Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Virtuális séták Szegeden - panorámaképek 3D-ben

Szeged - Ancsa, Tamás és Gergő egy éve fényképezi Szegedet. Már 30 ezer fotó készült. A város szinte minden utcáját méterről méterre megörökítették. Tavasszal - munkájuknak köszönhetően - először indulhatunk virtuális sétára Szegeden. Nagy felbontásban.
Kezdetben többen voltak, mára azonban csupán hárman maradtak abból a társaságból, amelynek először jutott eszébe, hogy Szegedet panorámaképek révén bejárhatóvá tegye az interneten. Hajdu Anita (23) történelem szakos hallgató, Somorjai Tamás (30) építészmérnök, Vízvári Gergely (28) pedig programozónak készül, emellett  gyakorlat vezető az egyetemen. Furcsa robogójukkal városszerte fényképeznek.

A járműre egy oszlopot, annak végére egy 180 fokos szögben fényképezni képes gépet szereltek. A halszemoptikás fényképezőgéppel tízméterenként három nagy felbontású fotót készítenek. Az egy pontból rögzített képeket végül egy teljes 360 fokos képpé, azaz gömb panorámává alakítják, így egy szoftver segítségével bárki körülnézhet majd a város tízezer különböző pontján.

Tamás, Ancsa, Gergő, és a különleges robogó.
Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak körbe-körbe foroghatunk a képen, hanem fel és le is nézhetünk. Éppen úgy, mintha magunk is az utcán állnánk. Sőt mivel lefényképezett utcaképek egymástól nem több mint 10 méterre vannak a valóságban, egyikből a másikba kattintva úgy érezhetjük: valóban sétálunk Szegeden. Bár, ahogy Tamás mondja: elmagyarázni ezt sokkal nehezebb, mint megmutatni. Kattintson a képre, és húzza az egeret!A készülő weblapra térkép is kerül, amelyen kiválaszthatjuk Szegednek azt a pontját, amelyen körülnéznénk, vagy akár útvonalat jelölhetünk ki magunknak, ha automata sétára szeretnénk indulni. Persze ha kedvünk tartja, szabadon kószálhatunk majd Szegeden, hiszen minden egyes panorámaképből újabbakba léphetünk át egyetlen kattintással. Hogy egy-egy kereszteződésben merre indulunk, azt mi dönthetjük el.A világ számos nagyvárosáról, azok épületeiről vagy természeti látványosságokról készülnek manapság 360 fokos panorámaképek. Az azonban, hogy egy város szinte teljes egészében, méterről méterre bejárható legyen, még ritkaság.Saját zsebből

A virtuális Szegedet építgető csapat amellett, hogy szabadidejét áldozza a projektre, saját zsebből finanszírozza az egész munkát. Költségeik már jócskán egymillió forint fölött járnak. Remélik, hogy ez egyszer megtérül majd, és a kész anyagok láttán nehéz elképzelni, hogy ne így történjen.Félelmetes járgány

A különös robogóval már nem egyszer okoztak riadalmat a fiatal tudósok, fejlesztők és vállalkozók. Az emberek gyanakodva vizsgálják a furcsa járművet. - Néha azt gondolják, mérek valamit, máskor hogy traffipax van a motoron – mondja Ancsa, aki általában vezeti az igencsak igénybe vett járművet. A robogó a körtöltésen belül minden utcában járt már. Az építkezéseken általában azonnal a fejekre kerül a sisak, ha megjelenek. Gyakran azt hiszik, valamilyen hatóságtól jövök. Mondjuk a munkavédelmitől – teszi hozzá.

– Előfordult már, hogy fel akartak jelenteni kukkolásért, amikor megláttak a motoron, vagy bizonygatni kezdték, hogy befizették a parkolási díjat – sorolja Hajdu Anita. Pedig a szokatlan jármű egyáltalán nem veszélyes. Ha látjuk: mosolyogjunk az objektívbe. Minden okunk megvan rá.

Nézegessen szegedi panorámaképeket

Ha a virtuális sétát is szeretné kipróbálni, kattintson ide!

