Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vonzó lett a jó szakma

Szeged - A szakképző iskolák azt érzékelik, hogy a diákok egyre inkább szakmát választanak ahelyett, hogy a diploma megszerzésével erőlködnének.
 Tanulószerződések

Siposné Magony Mária szakképzési tanácsadó szerint a megyei iparkamara még nem érzékeli a szakmunkástanulók számának gyarapodását, csak később, az első nyári szakmai gyakorlaton látják, hányan tanulnak szakmát. Legkorábban a 9. évfolyamosok tanulószerződései, valamint az együttműködési megállapodások alapján kerülhetnek képbe. Ezeket ugyanis ellenjegyzi a kamara.

– Hűtő- és légtechnikai szerelőnek tanulok, elsős vagyok a Mórában – mondta Pályi Gábor, aki a szegedi DOMI Épületgépészetnél tölti 160 órás nyári gyakorlatát.

– Megtetszett a szakma, érdekesnek találom, és külön örülök, hogy a magasban dolgozhatok.

A fiatalember arra a kérdésre, mik a tervei, azt válaszolta: külföldre szeretne majd menni a jobb kereset reményében, meg azért is, mert már a fél családja kint van. Ennek a válasznak szemlátomást nem örült a helyszínen tartózkodó főnöke, a fejét ingatta.

Virág Gergő, az egyik legnagyobb szakképző intézmény, a budapesti Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát fenntartó alapítvány vezetője jelezte lapunknak először, figyeljünk oda, emelkedett a szakmát tanulók száma. Szerinte – az értéktelenebb diplomák megszerzése helyett – főleg a hegesztő-, a villanyszerelő és a cukrászszakma vonzza a fiatalokat a jó fizetés és az önálló időbeosztás miatt.

Az intézményben már tavaly is indítottak új típusú, 3 éves szakképzést: akkor 2012-höz képest háromszor annyian jelentkeztek cukrásznak, pincérnek, szakácsnak.

Pályi Gábor hűtő- és légtechnikai szerelőnek tanul. Örül, hogy a magasban dolgozhat majd. Fotó: Frank Yvette
Pályi Gábor hűtő- és légtechnikai szerelőnek tanul. Örül, hogy a magasban dolgozhat majd. Fotó: Frank Yvette

 Már kilencediktől szakmáznak

2013 szeptemberétől vezették be a 8 osztályra épülő 3 éves szakmunkásképzést. A gyakorlati órák számát 50 százalékkal emelték, hosszabb lett a nyári gyakorlat is. Tanévenként döntenek, hogy az államilag finanszírozott iskolai szakképzésre hány tanulót lehet felvenni. Általános iskolai végzettséggel a 3 éves, a 10. osztály elvégzésével vagy érettségivel a 2 éves szakképzésre lehet beiratkozni.

– Az általános iskolások valóban nagyobb számban jelentkeztek szakiskolába, ezt először tavaly éreztük, mi is 2013-tól indítottuk el az új típusú 3 éves szakképzést – nyilatkozta Keveiné Mészáros Erika, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola igazgatója.

– Míg 2012-ben 54-en jelentkeztek a cukrász-, pincér-, szakácsszakmára, 2013-ban 160, 2014-ben 176 fő. De az iskolában csak 26 cukrász, 48 pincér és 45 szakács, összesen 119 fiatal képzése kezdődhet el államilag finanszírozott formában. Évek óta egyre több érettségizett fiatal jelentkezik, a fennmaradó létszámkeretet velük kívánjuk feltölteni. Máris látjuk, túljelentkezés várható.

Szerettük volna megtudni a Csongrád megyei összes adatot, de Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megyei tankerületének vezetője nem válaszolt kérdésünkre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett nyertes a buszos pályázaton

Eredménytelennek nyilvánította a 2015–2022 közötti szegedi buszközlekedésre kiírt pályázatot a bírálóbizottság. Tovább olvasom