Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Veszthetnek a honosítással a hallgatók

Szeged - A szegedi egyetemen több mint két és fél ezer külföldi diák tanul. Sokan közülük határon túli magyarok – ők állami támogatásban részesülnek. Ennek egy részét – ha kérvényezik honosításukat – elvesztik. Gyakorlati és érzelmi okok állhatnak egymással szemben.
Korábban fizetni kellett érte, de ma már állampolgárság nélkül is járhatnak a határon túli magyarok államilag finanszírozott képzésre, a magyar igazolvánnyal pedig sok kedvezményhez juthatnak.

– Évente négyszer utazhatok 90 százalékos engedménnyel a Győr és Szeged között közlekedő vonaton – magyarázza Nagy Zsófia. A szegedi egyetemen tanuló szlovákiai magyar lány irreálisnak tartja a Robert Fico miniszterelnöksége alatt hozott állampolgársági törvényt, és örül, hogy az új szlovák kormány végül beváltja ígéretét, és megváltoztatja a jogszabályt. – Ettől függetlenül pusztán magyarságérzetből nem kérvényezem a honosítást, nincs rá okom, ettől nem leszek „magyarabb". Eddig is simán ment minden ügyintézés.

2643 hallgató külföldről

A Szegedi Tudományegyetemre idén 8679 hallgatót vettek fel – közülük 578-an külföldiek vagy kettős állampolgárok. A karokon így összesen 2643 külföldről érkezett diák tanul ebben a tanévben. A más állampolgárságú hallgatók külön egyetemi juttatásban nem részesülnek, olyan támogatásokat kapnak, amelyeket központi rendeletek szabályoznak – tájékoztatott Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatóságának vezetője.    

Hasonlóképpen gondolkodnak a családtagjai és a barátai is, ők sem kérvényezik a honosítást. – Néha úgy érzem, bár fontos az állampolgárság, ezzel az egésszel csak az emberek érzelmeire akarnak hatni, én viszont nem szeretem, ha sajnálnak. A családom több generáció óta Szlovákiában él, rajtunk múlt, hogyan. Persze mind szeretnénk, ha otthon is jó színvonalúak lennének a magyar tannyelvű iskolák, mert csak így kerülhető el az integráció, ezért viszont csak mi tehetünk – teszi hozzá Zsófia.

Oláh Viktor miniszteri ösztöndíjjal tanul Szegeden. Kérvényezte az állampolgárságot, ha megkapja, a magyar igazolvánnyal járó kedvezményektől biztosan elesik, de nem tudja, hogy ez az ösztöndíjára is igaz-e. – Egyelőre vitatkoznak róla. Egy biztos: a pályázat első kérdése az volt, hogy igényeltem-e az állampolgárságot – mondja a szabadkai fiú.

– A miniszteri ösztöndíjat nem veszti el, mert az szülőföldi állandó lakcímhez kötött – mondja Kuhár Eszter, a Márton Áron Szakkollégium Határon Túli Kapcsolatok Irodájának vezetője. – Mindenki jogosult államilag támogatott képzésre, aki eléri a ponthatárokat. Ezenkívül szociális támogatásra és tanulmányi ösztöndíjra is pályázhatnak az egyetemeken, ugyanúgy, mint a magyar állampolgárok. A legeredményesebb szerb, ukrán és horvát tanulók kaphatják a miniszteri ösztöndíjat, amely magában foglalja a társadalombiztosítást és a kollégiumi férőhelyet is – teszi hozzá.

A szegedi egyetemen tanuló határon túli hallgatók közül többen is azt mondják: a gyakorlati és érzelmi okok ugyanannyit számítanak az állampolgársági kérvény benyújtáskor.

Olvasóink írták

 • 20. fili-busz 2011. szeptember 20. 15:43
  „Bagoly mondja....

  "..Bár Pozsony ma bírálja Orbán Viktor kormányát, hogy tartós magyarországi lakhely nélkül osztogat állampolgárságot a külhoni magyaroknak, a múltban maga is ezt tette, s anélkül adott állampolgárságot a külföldi szlovákoknak, hogy azoknak tartós lakhelyük lett volna Szlovákiában - írta tegnap a Sme című szlovák napilap...."”
 • 19. fili-busz 2011. szeptember 20. 13:41
  „18. deszkás 2011.09.20. 09:04

  "FILIBUSZ ma se hiszi el."

