Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Veszélyben a baromfi?

Csongrád megye - Baromfi-szalmonella miatt még az is elképzelhető, hogy nem lesz jövőre magyar csirke a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis 10 különböző helyen vásárolt csirkéből 7 volt szalmonellás. Ezt az arányt a nullára kellene levinni.
Tíz csirkéből 7 szalmonellás volt nemrégiben egy teszteléskor, vagyis a hazai baromfiállomány 70 százaléka lehet „fertőzött", ami ugyanakkor emberre nem veszélyes. Az állatokat különböző kereskedelmi egységekben vásárolták.

Mi az igazság? És vajon ártalmas-e a fogyasztónak a szalmonellával fertőzött csirkehús? Először Szigeti Sándornak, a Csongrád Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatójának tettük fel a kérdést. Ő azonban azt válaszolta: nem nyilatkozhat, a központ a napokban szeretné megfogalmazni az álláspontját. Kerestük az MgSzH élelmiszer-biztonsági elnökhelyettesét, Bognár Lajost is, de nem sikerült elérnünk, és a központ az e-mailben elküldött kérdésekre sem válaszolt.

Árt-e a szalmonella?

A szalmonellás csirkétől nem kapunk betegséget, mivel a főzés vagy sütés során elpusztul a baktérium. Ehhez a csirkehúst 70–75 Celsius-fokot meghaladó hőkezelésnek kell alávetni. Az emberi egészségre az 1500 regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas, és közülük is csak kettő fordul elő a magyar csirkékben, igen kis arányban.

Egy informátorunk, aki inkognitóban akart maradni, azt mondta: mit csodálkozunk ezen a teszten? Eddig is tudtuk, hogy így állunk. Az amerikaiak például azt csinálják, hogy a baromfifeldolgozókban fertőtlenítő – hipós – lében forgatják meg a már megkopasztott csirkét. Felhívtunk egy termelőt, a forráskúti baromfitelep tulajdonosát, Kecskeméti Istvánt, aki kijelentette: nem lehet 100 százalékban kiirtani az összes szalmonellabaktériumot. Ráadásul ezek nem is veszélyesek az emberre. A 2-féle baktérium ellen – amelyek okozhatnak betegséget – pedig már a keltetőkben beoltják a szülőpárokat.

Mi tudhatunk még? Azt, hogy uniós kötelezettségünk a „szalmonellamentesítés". 2010. december 12-étől ugyanis az Unióban kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben semmilyen szalmonellabaktérium nem mutatható ki. Az is kiderül az eddig napvilágot látott adatokból, hogy Magyarország jelentős késésben van az Unió más tagállamaihoz képest. A legtöbb országban a baromfiállománynak csak 5–25 százaléka szalmonellás.

Ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltűnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export. Azt hallani: a multiknak ez a célja. Ők jobban szeretnének egy helyről, külföldi beszállítótól, nagy tételben, olcsón vásárolni. Azt is hallani, hogy a „szalmonellamentesítés" az északi országok csirkelobbijának kezdeményezése, mivel ezek a baktériumok arrafelé alig fejlődnek, míg a mérsékelt éghajlati övben szépen szaporodnak.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. november 29. 04:02
  „milyen magyar gazdaság mikor fertőző húsokat árulnak? Ja az a baj hogy kiderült? Nem baj, egyél dögöt továbbra is aztán csodálkozol hogy mindenféle bajod van. Na ezért nem veszek semmit ami magyar.”
 • 5. igazságkereső 2009. november 26. 17:12
  „Nem kellene-e végre végleg abbahagyni a magyar gazdaság szándékos tönkretételét?! Qui est bono?Jó lenne, ha az illetékesek végre tennék a kötelező dolgukat, amelyekért milliós fizetést vesznek fel és végre tennének is valamit Magyarország és a benne lakó polgárok megmentéséért!”
 • 4. dvoje 2009. november 26. 15:52
  „Arra azért kíváncsi lennék h tőlünk mit vásárol más ország és mennyiért! Ez a politika nagyon nem jó!”
 • 3. dvoje 2009. november 26. 15:45
  „Majd a kínai csirkét megvesszük,az biztos jobb! Én megtiltanám h külföldről vegyünk csirkét és bármi olyan élelmiszert amit mi is megtudunk termelni,a termelőket kell segíteni,nem tönkretenni! A magyar termékek jók,finomak ezeket kellene a polcra rakni!Én megpróbálok mindig magyar terméket vásásrolni,talán így segítem a magyar gazdaságot,nem pedig más országét!”
 • 2. myop 2009. november 26. 12:48
  „Vajon melyik agazat lesz a kovetkezo? Mindent tonkre kell tenni ebben az orszagban? Siralmas...”
 • 1. kekeczke 2009. november 26. 10:48
  „dehát én nem eszek nyers csirkét :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedesek a Volánnál

Szeged - Új Mercedes-Benz Conecto típusú alacsonypadlós buszait vonultatta fel a Tisza Volán Zrt. a… Tovább olvasom