Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Wesley-iskola: bizonytalanságban

Csongrád megye - Hétfő reggel elkezdik a tanévet a régiós Wesley-óvodában és -iskolában. A fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség bízik, hogy működőképes lesz – annak ellenére is, hogy az állam még nem szerződött a felekezettel. A minisztérium szerint folyamatban van a kontraktus ellenjegyzése.
A szegedi Wesley János iskola kálváriája több mint két éve kezdődött. Az intézményt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a dél-alföldi hátrányos helyzetű és tanulászavaros gyerekek számára tartja fenn. A klebelsbergtelepi és szentmihályteleki általános és középiskolába, illetve az orosházi tagintézményekbe járó gyerekek kétharmada hátrányos helyzetű.

Egy éve a szegedi iskola óriási anyagi gondokkal küzdött, a nevelők és a szülők mégis legjobban azért aggódtak, hogy mi lesz a fenntartójukkal. A MET-et ugyanis az idén életbe lépett egyházügyi törvényben az állam nem ismeri el egyházként, így csak egyesületként működhet tovább. Ez – szimbolikus jelentősége mellett – azért lényeges, mert csak az egyházak kaphatnak az államtól az alapnormatíva mellett kiegészítő egyházi normatívát az oktatási és szociális tevékenység ellátására. A MET-nek 2011 végéig még automatikusan járt ugyan a pénz, de már jóval előtte csak csöpögtetve kapták meg. Emiatt az intézményeik eladósodtak. A felekezet hiába igyekezett pótolni a hiányzó tízmilliókat.

Egy biztos: a tanév hétfőn elkezdődik. Trócsányi Anna igazgató a klebeslbergtelepi iskolában már a tankönyveket szortírozza. Fotó: Schmidt Andrea
Egy biztos: a tanév hétfőn elkezdődik. Trócsányi Anna igazgató a klebeslbergtelepi iskolában már a tankönyveket szortírozza. Fotó: Schmidt Andrea


A szegedi Wesley Trócsányi Anna igazgató vezetésével annyit húzott a derékszíjon, amennyit csak bírt, elbocsátások voltak, a szülők munkával, pénzzel segítettek, gyűjtést rendeztek.

Ígéret

Gloviczki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős helyettes államtitkára kérdésünkre a következő tájékoztatást küldte: a tárca „2012. szeptember 1-jétől 2014. augusztus 31-éig köznevelési szerződés keretében kívánja támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget. A szerződés ellenjegyzése folyamatban van. A MET a közoktatási intézményei után, az összes egyházi státuszát elvesztő közoktatási intézményt fenntartó szervezettel egyetemben, 2012. augusztus 31-éig megkapja az egyházi kiegészítő támogatást."

Eltelt egy év, az állam nem kötött szerződést a MET-tel. Két hete Iványi Gábor, a felekezet lelkész elnöke sajtótájékoztatón adott hangot aggodalmainak. Elmondta: a hajléktalanokat, az időseket és a szegényeket ellátó szociális intézményeik 8 hónapja küszködnek kiegészítő egyházi támogatás nélkül, és az országban működő 32 tanintézményük is kritikus pontra jutott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap közleményt adott ki, hogy alaptalanok a MET aggályai. A tárca a fenntartótól függetlenül biztosítja a pedagógusok és segítők bérét. A MET nem nyugodott meg, hiszen a bérköltség az alapnormatívának is csupán töredéke. Azóta nem történt semmi.

