Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

˝Voltak Trump-győzelemre utaló jelek˝:a politológus nem lepődött meg annyira, mint a közvélemény

˝Voltak Trump-győzelemre utaló jelek˝:a politológus nem lepődött meg annyira, mint a közvéleményFotó: Karnok Csaba
Szeged - Számítani kellett volna erre az eredményre - véli az amerikai elnökválasztás kapcsán megkérdezett szegedi politológus. Merkovity Norbert szerint Trump jól mozgósította az alacsony iskolázottságú, vidéki kékgallérosok csoportját, amely képes volt mozgalommá válni. Hogy mire számíthatunk az új elnöktől, azt azonban még csak találgatni lehet.
Jelentős elektoriszavazat-többséggel nyerte meg a tegnapi eredmények alapján Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnökségéért folyó küzdelmet. Merkovity Norbert, az SZTE Politológiai Tanszék tudományos munkatársa azonban úgy véli, már az előválasztásokon is voltak olyan jelek, amelyek arra mutattak, hogy számítani lehetett erre a fordulatra.

A politikán kívülről

– Az emberek kimondták, hogy mérgesek a kormányra. Ez elsősorban a kongresszusra értendő, de mindenképpen kihat a Fehér Házra is. Vagyis kiderült, hogy van helye a politikán kívülről érkező gondolatoknak – fogalmazott a szakember, aki szerint annak, hogy az előválasztások során 14 millió embert tudott megszólítani a republikánus oldal, az első figyelmeztető jelnek kellett volna lennie.

– Ez a tömeg főleg alacsony iskolázottságú, vidéki kékgallérosokból áll, akik aktív tömeget alkottak, és képesek voltak mozgalommá szerveződni. Olyanná, ami ellen kevésnek bizonyult a Clinton mögött álló női, afro-amerikai, latino és egyetemi végzettségű szavazók bázisa.

Mi lesz az ígéretekkel?

– Az új elnök január 20-án kezdi meg a munkát. Ha hinni lehet az ígéreteinek, zsúfolt lesz az a napja. Hiszen a kampányban az első napi teendői között említette többek között a falépítés megkezdését a mexikói határra, az illegális bevándorlók kitoloncolását és a 30 napos határidő elindítását, amit a katonai vezetésnek ad az Iszlám Állam megsemmisítésére vonatkozó terv elkészítésére – mondta Merkovity Norbert, aki szerint nyilvánvaló, hogy mindent nem fog tudni ezek közül betartani – még úgy sem, hogy két évig a törvényhozás is kedvező lesz számára, hiszen az alsó- és felsőházban is republikánus többség van. – Az azonban valószínű, hogy valóban komolyan gondolja egy háború megindítását.

Nem  figyeli Magyarországot

Arra a kérdésre, hogy az új elnök milyen hatással lehet Magyarországra, a politológus szerint csak áttételesen lehet válaszolni. – A NATO-t már a kampánya során kritizálta, mert igazságtalannak érzi, hogy például a balti államok biztonságáért is az amerikaiak fizetnek. Ez ugyanúgy hatással lehet ránk, mint az, hogy az Európai Unióval kapcsolatosan is szkeptikus: kampánya során hangosan támogatta a brexitet. Mindemellett az is megjósolható, hogy jóval elnézőbb lesz a magyar belpolitikával, mint elődei, mert inkább a belpolitikával foglalkozik majd, és nem azzal, hogy az egyes országokban hogyan működik a demokrácia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenettel fogadták a választási eredményt a Szegeden élő amerikaiak

Döbbenettel fogadták a választási eredményt a Szegeden élő amerikaiak
Donald Trump győzelme hatalmas megdöbbenést okozott világszerte. Szegeden élő amerikait és Amerikában élő szegedit kérdeztünk arról: mi a véleményük az eredményről. Tovább olvasom