  De elhiszem. Megjelent a sajtóban, habár az ismerőseim közül senki nem hallott róla. A kérdés, hogy mekkora ez az összeg.
  Mivel senki sem tudja, így kiválóan alkalmas a hangulatkeltésre a határontúliak ellen.
  Az eredmény itt szépen látszik a hozzászólásaitokon.
  Azt hiszem akkor lennétek korrektek, ha nagyságrendekkel nagyobb, "egyéb" támogatások ellen is ilyen hevesen tiltakoznátok.
  Egyébként demokráciában élünk.
  Miért nem álltok ki a Kárász utcára és gyűjtetek aláírásokba a határontúliak ellen.
  Na miért?
  Sőt, akár a határt is lezárhatnátok előlük.
  Akkor biztosak lehetnétek, hogy nem jönnek ide és nyugodt lehetne a lelketek.
  A 90-es években nem tiltakoztatok ennyire,amikor ide mentették vagy itt költötték el a pénzüket.
  (Egyes becslések szerint milliárdos nagyságrendben. Dollárban)
  És ha már ennyire szőrszálhasogatóak vagytok, akkor az is megérne egy misét, hogy manapság mennyit költenek itt a határontúli magyarok.

  És ha már itt tartunk. A környező államok, már régen megadták az állampolgárságot a sajátjaiknak.
  De aki csak az orra hegyéig lát és (anyagi) érdekei vannak, ezt úgysem értheti meg. Attól tartok, soha.
  Ne nekem legyen igazam!”
 • 18. deszkás 2011. szeptember 20. 09:04
  „PAPRIKA56! (3hsz) Igen ! (legalábbis én) Tavaly ez 16 500ft volt ja és nem lényegtelen-Euróban! FILIBUSZ ma se hiszi el.Az hogy ezek az összegek fölfele a mi támogatásaink meg lefelé mozdulnak el megérne egy misét.A puszta emlegetése is "mit irigykedsz,sajnálod az elszakitottól" reflexeket vált ki.”
 • 17. succmorgo 2011. szeptember 20. 07:28
  „2004 novemberében egy ürményházi (Vajdaság) orvos- óvónő házaspár mondta nekem, hogy a két gyerekük (fiú-lány, 20-22 évesek) úgy nyilatkozott: ha megkapják az állampolgárságot, magasról tesznek Magyarországra. Irány Németország. Érdemes volna megnézni, hogy ausztriai és szlovéniai magyarok mennyire tülekednek a honosításért...”
 • 16. vári 2011. szeptember 20. 00:49
  „adamantium

  A határon túliak állampolgárságának ügye akkor is, és most is a Fidesz-szavazók begyűjtéséről szól, ezért mondott rá "az ország" nemet.
  Ha mentes lett volna ettől a politikai felhangtól a kérdés, meggyőződésem, hogy más lett volna az eredmény.”
 • 15. Godina 2011. szeptember 19. 21:10
  „klj_54! Örülök neki,hogy végre valaki úgy látja és gondolja ahogy én.Az Orbán kormány tutira az állampolgárságért cserébe a következő választásokra várja a szavazatokat a határon túli magyaroktól.Sajnos ez az igazság,csak annyira vakok és naivak az emberek,hogy ez nem sok embernek jut el a tudatáig.”
 • 14. macs 2011. szeptember 19. 19:28
  „Csak eszembe jutott. Egy ismerősöm magyar iskolába járt, nálunk szerzett diplomát. Abban bízott itt majd el tud helyezkedni. Hát nem sikerült, haza ment, ott az a problémája, hogy csak nagyon rosszul beszéli az ország nyelvét. Most nyugatra akar menni, talán több szerencséje lesz.”
 • 13. Larsson 2011. szeptember 19. 18:34
  „7.

  Olvass és értelmezz bursa jár néhány hátrányos helyzetű magyarnak, a 3. pontban leírtban meg 250e kinti magyarról szól a fáma. Remélem érzed a különbséget!!!”
 • 12. adamantium 2011. szeptember 19. 18:30
  „6. Giga 2011.09.19. 14:40
  civilizált országok ha kellett visszavásárolták a külföldre szakad honfitársaikat, magyarország mit is tett értük? szembeköpte őket 2004 december 5.-én, nem adott nekik állampolgárságot és lenézte őket, ideje törleszteni a hibákért.”
 • 11. szatyi 2011. szeptember 19. 17:49
  „"9. klj_54 2011.09.19. 17:01 "

