Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Zagyva: Az ismertséggel nem kell foglalkoznom

Szeged - Először a kiszólása tette ismertté. Majd a Magyar Szigeten történtek miatt került elő újra a neve. Zagyva György Gyula jobbikos képviselő azonban állítja, nem egészen úgy történek a dolgok, ahogy azok megjelentek. Telefoninterjú, majdnem szó szerint.
– Tessék, Zagyva György Gyula!

– Üdvözlöm képviselő úr! Ráér akkor most, tudunk beszélni?
– Természetesen, vártam a hívást!

– Rendben. Azt előre elmondom, hogy a beszélgetést rögzítem, hogy utána...
– Minőségbiztosítási okokból rögzítik, tudom. (nevet)

– Nem, az a bank...
– Tudom, tudom, csak vicceltem!

– Önök kerestek meg azzal, hogy nyilatkozni akar nekünk. Miért gondolta úgy, hogy meg kell szólalnia?
– Többek között azért, mert az önök portálja is foglalkozott ezzel az üggyel. S úgy gondoltam, akkor az érintettet is kérdezzék már meg...

– Bocsánat, hogy közbevágok. Itt ügyön, a – mondjuk így – ostoros ügyet érti?
– Igen, a Magyar Szigeten történtek, vagy nem történtek ügye. Ugye a Hetek újságírói azt állítják, hogy a Magyar Szigeten megfenyegettem őket, illetve ostorral feléjük ütöttem. Illetve, ami a legsúlyosabb vád az összes közül, hogy rájuk zártam annak a szobának az ajtaját, ahol interjút készítettek velem. Ezek közül semmi nem igaz.

– Mi volt konkrétan a Szigeten? Hány napot töltött ott?
– Én?

– Igen ön!
– Én vagyok a Magyar Sziget főszervezője!

– Elnézést, ezt nem tudtam.
– De, ezt a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte, végig ott voltam. A rendezvény második napján, augusztus 3-én jött ki a Hetek két újságírója. A bejáratnál bejelentkeztek, hogy szeretnének egy nagy, átfogó riportot készíteni. Az egyik szervező végigkísérte őket a táboron. A kollégám elmondta nekik, milyen programokon lehet részt venni, mindent megmutatott nekik. Majd a másfél-két órás túra végén az én szervezői faházamban még velem is külön készítettek egy interjút. A házban az interjú idején négyen voltunk, de többen is ki-be járkáltak. Ez utóbbi nagyon fontos.

– Miért?
– Mert azt állították, hogy bezártam az ajtót, ezért is tettek feljelentést, hogy mi is ez...? Segítsen már!

– Nem tudom, mire gondol...
– Személyi szabadság korlátozása, eszembe jutott! Ez azért érdekes, mert a feljelentésben ez szerepel, pedig úgy elég nehéz valakinek a személyi szabadságát korlátozni, hogy nyitva van egy ajtó, amin kimehet.

– Maga az interjú miről szólt?
– Ez egy hosszú beszélgetés volt. Elmondták azt is, hogy beszéltek nekik, mert látszódott rajtuk, hogy liberális újságírók...

Zagyva György Gyula szerint az ismertséggel már nem kell foglalkoznia. Fotó: Segesvári Csaba
Zagyva György Gyula szerint az ismertséggel már nem kell foglalkoznia.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az látszik valakin, hogy liberális újságíró?
– Ők ott nem tagadták, hogy a Heteknek az újságírói. Elmondtam nekik, hogy ezekért a beszólásokért elég sokat tettek. Sokat tettek azért, hogy a nemzeti radikális tábor ellenérzéssel tekint rájuk. Ezt ők úgy értelmezték, hogy meg lettek fenyegetve. Végül ez nem került be a feljelentésbe, amit ismeretlen tettes ellen tettek, ez is egyébként nagyon fontos momentum. Mégis folyamatosban azt mondják a nyilatkozataikban, hogy én zártam be őket! Akkor miért nem ellenem tesznek feljelentést?

(Válaszolni akartam)
– Megmondom miért, azért, mert így nem tudom őket visszaperelni hamis váddal.