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. serpan 2009. július 13. 22:06
  „Sziasztok!
  Debrecenről is vannak ilyen képek csak nem ilyen mennyiségben.
  A cim ahol megtekinthetitek:http://panorama.szikrastudio.hu/”
 • 25. serpan 2009. július 13. 22:06
  „Sziasztok!
  Debrecenről is vannak ilyen képek csak nem ilyen mennyiségben.
  A cim ahol megtekinthetitek:http://panorama.szikrastudio.hu/”
 • 24. Dittike 2008. november 30. 11:59
  „Uhh ez naon jó lesz!Télleg!Gratula!”
 • 23. webcreativ 2008. november 28. 18:48
  „...persze :), vhonnan tuti ismerlek benneteket...”
 • 22. Ancsííííííz 2008. november 28. 10:19
  „Bocsi, de csak vicceltem, Gergő meg komolyan vette:-)
  Szóval egyikünk se járt a Déribe.

  Ancsa”
 • 21. Gdoki 2008. november 28. 10:13
  „Szia webcreativ!

  Nos mi Tamással nem...de Ancsa igen :-D

  Üdv:Gergő”
 • 20. webcreativ 2008. november 28. 10:08
  „Szia Tamás, Gergő! Ti nem véletlenül a Déri Miksa Szakközép suliba jártatok? Mert lehet évfolyamtársak voltunk.
  Üdv.: Fekete Laci”
 • 19. webcreativ 2008. november 27. 20:20
  „Sziasztok! Én délután végigmentem a virtuális túrán és csodálkoztam is a dugó tér sarkánál lévő markológépből kreált pókszörnyön :-))

  Üdv.: Laci”
 • 18. Ancsííííííz 2008. november 27. 16:59
  „Sziasztok!

  Ha már a két fiú reagált, akkor itt az ideje, hogy én is megszólaljak:)
  Igen, erre mindent rá lehet majd "húzni". Voltaképp teljesen olyan lesz, mint egy virtuális világ, a street view csak egy töredéke a terveiknek....

  A "nagyokat" nem feltétlenül akarjuk bevonni ebbe, bár a PDA navigációban már elkezdtünk fejleszteni....

  De csak szépen sorjában..... És ne felejtsen el senki mosolyogni, még párszor feltűnök majd a városban idén (sapkában, kesztyűben, sálban) és persze jövőre újra!”
 • 17. siden.1 2008. november 27. 14:43
  „Nagyon Király!

  Ezzel már lehet valamit kezdeni. Gratula!
  turisztika, üzletek, programok.... erre mindent rá lehet húzni, vagy nem?

  És, ha már a Google szóba jött, a NavenGo (IGO) ra nem gondoltatok, mint navigáció? ......(az legalább Magyar cég.)

  Vagy aki kapja marja .... hihihi

  Kár, hogy Kecsón nincs ilyen.”
 • 16. Gdoki 2008. november 27. 14:23
  „Szervusz Robotkirály!

  nos a probléma ott van hogy valószínű újra kell indítani a firefoxot (+mozillát, Chrome-ot stb)
  Néhány esetben sajnos a gépet is újra kell indítani ...de inkább még most a demó alatt mit a kész és teljes honlapon. Köszönöm hogy szóltál!

  Üdvözlettel:Gergő”
 • 15. Robotkirály 2008. november 27. 14:16
  „Hi
  Letöltöttem a plugint, firefoxot használok, és még mindig forog. Mit csináljak?
  üdv.

  Az ötlet hatalmas, sokat fogom nézegetni.
  Sok sikert!!”
 • 14. -SZIKRA- 2008. november 27. 13:14
  „Először is köszönjük az elismerő szavakat. Tényleg jól esik minden amit írtatok... ( Tamás)

  Igyekszünk befejezni, és közzétenni a Szegedi "street view" -kat. ( a google had várjon...)

  Ami még esetleg érdekes lehet, hogy kb még 1500 összefűzött kép készült a 2008-as év nyilvános rendezvényeiről. (hídivásár,majális,sör, borfesztiválok,grill, halászléfőző, kamion találkozó, nagycirkusz.... és még a SZIN -ről is... Kb 50 rendezvény kicsitől a nagyokig.

