Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Venni lehet, inni tilos Szegeden

Szeged - 270 esetben indult szabálysértési eljárás közterületi alkoholfogyasztás miatt tavaly Szegeden. A jogszabályi keret július 1-jétől változik, de a tartalom marad: továbbra sem lehet bárhol inni. A Fidesz–KDNP szeszesital-árusításra vonatkozó korlátozását viszont nem szavazta meg a közgyűlés.

Elutasította a közgyűlési többség pénteken az alkohol árusítását korlátozó előterjesztést. A Fidesz–KDNP három belvárosi képviselője azt szerette volna elérni, hogy Szegeden a nagykörúton belül este 10 és reggel 6 között ne lehessen alkoholt vásárolni üzletekben. 66 bolt található ezen a területen, ezek közül 12 este tíz után is nyitva tart, 6 közülük nonstop.

A Fidesz–KDNP-frakció igennel szavazott a javaslatra, nemmel voksolt Szentistványi István (LMP) és Révész Mihály (MSZP), a többiek tartózkodtak.

– Meglepett a jobbikos képviselő tartózkodása, ugyanis a Jobbik rendpártinak tartja magát. Azon nem lepődtem meg, hogy az MSZP nem állt az emberek oldalára – mondta az előterjesztést benyújtó Gyimesi László, aki szerint a korlátozás a belvárosi lakók nyugalmát és a fiatalok egészségét is szolgálta volna.

Botka László polgármester a városházi vitában úgy érvelt, hogy azzal nem oldódik meg a probléma, ha a fiatalok a szórakozóhelyeken drágábban, vagy az üzletekben korábban veszik meg az alkoholt. Szerinte a meglévő jogi keretek között kell kezelni az ügyet.

A jogi keret egyébként épp most változik, de a tartalom ugyanaz marad: Szegeden nemcsak a belvárosban, hanem minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás. Ezt július 1-jétől a tiltott, közösségellenes magatartásról szóló rendelet szabályozza, korábban más tiltószabály nem engedte. Tavaly 270 ilyen ügyben indult szabálysértési eljárás.

A rendőrség és a közterület-felügyelet már idén is egyeztetett, és készülnek a július 1-jétől életbe lépő rendelet betartatására. A tiltott, közösségellenes magatartások szabályozása nemcsak az alkohollal kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket, ebben találhatók például a köztemetők, közterületi táblák védelméről, az állattartásról szóló helyi szabályok is.

Budapesten több kerületben eltérő módon korlátozzák az alkoholárusítást – van, ahol este 10-től, máshol 11 órától. Debrecenben 2008-ban tiltották be a szeszes ital árusítását este 10 és reggel 6 között a boltokban. 

1919-ben, a Tanácsköztársaság alatt szesztilalom volt érvényben Magyarországon. A wikipedia szócikke megemlíti, hogy a 70-es, 80-as években először az italboltokban, majd az élelmiszerboltokban nem lehetett reggel 9 óráig alkoholt kapni.

A kapualjban csak a tulajdonos ihat, és az, akinek megengedi
Tilos a szeszesital-fogyasztás Szeged Megyei Jogú Város közterületein, így különösen az élelmiszereket, italokat (palackozott italokat) és élvezeti cikkeket árusító üzletekben, azok előtt és környékén, a közforgalmú járműveken, a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon; a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban és udvaraiban. Kivéve a ház lakójának, illetve tulajdonosának, valamint azoknak, akik a tulajdonos vagy lakó hozzájárulásával isznak. A tiltott, közösségellenes magatartással kapcsolatos hatósági ügyekben első fokon a jegyző jár el. A helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelők jogosultak. A helyszíni bírság 50 ezer forintig, a közigazgatási bírság 150 ezer forintig terjed. Az összes körülmény mérlegelése alapján kivételesen a bírság helyett figyelmeztetés is alkalmazható, de ismételt elkövetés esetén figyelmeztetésnek nincs helye.

Olvasóink írták

 • 19. la-za 2012. július 03. 23:51
  „Ellenzéki, kvendi és még pár hasonló hozzászólónak!

  Tudtok valami értelmeset is hozzászólni.....mondjuk valami olyat, aminek köze van a cikkhez és a témához?

  -Hogy hogy viselkednek az emberek a közterületeken, az neveltetés kérdése....a szemetelés szintén.
  -Hogy isznak-e közterületen? Ha a rendőrség nem végzi a munkáját, akkor igen. Olyat már hallottam, hogy amióta a dohányosokat kizavarták a kocsmák elé odamentek a rendőrök és megbírságolták azt, aki kivitte a sörét, de olyat nem, akit bárhol máshol a belvárosban kapcsoltak volna le.
  -Szemetes a belváros? Mihez képest? Pár napja voltam Brüsszel mellett, ahol a reptéren és környékén nagyobb gané volt, mint a SZIN zárónapja után a partfürdőn.