– De az esetek többségében ismeretlen tettes ellen indítanak feljelentést.
– A rendőrség igen. De ha magánfeljelentés érkezik, ott meg lehet mondani, hogy XY-t jelentem fel. Ezt én azért sérelmezem, mert miután megszüntetik az eljárást – ebben egyébként biztos vagyok – nem tudom őket viszont feljelenteni. Ez egy jó kampánytéma.

– Véleménye szerint melyik párt használhatná ezt fel a kampányában?
– Melyik párt? Nem kell feltétlenül konkrét pártra gondolni...

– Akkor úgy érti, hogy ez alkalmas a Jobbik lejáratására?
– Igen. Illetve ha azt nézzük, hogy a Hetek mögött álló Hit Gyülekezete most már nyíltan kezd összebútorozni a Fidesszel, akkor akár a pártot is megtalálhatjuk.

– Mondja ön...
– Most nem azt mondom, hogy emögött a Fidesz áll. De a Hit Gyülekezete mindig eladja magát valahova, ezt tudjuk...

– Tudja ön...
– Azt is sérelmezem egyébként, hogy a Jobbikon kívül az összes parlamenti párt úgy kezeli ezt az ügyet, mintha valóban megtörtént volna. Hol van itt az ártatlanság vélelme? Ezt az összes párt és a sajtó többszörösen megsértette! Megint oda lyukadunk ki, hogy a Jobbik és a radikális oldal szimpatizánsai nem kapják meg azt a bánásmódot, ami az átlagembereknek kijár. Nálunk folyamatosan átlépik a jogállamiság, a jog határait. Ez már csak a jéghegy csúcsa.

– Említette, hogy ön szerint azért tettek újságíró kollégáim ismeretlen tettes ellen a feljelentést, hogy ne tudja őket visszaperelni. Miért akarja őket visszaperelni? Nem lenne nagyvonalú, és nem gondolt arra, hogy egy kézfogással elintézi ezt az ügyet? Biztos, hogy győztesen jönne ki belőle! Ráadásul országgyűlési képviselőként közszereplő is...
A híres-hírhedt felszólalás szó szerint

ZAGYVA GYÖRGY GYULA (Jobbik): Nem tisztem, hogy tanácsokat osztogassak a fideszes képviselőknek, de most mégis megtenném Semjén Zsoltnak és Harrach Péternek, mert úgy látom, hogy nincsenek tisztában a saját szimpatizánsaik értékrendszerével, és mondjuk, ennek a trianoni emléknapnak a kapcsán jobb lenne, ha megszondáztatnák a fideszes szimpatizánsokat, és kérem, figyeljenek ide, mert szerintem olyan dolgokat mondok, amelyek az önök szimpatizánsait érdekli. Kíváncsi lennék arra, hogy Semjén Zsolt meg merné-e ismételni ezt a kijelentését, mondjuk, kétszáz Demokrata-olvasó előtt. Kövér László, például, bólintson rá, hogy ön meg merné-e. (Derültség a Fidesz soraiban.) Önök járnak oda! Csak azért, mert önök olyan gőgösen elröhögcsélnek azon, hogy mondjuk, egy trianoni emléknapot felvetettünk, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy az önök szimpatizánsai, akik beszavazták önöket ide a parlamentbe, ezt akarnák. Kérdezzék meg akkor önök, mondjuk, a Demokrata hasábjain, vagy a Hír TV vagy az Echo TV képernyőjén! Ezt tanácsként merem javasolni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból. - Átmutatva a szemközti oldalra:) Ezt majd a folyosón megbeszéljük! (Derültség a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

Forrás: a parlament honlapja

– Részben egyetértek. Véleménynyilvánítással kapcsolatban például nem tennék feljelentést. Ha azt állítják, hogy Zagyva György Gyula bunkó, akkor azt eltűröm. Viszont ha megvádolnak azzal, hogy bűncselekményt követtem el, akkor nem kell nagyvonalúnak lennem. Épp ezért soha nem pereltem be újságírót még a rólam leírt és megjelent véleménye miatt. Legfeljebb az anyukám sír otthon miatta, de ezért nem perelek.

– Akkor máshogy kérdezem: ha vége ennek az ügynek, akkor feljelenti a két újságíró kollégámat?
– Valószínű.

