Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Závada Pál: Értem az élettől kapott fájdalmat

Színpadra alkalmazott műveiről beszélt a Kossuth-díjas Závada Pál író a szegedi könyvhéten, Janka estéi című drámakötete kapcsán.
A szegedi könyvhéten vasárnap Závada Pálmutatta be Janka estéi című, három színdarabot (Jadviga párnája, Magyar ünnep, Janka estéi) tartalmazó kötetét, amelyben három nagyregényeinek (Jadviga párnája, Idegen testünk, A fényképész utókora) színpadra alkalmazott változata szerepel. De hogyan is lett Závada Pálnak kapcsolata a színházzal?

- Szegeden éltem át először igazi színházi élményt, még gyerekkoromban. Először a szabadtérin voltam kint, ahol a Bánk bán című előadást láttam, majd gimnazista koromban bérlettel látogattam a színházat. Ezek meghatározó élmények voltak. Az első regényem, ami színpadra jutott, a Jadviga párnája volt; egy színházi vállalkozó, Orlai Tibor felajánlásával készült el a színpadi változata. Eztán Alföldi Róberttől is kaptam színpadi műre szóló ajánlatot 2008-ban, a Biblia évében. Így született meg a Magyar ünnep. A Janka estéi pedig felolvasó színházi estre készült, A fényképész utókora című regényemből. A három közül ez a darab rugaszkodik el leginkább a regénytől - mondta Závada Pál.

Závada Pál író és Balog József  rádiós újságíró beszélget a Dugonics téren. Fotó: Mucsi Ágnes.
Závada Pál író és Balog József rádiós újságíró beszélget a Dugonics téren. Fotó: Mucsi Ágnes.

Az író szerint a szerző által leírt verzió csak útmutatás, melyet a dramaturg, a színészek, a rendező átdolgoz; a szerző részéről inkább egy színpadra szóló ajánlat születik a regényből.

- Örültem, amikor Alföldi Róbert meghívott a Nemzeti Színház pályázatára, amelyen egy-egy parancsolatra lehetett drámát írni, s nekem a harmadik parancsolat jutott, (Az Úr napját szenteld meg!) Az íráskor szabadnak éreztem magam, mertem olyan megoldásokat alkalmazni, amik összetettek voltak. Például az „álladó" vacsorából a jövőbe mehettünk. Bevallom, tartottam egy kicsit, hogy Alföldi mit szól; dee tetszett neki. Valamint tettem bele kórust is. A színpadon ötletesen oldották meg, hiszen hivatásos énekesek eleven szimfonikus kamarazenekara játszotta el, amiket oda írtam. Álmaimat is meghaladta az előadás. - idézte fel Závada Pál a Magyar ünnep színpadi előadását.

A Janka estéi felolvasó estjén Keresztes Tamás színművész énekli a dalokat, melyeket Závada Pál a darabba szőtt. Elmondása szerint hozzáértéssel bántak ötleteivel. Volt ugyan, amikor szövegrészeket húztak ki tőle, s ettől először rosszul érezte magát, de a darab így jobban sikerült.

- Kihívásnak éreztem minden egyes színpadi ajánlatot, hiszen komolyabb közlést kíván mindegyik mű, ami nagy közönségnek szól. Akkor tud ilyet írni az ember, ha van háttere. Én értem az emberi bajokat, az élettől kapott fájdalmat. Ha ezek nem ihletnek meg, akkor nem is tudtam volna színpadra dolgozni műveimet."

Závada Pál új regényt is ír, melyet idén fog befejezni, és jövő tavasszal kerül a közönség elé. megjelenhessen. Az új prózati mű huszadik századi történelmi fikciós regény lesz, amelyet tótkomlósi és más vidéki archív felvételek színesítenek majd.

Olvasóink írták

  • 1. majzik 2013. június 11. 08:28
    „Kimoderáltak ! Nem csodálom !

    Megélhetési gagyi !

    Ötven év múlva csak a dr négyzeten ismeri az ,,urat" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 16-18 órát dolgoztak a gátakon

Az elmúlt 4 napban Gyűrújfalun és Pilismaróton vetették be a Hunor mentőszervezet 4 Csongrád megyei tagját az árvízi védekezésben. Tovább olvasom