Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Villámcsődület a Klauzál téren - a Rádió Plusz irányításával

Szeged - Robot- és csirkemozgás, lassított futás és tviszt - többek között ezeknek az utasításoknak tettek eleget azok a fiatalok, akik részt vettek a Rádió Plusz szerda délutáni Crazy Silent Flash Mobján.
Több százan gyűltek össze szerda délután öt órára a szegedi Klauzál téren a Rádió Plusz által meghirdetett Crazy Silent Flash Mobra. A fülhallgatóval felszerelkezett fiatalok a mobiltelefonjuk segítségével hallgatták a rádió stúdiójából érkező utasításokat.

Elsőként a Kraftwerk We Are The Robots című számára kellett robotmozgást imitálnia a téren összegyűlt tömegnek, majd egy rajzfilm zenéjére mozogtak úgy, mintha pelyhes kiscsirkék lennének. A lelkes "villámcsődület" a rádió stúdiójában dolgozó Molnár Balázs utasításait követte minden másodpercben. A hetekkel ezelőtt az egyik legnépszerűbb közösségi portálon terjedő felhívás szerint ugyanis csak annyi volt a feladat, hogy mindenki hangolja a mobiltelefonján a 100.2-re a rádiót és az ott elhangzó utasításoknak megfelelően cselekedjen.

Vangelis Tűzszekerek (Chariots Of Fire) című zenéjére lassított futást kellett produkálnia a csaknem ötszáz fős tömegnek - az arra sétáló járókelők kikerekedett szemekkel figyelték, mi történik a szegedi sétálóutcában; aki ugyanis nem vett részt a spontán őrületben, az nem is sejthette, mit és miért csinálnak az összegyűlt fiatalok - erről ugyanis csak a közösségi portál aktív résztvevői tudhattak.

Villámcsődület a Klauzál téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A tömeg indiánszökkenéssel indult a Dugonics tér irányába: ez volt a negyedik feladat. Majd az ötletgazda, szintén rádiós műsorvezető, Boki vezényletével visszasétáltak a fiatalok a kiindulási pontra, miközben hangosan nevettek - ahogy az utasítás megkívánta. A Klauzál térre visszeérve mindenki az ég felé emelte a karját, megzavarva egy-két arra sétálót, akik nem tudták, mi a csodát kellen nézniük a kissé borongós égbolton.

Crazy Silent FlashMob a Rádió Plusszal és a Partyhuligánok.hu-val. Videó: Rádió Plusz

Aki ismeri a Family Guy című animációs sorozatot, annak nem ismeretlen a Bird Is The Word című - nevezzük így - betétdal sem. A rögtönzött tömegnek erre a zenére kellett tvisztelnie néhány másodperc erejéig - Uma Thurman és John Travolta is minden bizonnyal megirigyelte volna a spontán koreográfiákat. Nemcsak a résztvevők és a járókelők, de még a környező lakások lakói is videózták, fotózták a téren zajló, rendhagyó eseményeket.

Az egyik legnagyobb tömeget megmozgató flash mobot hatalmas ováció és taps zárta, valamint háromra mindenki elkiáltotta a Rádió Plusz nevét - szintén műsorvezetői utasításra. Ezután a 10 perces villámcsődület, ahogy kialakult, el is tűnt - aki nem hiszi, nézze meg képgalériánkat!

atomboy vágatlan videója

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. kaefte 2011. június 26. 12:13
  „Bár már viszonylag régi a cikk, szeretnék hozzátenni pár dolgot, mivel csak most találtam meg. A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor helytelenül: flashmob) (Forrás: Wikipédia).
  De a lényeg nem az, hogyan írjuk le, hanem az, hogy csináljuk, szervezzük! Magyarország még sokáig nem lesz az a hely, ahol az ilyen és hasonló flash mobok érvényesülni tudnak. Egyesek nem gondolnak bele, hogy ezeket sokszor "csak úgy" szervezik, minden ok nélkül. Nem az a lényegük, hogy felhívják valamire a figyelmet, hanem hogy örömteli perceket okozzanak, megnevettessenek, meglepjenek. Ez ennél az akciónál is sikerült, én azt szoktam mondani: Már a mosolyokért megérte.
  Továbbá, aki lenézi, fikázza az ilyen eseményeket, az nem tudja, hogy egy egyszerű megmozduláshoz is mennyi háttérmunka és szervezés kell. Olykor sokórányi telefonálás szükséges. A legnehezebb mégis az, hogy mindezt saját zsebből kell finanszírozni. Épp ezért nem kellene piszkálni a másikat, hanem örülni annak, hogy még tudunk alkotni.
  Aki nem hiszi, milyen nehéz egy párnacsatát, vízi csatát stb. megszervezni, próbálja ki! Rá fog jönni, hogy magán emberként (vagy diákként, mint én) örül annak, ha egyáltalán részt akar venni valaki.”
 • 26. Zsoltee0716 2011. február 26. 12:21
  „Én erről nem is hallottam, de a flashmob-ot egybe írjuk.