– Mit szeretne elérni a feljelentéssel?
– Azt, hogy a bíróság mondja ki, valótlanságokat állítottak. Illetve, hogy abból is legyen majd hír. Most az egész ország úgy gondolja, ezt a cselekményt én valóban elkövettem. Az ügyvédjüket egyébként már feljelentettem. Ő az a – mondjuk így – kaszinótojásos ügyvéd. Ő azt állítja, hogy amikor ezt az ügyet elvállalta, utána egy órával később e-mailen megfenyegették. Akkor azt nyilatkozta, hogy amennyiben vele bármi történik azért zagyva György Gyula, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Nemzeti Gárda lesz a felelős. Na most ez tényleg kimeríti a rágalmazás fogalmát. E nyilatkozat szerint, ha leesik mondjuk a lépcsőn vagy balesetet szenved az autójával, azért is én leszek a felelős. Ezt már tényleg a bíróságon fogjuk rendezni, ami nekünk egyébként elég nehéz lesz, mert nem úgy szoktak hozzánk állni.

– A többes szám itt az ifjúsági mozgalmat jelenti.
– Igen.

– Térjünk vissza egy kicsit a Magyar Szigetre! Az ostorról még nem nagyon beszélt.
– Volt a kezemben egy ostor, ez tény.

– Használta is?
– Nem! Ez egyébként is egy buta hazugság. Egy körülbelül két és fél méter hosszúságú szobában beszélgettem az újságírókkal, az ostor pedig három méternél is hosszabb. Ott nehéz lett volna használni. Összetekerve volt a kezemben, egy bemutatóra vittem volna, csak közben jöttek az újságírók, hogy interjút szeretnének készíteni velem, amire igent mondtam. Gesztikuláltam vele, ezt el is ismertem, de hogy ettől megijedjen két felnőtt férfi, az nekem furcsa. Azt is hozzá kell tennem: beszéd közben mindig hevesen gesztikulálok.

– Ha már beszélgetünk, mondjon néhány szót a parlamenti munkájáról is! Volt az az emlékezetes kiszólása, amivel kapcsolatban korábban már beszéltünk. De azóta milyen munkát végzett, hányszor szólalt fel?
– Több is volt, ezeket meg lehet nézni a parlamenti honlapon. Bár folyamatosan, a bizottságokban, és az ülésteremben is akadályozzák a munkánkat, de a nyári szünet arra jó volt, hogy felkészüljünk az őszi ülésszakra és új stratégiákat, taktikákat alkalmazzunk most szeptembertől.

– Mire gondol stratégiaként?
– Hagy ne áruljam el...

– Nem gondoltam, hogy titkos... Józan paraszti ésszel arra gondolnék, hogy minden képviselőjük interpellál, vagy azonnali kérdést tesz fel, egy témát többen is előhoznak egymás után...
– Valami ilyesmi lesz egyébként... De tény, szeretnék minél többször szeretné felszólalni Szegeddel kapcsolatban is. Többek között az elviselhetetlen tranzitforgalomról fogok beszélni.

– Ennek ürügyén el tudja azt esetleg képzelni, hogy más szegedi képviselőkkel, mondjuk a két szegedi parlamentben is dolgozó szegedi polgármesterjelölttel, Botka Lászlóval és B. Nagy Lászlóval összefogjon?
– Természetesen. Ez tipikusan pártokon felül álló kérdés. Azon leszek, hogy így is csináljuk, remélem, nyitottak lesznek erre. Egyébként az előbb említette azt a bizonyos kiszólásomat, azzal kapcsolatban lehetne egy megjegyzésem?

– Parancsoljon!
– Ezzel lett ugye híres, vagy inkább hírhedt a nevem (nevet). Egyébként köszönöm minden újságírónak, aki ezt a történetet megírta, legalább az ismertségemmel nem kell foglalkoznom, ami egy parlamenti képviselőnek azért nagyon fontos. Ismert ugye mit mondtam egy fideszes képviselőnek, egyébként azt se nagyon írta le senki, hogy, kinek, Bányai Gábornak...

