Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Warhol 86-os IQ-val is világhírű lett

Szeged - Divattá vált az IQ-teszt: a cégek így próbálnak megbizonyosodni arról, hogy jó munkaerőt választanak, a magánemberek pedig önbizalmat nyernek a jó eredmény láttán. Az elérhető pontszámot azonban számos tényező befolyásolja. Ha például valaki éhes, fáradt vagy beteg, nagyobb az esélye, hogy rosszul karikázza a válaszokat.
A következő öt fogalom közül melyik tartozik legkevésbé a többi közé: medve, kígyó, tehén, kutya vagy tigris? János, aki tizenkét éves, ma pontosan háromszor annyi idős, mint öccse. Hány éves lesz János, amikor már csak kétszer olyan idős lesz, mint az öccse: 15, 16, 18, 20 vagy 21? Aki kíváncsi rá, hogy mennyi az IQ-ja, többek között ilyen kérdésekre számíthat a tesztek kitöltése során.

– A teszteket két csoportba soroljuk: verbális és nem verbális. Előbbinél kérdésekre kell válaszolni, utóbbiban pedig ábrák közül kell kiválasztani, hogy beleillik-e a sorba – magyarázta Németh Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Pszichológia Intézetének egyetemi adjunktusa, akitől megtudtuk, az IQ fejleszthető, de legnagyobb eséllyel csak hét-tíz éves korig.

Az IQ szint több tényezőtől függ: egyrészt velünk született adottság, másrészt a környezetünk befolyásolja. A tesztekkel kimutatott eredményből megtudhatjuk, hogy milyen képességekkel rendelkezünk az életkorunknak megfelelő emberekhez viszonyítva, és milyen a problémamegoldó képességünk. A 100 körüli érték az átlagos, és a 120-130-as IQ is ebbe a kategóriába tartozik. Aki azonban ennél magasabb pontszámot ér el, az kimagasló eredménynek számít, hiszen az emberiség mindössze két százalékának van 130-nál magasabb IQ-ja. Őket a Mensa magyarországi egyesülete, a Mensa HungarIQa fogja össze. Tagjai között találunk buszsofőrt, szobafestőt, tánctanárt és persze egyetemi oktatót is. Jó néhány nő is megüti a szellemi elitklub szintjét: nemcsak fordítót és tolmácsot, de titkárnőt, mi több, női patkolókovácsot is lelünk a tagok közt.

Az IQ-tesztek eredménye azt is mutatja, milyen a problémamegoldó képességünk. Illusztráció: Frank Yvette
Az IQ-tesztek eredménye azt is mutatja, milyen a problémamegoldó képességünk. Illusztráció: Frank Yvette

A tesztek eredményét nagyon sok tényező befolyásolja. Például ha valaki fáradt, figyelmetlen, esetleg éhes, kevesebb pontszámot érhet el. Ne csüggedjen, aki az ábrák, számok és beillesztendő szavak tengerében nehezen találja meg a helyes megoldást, hiszen vannak olyan képességek is, melyekre az IQ mérése nem terjed ki. Ilyen például a zenei tehetség vagy a kézügyesség.

A nők okosabbak, vagy a férfiak?

A nők közül kevesebben képviselik a szélső értékeket. Kevesebb a kiemelkedően intelligens, és kevesebb a szellemi fogyatékos is. A férfiaknál azonban nagyobb a szórás: többen rendelkeznek extra magas intelligenciával és többen alacsonnyal – így a két nem értékei nagyjából azonosak. Az a szegedi, aki kíváncsi IQ szintjére, a Mensa honlapján (www.mensa.hu) jelentkezhet tesztírásra.

Sztárszintek

A híres emberek között is vannak olyanok, akik átlag alatti, vagy éppen extra magas IQ-val rendelkeznek, rendelkeztek. Andy Warhol 86-os IQ-val tervezte meg világhírű konzervdobozait. John F. Kennedy, George Washington vagy Georg W. Bush amerikai elnökök IQ-ja 120 körül mozgott. Nicole Kidman, Jodie Foster és Arnold Schwarzenegger nem egészen 15 ponttal megelőzték őket. Madonna intelligenciahányadosa 140, Sharon Stone-é pedig 145.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bambival siklott a szán

Szeged - Ha hó, akkor hahó! Irány a szánkózás! Sajnos a megyében nem igazán dicsekedhetünk… Tovább olvasom