  Úgy szokott menni, hogy egy elég nagy téren vagy helyiségben van pár ember köztük azok is akikkel meg let beszélve, hogy mozognak, elkezdődik a zene el kezd mozogni egy ember, és úgy csatlakoznak hozzá a társak is!”
 • 25. Kommentelő 2011. február 25. 11:55
  „Kedves Mindenki!

  Nem rosszindulatból, nem kötekedésből. Tiszta nyelvünk védői számára egy kis magyarázat: FLASHMOB: főnév, melynek jelentése villámmegmozdulás, mely szó valószínűleg egy a nyelvünket szenvedélyesen védő hazafi tollából eshetett ki, sejthetőtően azért mert nem tudta elviselni ő sem az angol megfelelőt. Erre reagálva írnám: pl. KAMERA: mozgóképfelvevő... :-) A digitális kamera kifejezésre ezek után már csak mosolygok egyet, akik akarnak, kössenek ebbe a szóba is bele. Hirdessünk egy versenyt! Szeretnénk a "digitális kamera" szóra igazi velős, magyar szinonímát! Hajrá hazafik!

  Természetesen volt reklámértéke a rendezvénynek, de a cél, nem a Partyhuligánok.hu és a Rádió Plusz menedzselése, hanem egy jópofa megmozdulás megszervezése ebben az esetben. Sajnálom, hogy Magyarországon minden hasonló újítás ebbe a csapdába esik: VAJON MI LEHETETT EZZEL A CÉL?
  A kérdés csak úgy húzza maga után a fantasztikus válaszokat, ahelyett, hogy csak szimplán beletörődnénk abba, hogy hétköznap délután 5 órakor több százan érezték jól magukat a Kárász utca közepén. Talán az esemény legnagyobb üzenete úgy fogalmazható meg: vigyünk egy kis színt a szürke hétköznapokba. Ha ez valakinek csípi a szemét, akkor ott valami nagy gond lehet.