– Én annak idején megtettem...
– Más viszont nem! De ami a lényeg: mindez azért történt, mert Bányai képviselőtársam a padsorokból bekiabált, hogy szó szerint idézem és elnézést a trágár kifejezésekért: „kussoljál már te hülyegyerek!" Egy ilyen bekiabálást nem fogok eltűrni csak azért, hogy jófiú legyek. Ezt szerintem más se nagyon tűrte volna el, és úgy gondolom, nagyon visszafogottan feleltem neki. Az olvasóknak is feltenném a kérdést, ők vajon hogyan kezelték volna ezt a helyzetet? Ilyenért a XIX. században párbajoztak volna. Amikor ezt egyébként személyes beszélgetéseken, standolásokon elmondom még a fideszes szimpatizánsok is nekem adnak igazat.

– De ez a parlament fenegyereke cím nem hátráltatja a munkáját?
– Nem érzem ezt. Ugyanúgy kezelnek a képviselőtársaim, mint az összes többi jobbikost. De tény, nekem már nem kell bemutatkoznom a többi képviselőnek. Viszont én csak nagyon kevés társamat ismerem személyesen, körülbelül 80-85 képviselőt.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. papsajt 2011. január 05. 05:40
  „pont akkora tulok mint volt, csak mostanában kussol, mert fontosabb a havi 1,2 milliós fizetés a "képviselőúrnak"

  Bár mostanában az egész JOBBIK kussol. Nyilván vége a kampányidőszaknak, és csak handa-bandára tellett.”
 • 60. hehe 2011. január 04. 16:12
  „MÉZES TEA .”
 • 59. tintasbarns 2011. január 04. 15:27
  „Ilyen szemetet nem hordott még a föld a hátán.”
 • 58. jq 2010. szeptember 15. 15:36
  „zoolee!
  Aztán milyen alapon nem engednéd be a Parlamentbe, mikor demokratikusan megválasztott képviselő? Azért, mert neked nem tetszik? Még mindig jobb, mint azok, akiket a mandátumuk lejártának perceiben vett őrizetbe a rendőrség.

  Mignon!

  Ha meginnál vele egy sört, keresd a Horthy (korábban Kati) úszóházon. Nagy, ló..<moderálva> gyerek, könnyen fel fogod ismerni”
 • 57. szandokán 2010. szeptember 14. 11:09
  „Te Gyula dolgoztál már életedbe? Van róla hangfelvétel? Egyébként egyedül csak te hiszed azt,hogy közismert vagy,mindenki jobban járna ha nem erőltednéd azt ami nem megy,halgass rám menj el szépen dolgozni,elősszőr furcsa lesz,mert nem tudod mi az,de előbb utóbb belejössz.”
 • 56. becsei.sandor 2010. szeptember 13. 19:54
  „Ennek igazán örülök,hogy Botkával, B. Naggyal,gondolom szükség szerint Vizy E. Szilveszterrel,Papp
  Lajos jobboldali szívsebésszel,vagy Szörényi Levente zenésszel is összefogna Zagyva úr.Minden faj-
  ta eggyüttműködésre alkalmassá teszi őt a villanyszerelő diplomája,szerintem. Bárkit pofán vágni,
  ahhoz valóban nem szükséges akadémikusnak lenni.”
 • 55. FeketeVipera 2010. szeptember 13. 18:17
  „Az igazságból meg elveszett az i! (Hofi Géza)”
 • 54. lamatic 2010. szeptember 13. 14:41
  „:D Ti miről beszéltek?”
 • 53. mag 2010. szeptember 13. 13:23
  „A SZIDOKAL
  NEM FOGTOK BIRNNI”
 • 52. soligor 2010. szeptember 13. 12:43
  „úgy van zoolii!!
  ha az ember " vendégeket fogad " ostorral hadonászik?
  én ha ép krumplit pucolok lerakom a kést, ha csönget a postás nem avval hadonászok a másik orra elött?!
  beszéd közbe hevesen gesztikulál, ha ilyen nayglegény miért kell 2 marcona alak a háta mögé?
  az egész megfélelmítés ............
  s valóban azt állította !!!!! - a sziget berkein belül ,nincs demokrácia, itt ö az atyaisten”
 • 51. zoolii 2010. szeptember 13. 10:31
  „Ezt a palit a parlament bejáratáig se szabadna engedni!”
 • 50. mediafigyelo 2010. szeptember 13. 10:07
  „Kedves magyarock1, ezt a mesét ne hidd el. Ha valaki provokálni akar, akkor nem jelentkezik be hivatalosan, hogy "itt vagyok, kérek engedélyt, tisztelettel". Ha ez provokáció, akkor minden újságíró provokátor.”
 • 49. magyarock1 2010. szeptember 13. 09:38
  „Mindenki tudja, hogy a hitgyülis újságírók provokálni mentek a Magyar Szigetre, ezt ez a garai is tudja, csak játsza itt a tájékozatlant.”
 • 48. mediafigyelo 2010. szeptember 13. 09:24
  „Tisztelt Garai Szakács László,

