Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Zöld út a Trianon Emlék Egyesület előtt

Szeged - Tévesen döntött a Csongrád Megyei Bíróság, amikor megtagadta a Trianon Emlék Egyesület bejegyzési kérelmét – mondta ki a Szegedi Ítélőtábla. Az üggyel lapunk korábbi cikke nyomán televíziós vitaműsor is foglalkozott. Az egyesület alapítója adományokból egy hét múlva kopjafát állít Kiszomboron.
Márciusban írtuk meg, hogy a megyei bíróságon megtagadták a Trianon Emlék Egyesület bejegyzési kérelmét. A fő indok az volt, hogy „a békeszerződéssel kapcsolatos egyesületi tevékenység folytatására lehetőség nincs". Az ügyben eljáró Dabis Erzsébet bíró megvizsgálta a szerveződő egyesület alapszabályát, és több pontot kifogásolt, „a trianoni békeszerződés hatásainak bemutatása a múlt és a jelen embereinek szemszögéből" kitétel is ilyen volt. Nem vette nyilvántartásba az egyesületet, amelynek alapítója, a kiszombori Kövesdi Sándor az elutasító határozatot látva nyílt levélben kérte számon a bírónőtől, miért nem zúzatja be a békeszerződésről szóló könyveket, és miért nem záratja be a Várpalotai Trianon Múzeumot is.

Az ügynek kiterjedt irodalma van az interneten, televíziós vitaműsor is foglalkozott vele, Raffay Ernő történészt, a témakör kutatóját – egykori Csongrád megyei országgyűlési képviselőt – is meghívták a szerkesztők. Közben az egyesület fellebbezett, és a Szegedi Ítélőtábla olyan végzést hozott, amely hatályon kívül helyezte a megyei bíróság döntését, és új határozat hozatalára utasította. A táblabíróság szerint az egyesület alapszabályában szereplő célok „nem sértik az Alkotmányt, nem irányulnak az egyesülési jogról szóló törvényben tételesen felsorolt tiltott célokra, és nem ütköznek az 1921. évi XXXIII. törvénnyel becikkelyezett Trianoni Békeszerződésbe, ezért a kérelem elutasításának nincs helye".

Az egyesület alapítója arról tájékoztatta lapunkat, hogy saját nevében, de adományozók pénzéből június 6-án kopjafát avat Kiszomboron. Az adományozásra felszólító közleménnyel az interneten is lehet találkozni: „Honfitársaim! Az első fokon „betiltott" Trianon Emlék Egyesület megkezdte munkáját! Trianon emlékére kopjafát állítana, de ebben a „zsidó" világban nem találtunk támogatókat, ezért a kispénzű, de nemzeti érzelmű emberekhez fordulunk!..."

Békeszerződés

A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írta alá a Simonyi-Semadam-kormány két küldötte, Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és Benárd Ágoston népjóléti miniszter. A döntéssel Magyarország területét az első világháború győztes hatalmai – a magyar tárgyaló delegáció érveinek figyelembevétele nélkül – 282 ezer 870 négyzetkilométerről 92 ezer 963 négyzetkilométerre csökkentették. Magyarországnak 1910-ben még 20 millió 886 ezer 487 polgára volt, a szerződés után 7 millió 615 ezer 117 maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidvégi-Üstös Pál 2000 kilométert fut

Szeged - 50 nap alatt 2000 kilométert fut Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete, hogy megvalósítsa… Tovább olvasom