Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Zsákutca, terelés – fölöslegesen

Szeged - Az értelmetlen Boldogasszony sugárúti táblákat a város felejtette kint. A Csongrádi sugárútra az útépítő cég hanyagsága miatt nem lehet kihajtani. A szegedi KRESZ-táblák sűrűjében próbálunk rendet vágni.
Több mint 8000 közlekedési jelzőtábla szegélyezi útját annak, aki Szegeden gyalog vagy autóval elindul. Alsóvárosról a Boldogasszony sugárúton befelé több kereszteződésben még a gyakorlott sofőr is beleakad a fölösleges vagy értelmetlen jelzésekbe. Az Oldal utcai kereszteződés előtt a teherautó-forgalmat tereli el egy tábla, ki tudja, mióta és miért. Beljebb, a nagykörutat elhagyva, a MÁV-kollégium előtt megállni tilos. Kétsávnyi széles az út, bőven elfér a villamos, érthetetlen, miért tiltják ki a parkoló autósokat.

– Megnéztük a két táblát: fölöslegesek. A teherautós tábla egy korábbi terelés maradványa. A megállni tilost még régen tettük ki, amikor az úttakarításhoz kellett a hely. Akkor felejtődtek kint – mondta a városi utakat kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részlegvezetője, Serege János. Ez a két KRESZ-tábla is benne van a szegedi táblázási rendszerben, aminek a lényege, hogy a környezetgazdák javaslatára a döntő szót az önkormányzat városüzemeltetési irodája mondja ki.

Zsákutca vagy zsákbamacska? A Csongrádi sugárút felé a rutinosok áthajtanak, a többi nem érti. Fotó: Segesvári Csaba
Zsákutca vagy zsákbamacska? A Csongrádi sugárút felé a rutinosok áthajtanak, a többi nem érti. Fotó: Segesvári Csaba

Ők hivatottak például olyan városi változásokat is figyelemmel – és táblával – követni, mint hogy a Maros utca 35. szám előtti parkolóhelyet nem kell rakodásra fenntartani, mert megszűnt az ottani bútorbolt.

Vagyis fölösleges a tábla. Nem a város teszi ki, és nem is a város szedi össze az útjavító cégek ideiglenes jelzéseit. Ha az útépítők hanyagul otthagyják maguk után az elkészült utcákat és terelőutakat, akkor igenis a város feladata, hogy megszüntesse a tiltó táblákat. Példának ott a megtévesztő zsákutca-táblák sora a Kecskeméti és az Avar utca végén, pedig kész a Csongrádi sugárúti biciklissáv, szabad a pálya. A zsákutca jelzés ellenére a rutinos autósok továbbhajtanak. A többi meg néz, mint a moziban. Nem érti: miért zsákutca, ami nem az.

Táblavadász

Szemfüles táblavadászok fotóit várjuk – pontos helymegjelöléssel együtt – a megye fölösleges tábláiról az online@delmagyar.hu e-mail címre.

Olvasóink írták

 • 7. varadipal 2009. július 29. 10:23
  „Kedves Aranka 2!
  Szívet melengető kellemes csalódás volt a hozzászólása. Meggyőződtem róla, hogy a logikus gondolkodás még nem halt ki. Üdv: varadipal”
 • 6. varadipal 2009. július 29. 10:19
  „5. Zongorista: Miért nem zavarjátok el a képviselőt? Néhányan összeállva aláírást lehet gyüjteni, és átadni a polgármesternek. Ha az sem intézkedik, azt is el kell zavarni.Saját érdekeiteket védjétek meg, a sültgalamb másfelé repül.”
 • 5. zongorista 2009. július 28. 22:29
  „Táblák...
  Gyálaréten érdekes a helyzet..:A Koszorú utcától "lefelé" a kiskertek felé egy ideje már minden kereszteződés egyenrangú.(SAJNOS!!)Járda nins, vagy használhatatlan (13 éve,,,)
  Még felnőttnek is veszélyes a közlekedés, nemhogy gyerekeknek, babakocsisoknak, stb....
  A többség persze lassít, de ugye a balesethez egy szabálytalan is elég!
  A járdát a képviselő ígérte-a csatornázás befejezése utánra-ez évekkel ezelőtt megtörtént!
  Akkor kis türelmet kért-azt mondta, "valamit-valamiért". Azóta sem történt semmi.
  A játszótéri buszmegállónál van egy figyelmeztető sárga tábla-"figyelem, gyermekek az úttesten" valami ilyesmit jelent-DE EZ A KOSZORÚ UTCÁTÓL A KISKERTEKIG IS OTT LEHETNE!!!!VAGY LEGALÁBB EGY 30-AS TÁBLA.....”
 • 4. aranka2 2009. július 28. 18:58
  „A táblák utasításait be kell tartani, azonban ez nyilvánvaló pszichés nehézségekbe ütközik, ha az autós látja, hogy a korlátozás értelmetlen és ostoba. Éppen ezért a "kinnfelejtés" komoly veszélyességi tényező - varadipalnak tökéletesen igaza van, az elkövetőket sokkal súlyosabban kellene büntetni, mint az értelmetlenszabály-szegőket.”
 • 3. tüsök 2009. július 28. 18:51
  „Egy kint felejtett sebességkorlátozó tábla a rendőrségnek haszon.”
 • 2. varadipal 2009. július 28. 16:44
  „A felesleges táblák kinthagyóit a Yard büntesse meg - de nem gyengén-a közlekedés veszélyeztetése címen, majd rájönnek, hogy hány táblájuk hiányzik a leltárból, és hány embert bosszantanak ok nélkül.”
 • 1. vuk 2009. július 28. 14:14
  „Ez egy jo otlet. Persze ezt amugyis csinaljuk a fotokkal a hulyeseg ellen topicban.

  Nekem a kedvencem a frissen kikerult kerekparral behajtani tilos a Klauzal ternel - eszerint motorral behajthatok? Marhasag, oda egy gyalogos ovezet kellett volna mint a Szechenyi ter felol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 ezer forint a gyors segítségért

Öttömös - 100 ezer forint támogatást ajánlott fel egy öttömösi család a helyi polgárőr egyesületnek,… Tovább olvasom