  A lényeg: ezeknek nincs közük ahhoz, hogy a belvárosi boltok árulnak-e éjszaka alkoholt vagy sem.....”
 • 18. Ellenzéki 2012. július 03. 11:50
  „Éljenek és virágozzanak a szegedi bögrecsárdák!
  Hajrá, irány az utca, vedelni, lerészegedni, szerte - szana szét sz@rni, hugyálni!
  Tele a város húgyátfolyások nyomaival, no nem a kutyákéval!
  A részegekével, a minden önkontrolljukat vesztett iszákosok "magukon könnyítésének" nyomaival!
  Ez ám az európaiság!
  Még hogy Szeged kulturált város! Vicc, ez a város a bögrecsárdák városa, amit eltűr a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, netán még büszkék is erre!
  Szeged a bögrecsárdák városa, a városi vezetés jóváhagyásával!”
 • 17. kvendi 2012. július 02. 22:53
  „+még az is a baj, hogy tele a Lapos az italozók után jó esetben egész üvegekkel, rossz esetben üvegcserepekkel, jó esetben "CSAK" a kerékpárgumim bánja, rossz esetben valamelyik gyerek, felnőtt talpa bánja...ez a baj veletek utcán iszogatók, közterületen iszogatók+ szemetelők...!!!
  Meg kell nézni mit hagynak maguk után : mocskot és szemetet, mert ők maguk is szemetek...a csikkek látványáról már ne is beszéljek!
  Ez kb. olyan mint aki levizeli a wc-ülőkét és nem érti azt, hogy még más is szeretni azt használni...!
  Ahogy oda lehetett cipelni a tele üvegeket, ugyan úgy vissza lehetne vinni a legközelebbi kukáig...!

  Sajnos tele van a város minden felé lumpen elemekkel, ha nem tudja kifizetni a pénzbírságot, akkor le is dolgozhatnák akár a közterületi szemét gyűjtésével 2-3 hét..., hátha leszokna a kezük a "szemét" elhajigálástól...!(bár nem hiszem, ezek életükben nem jártak külföldön...)”
 • 16. Pimpa42 2012. július 02. 22:15
  „Hol lehet megtalálni ennek a rendeletnek a pontos szövegét? Mert így, ahogy a cikk végén szerepel, se füle, se farka.”
 • 15. Puskásöcsi 2012. július 02. 20:51
  „Erről annyi jut eszembe amit a múlt héten láthatott mindenki a rakparton péntek este. Persze tele volt italozó fiatalokkal akik kulturáltan (mint mi is) iszogattak, de akadtak akik azzal szórakoztak h az üres üvegeket kidobálják az útra az autók és motorosok elé. Mindenki szánakozva nézte, de mivel egy 15-20 fős kopasz majmokból l álló társaságról beszélünk senki se tett semmit. Vagyis volt aki megpróbált szólni nekik, rá 6-an mentek és addig ütötték amíg az úttesten földre került és megrugdosták. Ekkora már tárcsáztuk a rendőrséget, persze senki nem vette fel. Nem is gond a rend "éber" őrei gyorsan ott termettek vagy 3 autóval 10-12en majd elbeszélgettek azokkal akik nem futottak el gyorsan. Jópofiztak egy 35 év körüli, kopasz majommal aki az egyik főkolompos volt az egészben, majd szépen továbbálltak pár perc múlva. Ekkor a kopasz már azt is megengedte magának, hogy a rendőrnőnek beszólogasson és azzal viccelődött hangosan h vigyetek be és nevetve összekulcsolta a kezét. Persze a 25 év körüli fiatal rendőrök semmit nem tettek.”
 • 14. Jeti00 2012. július 02. 17:37
  „hogy áll akkor júli 1-től a rakpart? rendőröknek ugyanúgy végig kéne menni rajta néhány óránként és akik üveget törtek/kiskorúak/hangosak/vandálkodnak megbírságolni. de akkor megiszik kint 2-3 sört a haverjaival azt minek opatni?”
 • 13. Ebgondolat 2012. július 02. 13:21
  „5. Szerzetes 2012.07.02. 10:15
  Természetesen nem összekéregeti, hanem elmegy közmunkát végezni!”
 • 12. Egyszercsak 2012. július 02. 13:09
  „Emlékeim szerint az én kamaszkoromban is megtaláltuk a módját, hogy jussunk alkoholhoz, úgyhogy ez megint egy olyan szabályozás, amit valakit unalmában tákolt össze vagy meg akarja mutatni, hogy néha dolgozik is.

  A rendőr meg fogja szagolni az ásványvizes flakont, hogy nem vodka van-e benne? Egyáltalán kiveheti a kezemből?