  A gagyiság kérdése. Jól megszervezett, végiggondolt rendezvény volt.
  Mi jól éreztük magunkat és ahogyan láttuk a többi résztvevő is, szerintem ez számít igazán.”
 • 24. K.T. 2011. február 24. 22:11
  „22. sztracsatella
  Végül is igazad lehet.
  A birkanyájra is lehet mondani hogy összefogás, egység.”
 • 23. Yossarian 2011. február 24. 19:23
  „szerintem ez egy baromság.”
 • 22. sztracsatella 2011. február 24. 18:39
  „gratulálok mindenkinek, aki szapulja ezt az eseményt.
  én ott voltam, nagyon jó volt, egy kis kimozdulás a szürke hétköznapokból. összefogás, egység.
  ha pedig csak reklám volt, kit érdekel?! nemkerült senkinek semmibe, csupán 10 percbe az életükből. és állítom, sokkal jobb ám, mint otthon ülni a számítógép előtt. ;D
  én mindenképpen elmegyek a következőre is, nagyon tetszett mindez. aki pedig ebből a kis ártatlan rendezvényből is csak összeesküvéselméleteket, reklámfogást, képmutatást, haszonlesést, és ehhez hasonlókat szűr le... az menjen el orvoshoz.. mondjuk.. nem is lepődök meg. ez valami ősmagyar szokás. :)”
 • 21. Wagnerúr 2011. február 24. 14:39
  „Egyre jobban az az érzésem, hogy a Rádió 88 felkötheti a gatyóját. Valahogy nem látom és hallom őket, vagy csak elég volt a 2/3-os párt mellé állni, és integetni a városi TV munkatársainak, hogy sziasztok munkanélküliek? Aki tudja, hogy miről írok az most jót kacag, amíg mások nem. Nem véletlenül ment el a Patkós is, pedig az egyetlen szerethető ember volt a 88-nál emberileg és szakmailag is.”
 • 20. queenmargareth 2011. február 24. 14:28
  „szánalmas, hogy magyar szavakat nem használunk, de az ötlet tetszik, ha reklám, ha nem. megmozdultak, összefogtak.”
 • 19. honecker601 2011. február 24. 12:47
  „Szánalmas, amit ez az újság művel! Brrr....”
 • 18. honecker601 2011. február 24. 12:22
  „A 15-ös hozzászólásra válaszul: Nagyon gagyi poén, egy ilyet sem kellene csinálni! .... <moderálva>”
 • 17. Tyt 2011. február 24. 11:13
  „Eddig baromságnak tartottam az ilyen megmozdulásokat, de megnéztem a videót, és állat :) A következőn ott leszek!”
 • 16. Wacky 2011. február 24. 10:46
  „ezz qva nagy xD :D:D::D:D legyen minél több ilyen:D... rég nevettem ilyen jót:D ha tudtam volna, tuti mentem volna:D... ez olyan mint a párna csata... nah azt már nagyon várom:D... örülök minden ilyen kezdeményezésnek:D”
 • 15. Evelyn_26 2011. február 24. 10:07
  „Nagyon jó kis poén, több ilyet kellene csinálni! <moderálva>”
 • 14. Szerzetes 2011. február 24. 10:00
  „9.: Miért kell egyáltalán "szedd a csikket" ill. "kutyagumi zacskózást" rendezni? Felelős, értelmes emberek nem dobálják el, és nem hagyják ott. Jah.. bocsánat, olyan kevés van. Lehet ezen kéne változtatni!
  "Haaajh, bezzeg az én időmben..."”
 • 13. trillarom 2011. február 24. 09:51
  „Életünk minden percében csak hasznos és felelősségteljes dolgokat szabad tenni. Mosolyogni, nevetni luxus a mai világban. Kicsit felrúgni a hétköznapok monotonitását..ááá rendszerellenes. Kb. ezt sugallja néhány komment. Én szívesen kapok nevetőgörcsöt, csinálok olykor ökörségeket. Meg kell nézni a nálunk szegényebb, de boldogabban, vidámabban élő déli országokat. Róluk kéne példát venni.”
 • 12. dalosmadár 2011. február 24. 09:07
  „Sajnálom, hogy nem tudtam részvenni ebben az örületben.”
 • 11. Bördy 2011. február 24. 08:58
  „Sajnos én csak itt a videón néztem meg de így is nagyon szórakoztató volt! :)
  Sajnálom, hogy nem láttam élőben!:)
  Remélem nyáron is lesz néhány ilyen vicces megmozdulás!:)”
 • 10. komlodi 2011. február 24. 08:21
  „Mit kell mindent leszólni? szerintem nagyon vicces lehetett. Kicsit megmozgatták a fiatalokat és mellesleg az sem elhanyagolható, hogy egy egyszerű rádióműsorral mennyi embert lehet megmozgatni. Ezen érdemes elgondolkozni....”
 • 9. THE 2011. február 23. 23:49
  „Legközelebb legyen egy "szedd a csikket" megmozdulás is, főleg az iskolák, megállók környékén. Vagy "kutyagumi zacskózás", mert kb 10-ből 1 ember csinálja.”
 • 8. hajnalzaj 2011. február 23. 22:46
  „Crazy Silent Flash Mob: én is kíváncsi lennék a Rádió Plusz valamelyik prominens munkatársának véleményére: miért is nem lehet magyarul elnevezni egy ilyen rendezvényt? De ha már ennyire szégyellik a magyar nyelvet, szívesen venném, ha a 100.2 Mhz-en márciustól kizárólag angol nyelven sugároznának műsort. Ebben az országban ugyanis lassan nekem kell elnézést kérnem, ha magyarul szeretnék létezni, beszélni vagy információt megtudni.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik és Marx

Szeged - „Rákosinak, Marxnak és Engelsnek mennie kell" – jelentette ki ellentmondást nem… Tovább olvasom