Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

˝Virágos kedvű˝ az SZTE portása

Az anyós végrehajtja, amit a veje eltervez. A családi idill kiváltója: a kalocsai hímzés. Kergyó Zoltánt, az egyetemi portást az inggallérja díszéről, anyósát, az ambrózfalvi Nagy-György Lajosnét a hímzés öröméről kérdeztük.
– A fehér ing elegáns, de unalmas. Legalábbis én így éreztem, amikor a szegedi egyetemen a biztonsági járőröktől a portaszolgálatra kerültem. Az ott kaptunk formaruhával kötelezővé tették a fehér ing viselését. Erre én megkértem az anyósomat: hímezze ki az inggalléromat – meséli Kergyó Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ csupa üveg környezetében, majd a felújított Dugonics téri egyetemi épületben posztoló és mosolygós portás „virágos kedvére" először a munkatársai, aztán a látogatók is fölfigyeltek. Dicsérte már egyetemi hallgató, de professzor is a hímzett gallért. Kevesen állják meg szó nélkül a férfiingen szokatlan színes-virágos látványt. Akad, aki a szemét legelteti, néhányan ki is mondják: értékelik a hagyománytisztelet és a kreativitás összhangját. A naponta háromezer látogatót fogadó TIK-ben megforduló vendégek közül legalább kétszázan már szóvá tették a virágokat. E kiindulópontról jót lehet beszélgetni is.
 
Kergyó Zoltán tervezi a mintát, amit az anyósa, Nagy-György Lajosné kihímez. Fotó: Újszászi Ilona
Kergyó Zoltán tervezi a mintát, amit az anyósa, Nagy-György Lajosné kihímez. Fotó: Újszászi Ilona


– A kalocsai hímzésben a színek és a minták változatossága gyönyörködtet – mondja Kergyó Zoltán, aki szerint a szülővárosában, Tótkomlóson népszerű szlovák hímzés is szép. De számára a kalocsai motívumok kicsinyítése és elhelyezése az örömforrás. A már kiszínezett hat inge mellett most tervezi a hetedik gallérjának a díszeit. Erre szőlőfürtöt és a szegedi paprikát is ráálmodta. A terveit most is az anyósa tölti ki hímzőfonállal.
A fiatal anyukaként begyakorolt fogásokat anyósként és nagymamaként eleveníti fel, hímzéssel díszíti szerettei ruhadarabjait.

Három-négy éve kellett újítania Nagy-György Lajosnénak. Az ambrózfalvi óvoda hatodik ikszbe lépő munkatársa korábban a háziipari szövetkezet megbízásából hímzett. Terítők, blúzok díszítésével hasznosította a „tűvel és fonállal festésnek" a Fürge Ujjak lapból ellesett tudományát. A fiatal anyukaként begyakorolt fogásokat most anyósként és nagymamaként eleveníti fel: a lánya, a menye, a kislány unokája és a veje kérésére ismét hímzéssel díszíti szerettei ruhadarabjait.

– Divat lett a hímzés megint! – fejezi ki örömét Nagy-György Lajosné. – Esküvői ruhát, de a farmernadrágot is a színes motívumok tesznek változatossá és egyedivé, hímeztem már táskát is az unokámnak. A régi újságok mellett ma már az internet is segít a motívumok tervezésében, a drukkolásba, vagyis a minta előrajzolásában – árulja el a hímzőasszony, aki színes mintákról álmodik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárnák a Honvéd téri parkolóházat

Bezárnák a Honvéd téri parkolóházat
Bár olcsóbb parkolni a szegedi parkolóházakban, mint az utcán, mégsem használják az autósok. Tovább olvasom