  Szerintem hülyeség az egész.”
 • 11. roxper 2012. július 02. 12:54
  „Tőlem bárki ihatna az utcán, nem érdekelne, de a sok széttört üveg, meg miegymás amit maguk után hagynak az inkább balkáni történet, mint sem egy komoly városé...”
 • 10. la-za 2012. július 02. 12:42
  „9.Horthyszobor 2012.07.02. 12:33

  Mert ez a tervezet megoldotta volna ezt a próblémát? Igaza van Botkának: a mostani szabályokat kellene betartani és betartatni, máris megszünne ez a probléma....”
 • 9. Horthyszobor 2012. július 02. 12:33
  „4. Botka is ott iszik???:D
  Gusztustalan ez az alkohol mámorban fetrengő város esténként! Szét kellene nézni, hogy mennyi fiatal (12 évesek is!!!) mennyit vedelnek és okádják, vizelik, sz.rják össze a város közterületeit, lépcsőházait... A drogosokról nem is beszélve! Számomra érthetetlen a Jobbik nem szavazata. Nem ezért szavaztak több ezren rájuk!”
 • 8. teki80 2012. július 02. 12:22
  „Ez undorító!! Tökéletesen egyetértek aaronkaa-val. Miért baj az, hogy kiülünk egy padra baráti társasággal, és megiszunk 1-2 sört? Baromság az egész...”
 • 7. busch 2012. július 02. 10:59
  „Undorító!!!!

  Évek óta,impotens politikusok és rendörök hatástalan törvények tekintély nélküli rendörök tönkretett parkok vandalizmus,és még sorolhatnám. A Tisza Part egy nyilvános WC szeméttelep és kupleráj.”
 • 6. aaronkaa 2012. július 02. 10:17
  „Szegény Fideszes képviselők ... nem kapják meg a lobbipénzüket a belvárosi vendéglőktől...
  Szerintem nem az alokholfogyasztást kellene büntetni, hanem a viselkedést.
  Nem érzem magam bűnözőnek, ha megiszok egy üveg sört békésen sétálgatva. Persze a rendőröknek is kell ilyen feladatokat adni, hogy esténként érezzék, milyen nagy halakat fognak el megint. Kell az ilyen, hogy javítsa azt a statisztikát, amivel elterelik a figyelmet a töketlenségükről ... hogy képtelenek eredményesen fellépni pl a (bicikli)tolvajokkal szemben, stb.”
 • 5. Szerzetes 2012. július 02. 10:15
  „2. Vonatkozik igen, mit tudnak vele csinálni? Megbüntetik? Mennyire 50 rugóra? Mit csinál? Összekéregeti?”
 • 4. Ellenzéki 2012. július 02. 08:38
  „Be kell záratni a palackozott italok boltját, mert azok nem mások mint nem hivatalosan működő kocsmák!
  Semmilyen olyan feltétellel nem rendelkeznek amivel egyébként a helyben fogyasztási engedéllyel rendelkező jó értelembe vett kocsmáknak rendelkeznie kell!
  Debrecen városában összes ilyen illegális kocsmától megvonták az engedélyt és nincs is ilyen probléma!
  Van a városban olyan palackozott italok boltja amelyet a tulajdonosa zöldséges boltként jelentett be az önkormányzathoz, és ott bizony isznak, kőkeményen!
  Abból a zöldséges boltból még ember ki nem jött bármilyen olyan áruval amely a zöldséges bolt árusíthatna, de részeg ember annál több!
  A fenti bolt már vagy tíz éve működik illegális kocsmaként, de a tulaj "jó kapcsolatainak köszönhetően" mindent elnéznek neki!
  Nem egyszer mondta, neki meg vannak a megfelelő kapcsolatai a városházán és ezzel minden meg van oldva.
  Azt nem értem, hogy a város miért engedi működni az ilyen szennyhelyeket, bár van elképzelésem, hogy miért!
  Nem ellenőriznek, ha meg igen az "ellenőrök" meg vannak véve kilóra!”
 • 3. 1131 2012. július 02. 08:34
  „"közterületein, így különösen az élelmiszereket, italokat (palackozott italokat) és élvezeti cikkeket árusító üzletekben"
  "a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon; a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban és udvaraiban"

  Ezek úgy mióta közterületek???”
 • 2. Ebgondolat 2012. július 02. 08:31
  „És a szabályozás vonatkozik a hajléktalanokra is? Mert olyan nyugodtan isszák a kannás "bort" az utcán, mintha soha senki nem büntette volna meg őket e miatt.”
 • 1. joy 2012. július 02. 07:44
  „A vendéglői teraszok???????????????????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

124 kecske mekeg Farkaséknál

Fűnyírónak érkezett az első kecske 15 éve Farkas Imréék algyői házához, a furfangos és nagyétkű állatból azóta 124-et nevelnek. Tovább olvasom