Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Zsákmány a zűrzavarban

szeged - Annak ellenére, hogy 1849. augusztus 5-én a szőregi csatában súlyos vereséget szenvedtek a magyar csapatok, az összecsapás zűrzavarában sikerült zsákmányolniuk egy osztrák harci dobot.
Az ütközetben a Haynau vezette császári hadak 500 honvédet öltek vagy sebesítettek meg, és 400 foglyot hurcoltak el. A Móra-múzeum „Szegednek népe, nemzetem büszkesége" című, június 9-éig látható tárlata értékes 48-as relikviákat – zászlókat, puskákat, pisztolyokat, karabélyokat és egyenruhákat – vonultat fel. Ezzel az időszaki kiállítással tiszteleg a városi intézmény az 1848–49-es események előtt. A gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bebújhatnak. Holnap a múzeum ingyen látogatható, az emeleti kupolacsarnokban pedig kézműveskedéssel várják a gyerekeket.

Fotó: Schmidt Andrea
A rókusi általános iskola tanulói honvédruhában.
Fotó: Schmidt Andrea

A megnyitón Csikány Tamás ezredes, az MTA doktora felidézte: a szabadságharcban Szegednek is zászlóaljat kellett kiállítania. A városból és környékéről verbuvált katonák alkották a harmadik zászlóaljat, amelynek négyezer tagjából szinte senki sem tért haza. De a háborúban nem az a jobb hadsereg, amelynek jobb fegyvere van, nem is az, amelyiknek nagyobb a létszáma, hanem az, amelyikben olyan emberek vannak, mint a szegedi hármasok voltak.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2013. március 15. 10:23
  „Illúzió romboló,
  amikor gyermekképeket, arcokat torzító fotósbarkácsok publikálnak.”
 • 3. ikszy 2013. március 14. 14:18
  „Milyen szerencse, hogy nem az ősemberről nyílt kiállítás! A látogató gyerekeknek meztelenül, néhány állatbőrbe kellett volna bújniuk?”
 • 2. v.imre 2013. március 14. 11:15
  „Hm..., hm...

  Remélem a cikk csak véletlenül, vagy csak a nem éppen épületes címadás miatt került le a nyitóoldalról? :-(”
 • 1. v.imre 2013. március 14. 09:09
  „Közöttük tisztelhetem, emlékezhetek a Szőregen családot alapító ükapámra, aki, mint dereglye tulajdonos legénységével lépett be a zászlóaljba, vett részt a harcban, s szerencsére túlélte.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennap többet kap!

Még több helyi hírt, új nyereményjátékokat, gazdagabb tévéműsor-kínálatot talál az olvasó mától a nyomtatott Délmagyarországban és a Délvilágban. Tovább olvasom