Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Zsugorodik a hazai könyvpiac

Szeged - A magyar könyvpiac 2009-ben zsugorodott először 1997 óta: az előző évihez képest a könyvvásárlásra fordított összeg több mint 5 százalékkal, az eladott példányszám 11,5 százalékkal csökkent. A szegedi kiadókat eltérő mértékben érintette a visszaesés, egyéni stratégiát alakítottak ki a túlélésre.
Megtört tavaly a hazai könyvpiac 1997 óta tartó folyamatos növekedése: a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2009-es adatai azt mutatják, hogy a könyvvásárlásra fordított összeg az előző évihez képest több mint 5 százalékkal, 64,2 milliárd forintra csökkent. A tankönyvek, nyelvkönyvek a teljes piacnál jobban teljesítettek, így 26,4 százalékosra növekedett a részesedésük, s ezzel a legnagyobb tematikai ágazatot jelentik. Az ismeretterjesztő könyvek, lexikonok és szakkönyvek forgalma 9 százalékkal visszaesett, viszont a szépirodalmi, fikciós kötetek eladása 7, a gyermek- és ifjúsági könyveké 6,6 százalékkal növekedett. A szegedi kiadókat eltérő mértékben érintette a válság.

A Lazi Könyvkiadónál – amelynek fő profilja a magyar és külföldi szépirodalom – az országosan jellemzőnél jóval kisebb bevétel- és példányszámcsökkenést tapasztaltak. – Még jobban megválogatjuk, hogy mit adunk ki; ez az időszak nem a kísérletezésről szól. A szépirodalom iránti érdeklődés nem változott, és mindig lehet különlegességekkel jelentkezni. Országos sikert arattunk a magyar irodalomból méltatlanul kiiktatódott Tormay Cécile Bujdosó könyvének megjelentetésével. A halála évében, 1937-ben Nobel-díjra jelölt írónő lírai naplóban számolt be a Tanácsköztársaságról, ezért később rásütötték a fasiszta jelzőt, holott csak antikommunista volt. Írásait mostanában újra felfedezik az olvasók, novelláskötetei is népszerűek – mondja Lázár István, az 1994-ben alakult szegedi Lazi Könyvkiadó vezetője.

– Tavaly valamennyi kiadványunk felkerült az internetre, így már az Egyesült Államokból, Németországból is kapunk megrendeléseket. Annak ellenére, hogy 20 százalékkal kevesebb címet adtunk ki, eladott példányszámunk és bevételünk 15 százalékkal nőtt. A kecskeméti ügyész, Benczúr Csaba Új magyar horogkereszt című kötete, amely hiteles történelmi háttérrel mutatja be az egyre jobban felerősödő szélsőjobbot, nagy siker lett – fogalmaz Majzik István, a sok helyi értéket is támogató szegedi Bába Kiadó vezetője.

– Siralmas a helyzet, tapasztalataink szerint az utóbbi évben szinte alig vesznek könyvet az emberek. 1992 óta az idén fordult elő először, hogy a szokásos húsvét előtti országos körutunkat, amely során kiadványainkkal felkeressük a könyvesboltokat és a plébániákat, le kellett mondanunk, mert sehol sem fogytak a készletek – panaszolja a hazai katolikus könyvkiadók közül az elmúlt években a legtöbb címszót és a legnagyobb példányszámot elért szegedi AGAPÉ Ferences Nyomda és Könyvkiadó munkatársa, Balogh Éva.

Tanulószótáraival nyerő a Grimm

– A válság sokkhatásként érte az olvasókat, félelmeik meglátszottak a könyvpiac eredményein is. Mivel a forgalmunk 80 százaléka szótárakból, nyelvkönyvekből származik, és ezen a területen nem volt visszaesés, bennünket nem érintett a csökkenés. Sok új kiadványunk miatt 2009-re 25-30 százalékos növekedést terveztünk, ehhez képest csak 15 százalék jött össze, de ezzel sem lehetünk elégedetlenek – hangsúlyozza Borbás László. A szegedi Grimm Kiadó vezetője úgy látja: eredményeiket elsősorban sikeres tanulószótár-sorozatuknak köszönhetik; az idei első negyedév pedig azt mutatja: 2010 kompenzálja majd 2009-et.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis haszon, vagy a túlélés a tét

A válság és az apadó forgalom miatt bérleti díjuk csökkentését kérik a kereskedők. Egy szegedi multiáruházban az egyik üzlethelyiség bérlője 480-ról 380 ezerre tudta lealkudni a havi díját. Tovább olvasom