Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Zsidómészárlásra emlékeztek, emlékeztettek

A 70 éve, 1945. április 15-én az ausztriai Randeggben legyilkolt 99 szegedi, vásárhelyi és kiskunhalasi zsidó emléke előtt hajtottak fejet vasárnap a szegedi izraelita temetőben a szegedi hitközség, az önkormányzat és az emlékezők.

– 1944-ben a szegedi 5. csendőrkerület lakóit, engem is a téglagyári gettóba evakuáltak. Onnan három vonat szállított tovább, az első kettő a lengyelországi Auschwitzba, az utolsó az ausztriai Strasshofba. Ebben a sorsban osztozott a családom nagyon sok tagja – kezdte a vasárnapi megemlékezést az izraelita temetőben Salamon István, a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke. A strasshofi szállítmány egy részét vitték tovább Randeggbe, Bécstől 70 kilométerre. Hatvan éven felüliek, de 8 hónapos kisgyerek is volt köztük. Az idősebbeket alultápláltan is kényszermunkára hajtotta az SS-katonák a lillenfeldi cementgyárba és a kerschenbachi kőbányába. Amikor a front már áthaladt rajtuk, 1945. április 15-én az SS legyilkolta őket. 1947-ben Rényi Miklós és Glück Adolf – a mészárlás egyetlen túlélője – hozatta Szegedre a földi maradványaikat. Bár zsidókat nem szokás exhumálni, ez szent cselekedet volt. Markovics Zsolt főrabbi emlékezésében hozzátette, olyan különleges hylre került a hamvak a temetőben, amely közelébe elrejtve 1944-ben megszentségtelenített tóraterkercseket, imakönyveket és imaszíjakat temettek.
 

Zsidómészárlásra emlékeztek, emlékeztettek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Joób Márton szocialista önkormányzati képviselő beszédében felidézte, a zsidók deportálását tevőlegesen a náci megszállók és magyar kollaboránsaik szervezték meg és végezték el, de nem kevesen helyesléssel, kárörvendve támogatták, százezrek pedig közömbösen, passzívan vagy zavarodottságtól tehetetlenül eltűrték. Ebben nagy szerepet játszott a két világháború közti időszakot meghatározó eszmerendszernek, amely elsőként a szegedi gondolatban öltött testet. Történelmi tapasztalatokra utalva a politikus figyelmeztetett: a tettlegességet, a fizikai megsemmisítést gyakran előzi meg a verbális terror, a bűnbakkeresés, a gyűlöletkeltés és a megbélyegzés. Ezzel pedig hazánkban hosszú évtizedek teltek el, célpontja a zsidó közösség volt, és a második világháborúban iparszerű megsemmisítésben teljesedett ki. Megelőzése érdekében elemi erejű felháborodással kell visszautasítani minden olyan megnyilvánulást, ami nyíltan vagy leplezetten uszít zsidók, cigányok vagy bárki más ellen. Akár interneten tagadja a holokausztot egy szegedi lakos, akár a Duna-parti emlékmű cipőibe köp egy parlamenti képviselő. Az aktuálpolitikára rátérve kiemelte, hazudnak azok, akik a szociális és gazdasági problémákra gyűlöletkeltéssel akarnak válaszolni.

Markovics Zsolt azt hangsúlyozta, az utódok feladata emlékezni és emlékeztetni, hiszen aki nem ismeri a múltját, annak nincs jelene és nem lesz jövője. A gyászszertartás végén a főrabbi a férfiakkal kaddist mondott, a gyászolók imáját. Az emlékező gyülekezet a mártírok emlékére zsidó szokás szerint kavicsot helyezett el a tömegsíron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén is dolgoznak a 47-esen

Ezentúl hétvégén is dolgoznak a 47-es főúton, így a szélesítési munkálatok már július közepére elkészülnek. Tovább olvasom