Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Zákányszéki disznóságok

Zákányszék - Immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a böllérnapot szombaton Zákányszéken.
Matuszka Antalpolgármester reggel 7 órakor életerős pálinkával köszöntötte a vendégeket. Kellett is a bíztatás a bölléreknek, hiszen hatalmas disznókkal álltak szemben. 5 csapat is vágott, köztük hajdújárási és borszéki húsevők.

- Már pénteken elkezdődött a munka, több állatot is feldolgoztunk, belőlük készül a reggelinek való szalonna és hús - mondta a polgármester.
Reggeliig azonban hátra volt a nagy munka

Zákányszéki disznóságok. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Az első, a második és kitudja hányadik lélekmelegítőtől felbátorodott csapatok sorra ölték le a nekik szánt állatokat. A sort egy óriási, igencsak haragos mangalica nyitotta, majd őt követték kisebb társai. Igaz, egyikük olyan erőben volt, hogy egy disznóölő a földre huppant a küzdelem során. Forgolódtak a böllérpálinkákkal a menyecskék, hogy bátorságot öntsenek a fürge malacoktól megszeppent férfitársaságba. Az elcsendesült disznókat ezután darabokra szedték. A szép számú érdeklődő közönség a sátorban felállított hentesasztalok melett várta, hogy a malacokat lassan apró darabokra vágják, emberi ujjáldozat nélkül.

Zákányszéki disznóságok. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Ezután reggeli következett, a munkában megéhezett férfiak és nők hatalmas lakomát csaptak a pénteki áldozatokból, a friss májból és vérből. Mellé finom savanyúság dukált, de a fehérbor is kiváló kísérőnek bizonyult. A munkától és a pálinkától megfáradt disznóölők kora délután pihentek egy nagyot, hogy aztán mindenki száz százalékkal tudjon teljesíteni az esti bálon a sportcsarnokban.

Olvasóink írták

 • 3. czindi 2012. november 26. 16:19
  „K. Horváth Attila!
  Jó lenne a cikkírás előtt némi utánjárás. Malac: fialástól a szoptatás végéig, de max 14-18 kg-ig. Azután süldő, később pedig hízó. Malacot legfeljebb szilveszterre szoktak vágni. Oké, egyszer elmegy a butaság, de ebben a cikkben számtalanszor leírja malacot...szóval malaca van, hogy a városi népek ezt bekajálják....”
 • 2. Pandora 2012. november 26. 08:02
  „még szerencse h nem az Yvett fotózott, különben nem ismertük volna fel h melyik a disznó :P”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 25. 20:52
  „Én leolvastam a szájáról a disznónak, hogy kegyelem emberek, amikor ráfogták a szögbelövő szerszámot 14-15 ös képen! Mi sokkal humánusabban végezzük ki a jószágot mifelénk, kiengedjük az utcára, már-már azt hiszi szegény, hogy szabad amikor is autóval elgázoljuk......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékfegyverrel akarták kirabolni a Spart

Maroklőfegyver utánzattal akarta kirabolni Szeged belvárosának egyik élelmiszerüzletét egy férfi szombaton 17 óra körül. Pénz nélkül távozott. Tovább olvasom