  érdemes lett volna Zagyva urat a saját, korábbi állításaival szembesíteni. Például azzal, amikor nagy nyilvánosság előtt elismerte, hogy nyomásgyakorlás céljából volt a kezében az ostor. (a hangfelvétel megjelent az Indexen) Mert ugye, egy ostort le is lehet tenni egy beszélgetés idejére. A rendőrök sem a pisztolyukkal hadonásznak, amikor a forgalmat irányítják, hanem csak szükség esetén veszik elő.

  Ön mit tenne, ha kezében egy szál magnó, vele szemben egy ostorral hevesen gesztikuláló képviselő üvöltözik, mellette pedig három fekete ruhás marcona legény "vigyáz rá"? Ön milyen interjút készített volna így?

  A Hetek cikkéből (http://www.hetek.hu/belfold/201008/karikas_ostorral_varta_az_ujsagirokat_a_jobbik_orszaggyulesi_kepviseloje), kiderül, hogy szerkesztőségi cikk. Nyilván az érintett újságírók beszámolója alapján írták, hiszen az eredetileg tervbe vett riport nem készülhetett el. Az el nem készült riportot pedig nem kell elküldeni egyeztetés végett.

  Hangfelvételek jelentek meg arról is (pl. az atv.hu-n), hogy Zagyva úr társaival együtt azt mondta a két, hivatalosan bejelentkezett újságírónak, hogy a táboron belül nincs demokrácia, és ott bármit megtehetnek velük. Ezek a körülmények is beszédesek.

  Véleményem szerint az ügyben a bíróság fog dönteni az érintettek alapos kihallgatása után, de
  azt is várom, hogy az üggyel kapcsolatosan további hangfelvételek kerülnek még nyilvánosságra.”
 • 47. deszkás 2010. szeptember 13. 08:18
  „CSECS! A 35-ös h.szólásod utolsó két sora mindent elárul.”
 • 46. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 05:08
  „izreal :)
  döntötte le a 2 pokoli tornyot!
  egy dolgozoja se dolgozott aznap
  mind szabadságot vett ki !
  azert ez beszédes...”
 • 45. Mignon 2010. szeptember 13. 01:20
  „Eljen, 1948. szepteber 12.ike,

  Izrael Allam megalapitasanak 62.-ik evforduloja!!!

  Ünnepeljünk együtt!”
 • 44. JungHeinrich 2010. szeptember 12. 23:31
  „...azert eleg komoly mondanivalot kepes elöhozni ez a Zagyva az emberekböl, tenyleg gratula :-DDDDD”
 • 43. Sportplusz 2010. szeptember 12. 23:00
  „végre egy parlamenti képviselő aki megmondja az igazat a parlamentbe és utánna is!!!!!!!!! .. s nem megy az ellenzékkel teniszezni stb . képmutato modon mint a többi megélhetési politikus.. éljen zagyva ur és ajobbik”
 • 42. Mignon 2010. szeptember 12. 22:54
  „Arra gondoltam, hogy

  nem is tudom...

  En, kesz lennek mindeg arra hogy Zagyva urral egy kavet, vagy egy sört
  innek valahol!

  Ö, tudja, hogy en szocialdemokrata vagyok Nemetorszagbol,
  en tudom, hogy ö egy jobbikos Magyarorszagrol.

  De, meg vagyok gyözödve arrol, hogy egy tartalmas, gondolatokat kiegeszitö es ertelmes
  beszelgetest tudnank egymassal folytatni.

  Öszinten irom ezt.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21 lovat fektettek le egyszerre a csikósversenyen

A legtöbb együtt irányított és így lefektetett ló rekordját állították föl Ópusztaszeren; a összesen 21 ló heveredett le egy percen belül gazdája parancsára vasárnap. Tovább olvasom