Hétfőn, tanévkezdés előtt egy héttel az oktatási intézmények vezetőinek Iványi Gábor csupán azt tudta elmondani: hisz és bízik abban, hogy működőképes marad az intézményhálózat. Tegnap, a tanévnyitó értekezlet után Trócsányi Anna szegedi igazgató megerősítette: szerződés továbbra sincs. Jelenleg jobb a helyzet, mint egy éve, mert nincs egy hónapnál régebbi tartozásuk. Leépíteni senkit nem kellett a nyáron. 25 pedagógussal, 4 technikai dolgozóval és 146 gyerekkel hétfőn elkezdik a tanévet. 13 elsőst várnak, ez átlagos létszám. Negyedikben és hatodikban párhuzamos osztályt is beállítanak. A törvényi változás miatt idén szakiskolai képzés nem indul. A fenntartó hozzájárult a működésükhöz mindhárom telephelyen, így nem kell összébb húzniuk magukat. Maradnak a klebelsbergtelepi és a szentmihályi iskolaépületek, valamint a szentmihályi épület, ahol ebédeltetnek, és a korongozó szakkört tartják. Továbbra is elköltöznének, hogy egy fedél alatt, olcsóbban működhessenek.

Olvasóink írták

 • 7. AN 2012. augusztus 31. 17:07
  „vnki,
  Látom, Te is belelátsz kicsit a dolgokba....”
 • 6. bánki 2012. augusztus 29. 23:35
  „Iványi Gábor ?

  Destruktív szekta vezér nevével ,.................hát ?”
 • 5. vnki 2012. augusztus 29. 22:24
  „Elég szomorú, hogy pont a rászoruló gyerekek és családjaik kerülnek bizonytalan helyzetbe!

  Az anyagi dolgokon túl az iskola falai között történnek megdöbbentő dolgok!

  Egy valódi egyház/vallási egyesület elfogadó, szeretetet, összetartozást hirdető és GYAKORLÓ!
  Épp ezért érthetetlen, hogy miért kellett pont az iskola megalapításában aktívan részt vevő tanárnőnek (leépítésre hivatkozva) felmondani?? Nem lehetett volna a nyugdíjazásáig arra az egy-két évre elfogadni, ,,megtűrni"?
  Kinek volt szíve elküldeni (lelkész férj halála után) 5 gyermeket egyedül nevelő, lelkiismeretes, vallását aktívan gyakorló tanárnőt?
  Szomorú....

  Más tanítónő év közbeni elküldéséről nem is beszélve....

  Ezek mind megkérdőjelezik az oktatási intézmény szellemiségét, emberiségét, amit láthatóan szülők is érzékelünk...”
 • 4. AN 2012. augusztus 29. 20:44
  „Maguknak keresték a bajt. Az igazgatónő tudja, mire gondolok.”
 • 3. wolfbogi 2012. augusztus 29. 20:07
  „Azt hiszed, ha visszaadják állami irányításba, akkor majd kánaán lesz? Sajnos ki kell mondani: a sérült, hátrányos helyzetű gyerek senkinek nem kell. A kedves katolikus egyház megtette ezt Vásárhelyen is, egy ugyanilyen profilú iskolát 1 év után "visszaadott" az államnak, mondván, nem értenek hozzá. (Nem kell nekik érteni, vannak ott jól képzett szakemberek). Csak ebben a nagy huza - vonában a lényeg veszik el: a GYEREK!”
 • 2. CsImre 2012. augusztus 29. 18:42
  „Át kell adni az iskolát egy igazi egyháznak, mondjuk az Isten által valóban szeretett egyetlen, igaz, katolikus anyaszentegyháznak. Biztosan készségesek lesznek, hiszen csakis határtalan jószándékuk, és közismert hitelességük miatt hozta helyzetbe őket az "állam" az adófizetők pénzéből.”
 • 1. grafika88 2012. augusztus 29. 15:04
  „Miért nem adják vissza az államnak ?? Ha nem bírnak vele, mit erőlködnek ???
  Az államtól 1 X várják a normatívát + 1 X a egyházi juttatást. EGY dologért 2 X igényelnének !--EZ a sporolás ??????
  Miért hagyták utolsó pillanatig ? jun. 15 .e után miért nem léptek ????
  Fejetlenség--kapkodás !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakasfőző verseny tűzijátékkal

Szeptember 14-én pénteken és 15-én szombaton rendezi meg a falu a hagyományos szüreti fesztivált és kakasfőző versenyt. Nem árt készülni! Tovább olvasom