  Remélem tetszeni fog mindenkinek.

  A cél, hogy mindenki megtalálja, amit keres, és megkapja az első benyomást, mielőtt odamenne...

  Például tudtátok, hogy 119 fodrász üzlet van Szegeden....?
  Hát Én sem. innen jött az ötlet is...

  Más:
  Végigment valaki a virtuális túrán...? Kb 12 képből áll a demó és a végén van egy érdekesség....

  Vajon mi nem illik oda?”
 • 13. Cimbora 2008. november 27. 12:37
  „Sziasztok!

  Gratula! Elismerésem! Tőlem távol áll a techikai csodái, de amit alkottatok már az elején is érdekesnek tűnt, így majdnem készen pedig GOOD. Tutti, így nem kell lemenni Szegedre, ha csak körül szeretnék nézni, vagy valami jó helyet progamot keresnénk, bele is nézhetünk hogy is volt. A nagy munka gyümölcse érik! A jó piac megtalálasa a következő nagy feadat, ahogy a cikkből kiderül! Kitartás! Szerintem lesznek követőitek vagy megrendelők, újabb városra! További jó munkát!”
 • 12. webcreativ 2008. november 27. 11:52
  „Nagyon jó az ötlet kb. két évvel megfordult hasonló gondolat a fejemben. Ha kell segítség a honlap elkészítésével kapcsolatban akkor hívjatok vagy írjatok. Üdv.: Laci
  http://www.webcreativ.hu Fekete Laci”
 • 11. Novicius 2008. november 27. 11:21
  „Kedves Gergő!

  Egy mail ment részemről a [gdoki12@gmail.com] címre.

  Üdvözlettel”
 • 10. che 2008. november 27. 11:11
  „Már időszerű volt !”
 • 9. korgeza 2008. november 27. 09:13
  „Gratula Gergőnek és a többieknek ezért a fantasztikus eredményért! Nem gondoltam volna, hogy valakiben ekkora kitartás van ÖNERŐBŐL!!!

  Üdv,
  Géza”
 • 8. Gdoki 2008. november 27. 08:35
  „Üdv Mindenkinek!

  Köszönjük a hozzászólásokat (várunk még:-). Sajnos a belinkelt honlapot sebtiben raktuk fel, így akinek gondot okozott a megtekintés, vagy még nem tette meg, annak néhány tanács:
  1. A netscape, safari,Chrom vagy más böngészőt használ, annak előbb le kell tölteni egy plugint. Ha nem teszi akkor vagy nem lát semmit, vagy a Quick Time próbálja helyettesíteni, ahol egyrész navigálni nem tud, másrész veszettül foroghat a panoráma. www.devalvr.com a plugin elérhetősége

  2. Ha nem vallásunk tiltja az Internet Explorert, javasoljuk annak használatát, mert ő autómatikusan telepíti az ActiveX vezérlőt, és gond nélkül működik ha engedélyeztük a telepítést

  A rendezvényeket említő hozzászóláshoz kis megjegyzésként: 50db 2008-as szegedi rendezvényről van panorámasorozatunk, csupán mivel saját pénzből finaszíruzunk mindent, a napi 8 órás állás mellet sajnos nem jut mindenre időnk, de amint elkészül a honlapunk biztosan megtalálják őket ott.

  Mégegyszer köszönjük a hozzászólásokat, és várjuk további észrevételüket, akár e-mailben is (gdoki12@gmail.com)

  Üdvözlettel: Gergő”
 • 7. dova 2008. november 27. 00:43
  „Gratulálok!
  Szép és ötletes munka.
  Köszönöm az élményt és javaslom, hogy nagyon gyorsan keressétek meg a Google-t, mert szerintem jól illenének a képeitek a streetview projektbe.
  Magyarország első városa lehetne a guglin ilyen formában és európában is az elsők közt.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rögtönzött koncert a Gyermekklinikán

Szeged - Egy 17 és egy 18 éves fiú kívánsága teljesült a szegedi Gyermekklinika Onkohameatológiai Osztályán. Tovább olvasom