  És akkor még a kubai "testvéreket" nem is említettük!”
 • 10. Giga 2011. szeptember 19. 17:09
  „8. pane 2011.09.19. 16:50

  Tudod, nekem én adómból fontosabb azoknak a boldogulása, akik itthon küzdenek meg velem, hogy túléljünk, hogy összelapátoljunk végre egy élhető országot. Itthoni magyarként lassan kevesebb jogod lesz, mint egy külföldi magyarnak. Miért? Bármiféle elletételezés nélkül kapnak olyan segélyeket amikért itthon eszedbe sem juta sorba állni, vagy ha igen elzavarnak, mert nem vagy k.f-i magyar vagy roma.
  Hozzuk már rendbe először ezt az országot, majd utána lehet más portáján is sepregetni. Nekünk itthon jut az adóemelés, bércsökkentés, tb-emelés, Áfa-emelés, benzináremelés, kifelé meg megy a zseton számolatlanul. Ők mivel járulnak hozzá az ország renbehozatalához?
  A vezírtől mást sem hallok, csak, hogy nincs ingyen ebéd. Ezek szerint politikai érdekből mégiscsak van...”
 • 9. klj_54 2011. szeptember 19. 17:01
  „8. pane 2011.09.19. 16:50
  Nem szégyenkezni, elgondolkodni!
  Én abba nőttem bele, hogy dolgoztam a Vietnámért, a laosziakért, Kambodzsáért, Angoláért.
  Meg van a jogalapom ahhoz, hogy utálkozzam amikor a kormány azokat patronálja akiktől szavazatot remél!
  Ez egy kontraproduktív folyamat!”
 • 8. pane 2011. szeptember 19. 16:50
  „@papika56, @Giga
  Én tudtam. És még azt is tudom hogy évente egyszer utal tanév elején. Ezzel ösztönzi a az ottani szülőket hogy magyar osztályba írassák a gyermeküket. Amelyik gyermek nem magyar osztályba jár az nem kap. Kapnak is ezé hideget-meleget a határon túli magyarok. Ahogy látom nem csak ott hanem itt is. Kicsit szégyenlem magam mikor ilyeneket olvasok.”
 • 7. Apátfalvi** 2011. szeptember 19. 16:06
  „4. Bursa Hungarica ösztöndíj, egyetemi szociális támogatás, jó eredmény esetén ösztöndíj, stb., stb. Nem kell itt ez a "és a magyar gyerekek..." szöveg, mert jól látható, hogy teljesen alaptalan.”
 • 6. Giga 2011. szeptember 19. 14:40
  „A múlt héten leírtam itt egy fórumban (a megszűnő Tarján Bisztró kapcsán), hogy a bezzeg arra van pénz, hogy a külföldi magyarokat támogassuk, az itthoni gyerekek meg kezdenek éhezni. Le lettem hülyézve.
  Tegye fel a kezét az aki itthoni magyarként kapott bármiféle segélyt (olyat amit papika56 említ). Erre van pénz. Ide fizetek adót, nem kis részét pedig áttételesen szavatvásárlásra fordítják.”
 • 5. macs 2011. szeptember 19. 14:26
  „Tetszik, nem tetszik az emberek tetteit az érdekek vezérlik.”
 • 4. Larsson 2011. szeptember 19. 13:02
  „És a rászoruló magyar gyerekek, mikor kapnak a saját adófizető szülők állambácsi által beszedett pénzéből bármit is?????? Legyen az 20000 Ft, vagy normális ingyen állami egyetemi tanulási lehetőség???”
 • 3. papika56 2011. szeptember 19. 12:41
  „A határon túli gyerekeknek kb. 250 000 most utalt a Magyar állam 20 000.-Ft / fő.
  Ti ezt tudtátok ???”
 • 2. klj_54 2011. szeptember 19. 11:08
  „Most akkor mi is van?
  Attól függ, hogy magyar vagy nem magyar, hogy kap e pénzt az államtól?
  Ha nem lenne siralmas akkor azt írnám, hogy röhej!”
 • 1. deszkás 2011. szeptember 19. 10:23
  „Szólni kell egy 112/3-os kévvizselőnek az esetleges törvény változtatásról aki pénteken beadja és hétfőn már kész a kivánt törvény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvtanulás? Yes!

A többség az idegen nyelvek közül az angolt és a németet részesíti előnyben, ha például nyelvvizsgát szerezne. Tovább olvasom