Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Vízdíjak a megyében

Csongrád megye - Központi hatósági vízdíj megállapítását tervezi a kormány. Kíváncsiak voltunk, hogy megyénkben hol a legolcsóbb a víz. A legalacsonyabb és legdrágább tarifa között köbméterenként alig több mint száz forint a különbség.

Orbán Viktor nemrégiben jelentette be, hogy a gáz- és villanyárak központi hatósági árképzését kiterjesztik a vízdíjakra is. Egységes szempontrendszer szerint alakítanák ki az árakat, amely figyelembe veszi a társadalmi elvárásokat, a vízgazdálkodási, közegészségügyi, gazdaságossági és műszaki szempontokat is.

A Világgazdaság számítása szerint éves szinten akár több mint 60 ezer forinttal járhatnak rosszabbul azok a fogyasztók, akik az ország legdrágább vezetékes vizét kapják.

Az országos adatokat nézve Csongrád megyében olcsó a víz. Míg Salgótarjánban 1005 forintot, addig Hódmezővásárhelyen 622 forint 50 fillért, Szegeden pedig csak 608 forintot fizetnek a víz köbméteréért.

Közműszakma: jöhet a hatósági ár

A víziközmű-szakma mindazonáltal egyetért abban, hogy jól járnának az egységes szempontok szerinti árképzéssel, persze úgy, ha a tarifák tartalmazzák majd a társaságok szükséges költségeit is. Tulajdonképpen most is majdnem hatósági az árképzés: vagy az önkormányzat, vagy az állam dönt.

A vízdíjat több tényező, így a csatornadíj, a különböző alapdíjak, a vízterhelési díj és az áfa határozza meg. A szerteágazó ármegállapítás miatt és az áttekinthetőség kedvéért mi csak a víz- és csatornadíjat, valamint az áfát vettük figyelembe vízdíjszámításunknál.

Megvizsgáltuk Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged, Szentes és a mórahalmi kistérség tarifáit. Kiderült: legkevesebbet Domaszéken, 520 forintot, legtöbbet pedig Hódmezővásárhelyen, 622 forint 50 fillért kell fizetni egy köbméter vízért. Csongrádon 556, Szentesen 591, Mórahalmon 592, Szegeden 608, Makón pedig 615 forintot számláznak egy köbméter elfogyasztott vízért. Látható: a legolcsóbb és legdrágább vízdíj között alig több mint száz forint a különbség.

– Ma is hatósági áras a víz. Az önkormányzatok hatásköre a díjmeghatározás, és ezen belül az, hogy mely költségeket építik be a víz díjába – mondta Varga Zsolt, az önkormányzati tulajdonban lévő, 9 település 18 ezer polgárának vizet szolgáltató Térségi Vízmű-üzemeltetési Intézmény igazgatója. Elmondta: jelenleg semmilyen központi rendelkezés nem szabályozza az árképzést. – A kistelepüléseknek vízdíjemelést, a nagyobb városoknak viszont elképzelhető, hogy csökkentést hozhat a központi szabályozás – vélekedett. Hozzátette: a megyében csak átmeneti lenne a csökkenés, ugyanis a 2012-ben induló ivóvízminőség-javító beruházások költségei a vízszámlában is jelentkeznek majd.

Olvasóink írták

 • 3. Naívolvasó 2011. október 08. 19:22
  „A víz- és csatornadíj mértéke pofátlan rablás!”
 • 2. Linka11 2011. október 08. 09:58
  „Vidéken a lakosság ásta ki régen a víz vezetékek helyét.Ma a csatornázáshoz szintén lakossági hozzájárulás és Eus pénzek voltak túlnyomó mértékben.Kérdem-én milyen alapon kaszálják a lakosságot a különböző szolgáltatók ???!!
  Magyarországon a külföldi tulajdonosoknak mindent lehet !! -Mielőtt kijavítanának tudom,hogy a vizes az Magyar biznisz. Sajnos ugyan az a gátlástalan üzletpolitika dominál a szolgáltatásokban mint a banki szférában.”
 • 1. varadipal 2011. október 08. 08:40
  „Az hogy lehet, hogy több mint kétszer annyi csatornadíj van a számlán, mint vízdíj? <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központosított oktatás jöhet

Gyengének és hanyagnak minősített diákok, kormányhivatalok által kinevezett tanárok, a kormány által meghatározott tanterv. Tovább olvasom