Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Zsugorodik a tejföl, a csoki: kevesebbet kapunk a pénzünkért

Szeged - Azonos az ár, ránézésre azonos a nagyság, a termékek súlya között mégis lehet 25 százalékos eltérés is. A joghurt, a tejföl, a kávé egyre zsugorodik, az áruk változatlan – ez a burkolt áremelés.
– A joghurt 125 grammos, a nagy pohár tejföl pedig 330 vagy 450 grammos – válaszolta Kovács Jánosné, amikor arra kértük tegnap egy szegedi nagyáruházban: tippelje meg, mekkora a hűtőpultban található nagy poharas tejföl vagy az éppen a kosarába rakott joghurt súlya. Az asszony meglepődött, amikor megmutattuk, a nagy poharas tejföl tömege 315 és 375 gramm között ingadozik. – Semmi különbség nincs köztük. Úgy tűnik, egyformák, így az olcsóbbat választom – mondta Kovácsné. Pedig a legolcsóbbnak tűnő, 239 forintos tejföl csak 315 grammos, miközben a 375-ösért 265 forintot kérnek. Az asszony férje rögtön rávágta: olyan ez, mint a cigaretta, ahol 20 szál helyett már csak 19 került a dobozba. Kovács János úgy fogalmazott, „mondhatnánk, hogy átverés, de mégsem az", hiszen a termékek adatait pontosan feltüntetik.

Az egyik csoki 10, a másik 9 dekás. A hossza és a szélessége egyforma, de a vastagsága nem. Fotó: Segesvári Csab
Az egyik csoki 10, a másik 9 dekás. A hossza és a szélessége egyforma, de a vastagsága nem.
Fotó: Segesvári Csab

Aki nem figyel, ráfizet

Képzeletbeli kosarunkba raktunk literes olajat, negyedkilós vajkrémet, nagy poharas tejfölt és joghurtot, vettünk egy nagy tábla csokit és negyedkilós kávét is. Ha nem figyeljük a kilónkénti árat, a felsorolt termékekért összesen 1704 forintot fizetünk. Ezért 315 grammos tejfölt, 110 grammos joghurtot, 200 grammos vajkrémet, 225 grammos kávét, 90 grammos csokit és 9 deciliteres olajat kapunk. Ha a címkéket alaposan átnézzük, 1800 forintért 10 százalékkal nagyobb kávét és olajat, 25 százalékkal több vajkrémet, 20 százalékkal nagyobb tejfölt is vehetünk.

– Nem tűnhet soknak az a pár grammos csökkentés, de egy gyárban ez komoly megtakarítást hoz – summázta Kovács János.

Mekkora a negyedkilós kávé? – kérdeztük a vásárlókat, akik rávágták a logikus választ: 250 grammos. – Nem vennénk észre, ha a mi kávénkat is 225 grammosra csökkentené a gyártó. Kívülről egyforma nagyok. Ez átvágós – fogalmazott Kapás Zoltánné, miután arra kértük, hasonlítsa össze a polcokon található, negyedkilósnak kinéző kávékat. Az egyik gyártó a megszokott külső mellett már csak 225 gramm kávét ad – a korábbival azonos árért. De nem csak a kávék súlya változik. A hűtőpultban találtunk külsőre teljesen egyforma méretű és árú vajkrémet, amelyből az egyik 200, míg a másik 250 grammos volt – utóbbival járt jobban a vásárló. Az olajoknál Árpás Tamás állította, literes olajat vásárolt 399 forintért, majd amikor a flakont alaposabban megnézte, rájött: csak 9 decis terméket választott. Az egyik ismert joghurtból 49 forintért is kaphatunk, igaz, nem a megszokott 125 grammos pohárral, hanem már csak 110-zel.

A vajkrémes dobozok is csak látszólag tartalmaznak azonos mennyiséget. Fotó: Segesvári Csaba
A vajkrémes dobozok is csak látszólag tartalmaznak azonos mennyiséget.
Fotó: Segesvári Csaba

A termékek összemennek, a gyártók így burkoltan árat emelnek. – Olyan szinten növekszik a kínálat, hogy azt a fogyasztók egyre nehezebben látják át. A többség egy belső referenciaárhoz köti a vásárlást, azaz a fejünkben létezik egy ár, hogy mennyibe kerül a termék. Ha ennél többet kérnek érte, már nem vesszük meg – mondja Prónay Szabolcs. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar egyetemi adjunktusa lapunknak kifejtette, a mennyiségcsökkentés miatt jelent meg a 75 grammos táblás csoki, a 90 darabos „százas" papír zsebkendő, a 9 decis „literes olaj" vagy éppen a 225 grammos „negyedkilós" kávé. – Tudjuk, hogy 200 forint a négyes joghurt, így a gyártó nem árat emel, hanem inkább a mennyiséget csökkenti – mondta a marketingszakember. Hozzátette, a fogyasztó nem veszi észre, ha vékonyabb a csoki, hiszen kinézetre ugyanakkorának tűnik. A gyártók pedig azt keresik, hogy mit nem vesz észre a fogyasztó. Prónay megjegyezte, a fogyasztóvédelem éppen az ilyen trükközések miatt vezette be a kötelező egységár feltüntetést. – A tudatos vásárlók rájönnek, hogy a gyártók trükköznek, a „kényelmesek" pedig megfizetik az árát.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. V42515 2013. július 13. 19:13
  „A tényfeltáró újságíró elmehetett volna mondjuk a Pick-hez, ők hogy csinálják... Nagyon nem ártatlanok...

  Ha valaki mostanság készül Sportszeletet vásárolni, figyeljen nagyon: normál 33 gr->31 gr, ét XL 45 gr->42 gr...”
 • 75. Légiós 2013. július 13. 18:17
  „"74. Belváros50 2013.07.12. 22:44
  A legszemétebb országban élünk a világon!!!
  Sehol nincs 27 % ÁFA
  Sehol nincs tranzakciós adó amit bizony mi fizetünk meg!"

  ez nem teljesen igy van az ország gyönyörü csodálatos hon , csak ami benne van az a szemét ....ki kellene takaritani már a szemetet a volt komcsikat párttagokat tSZ elnököket volt kiszeseket és minden hazaárulot akik nem magyarok akik nem tudják 5 generácion igazolni , hogy magyarok azoknak húzzás innen , és lám máris nincs szemét az országban. A VILÁG LEGSZEBB ORSZÁGA MAGYAR HON csak a sok szemét benöte . elsö az ORSZÁG HÁZÁT KÉNE KITAKARITANI A SZEMÉTTŐL...... HAJRÁ KURUCOK ...:)”
 • 74. Belváros50 2013. július 12. 22:44
  „A legszemétebb országban élünk a világon!!!
  Sehol nincs 27 % ÁFA
  Sehol nincs tranzakciós adó amit bizony mi fizetünk meg!”
 • 73. Pandora 2013. július 12. 21:09
  „http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/12/gyereknek-nezik-ont-trukkjeikkel-az-elelmiszergyartok/”
 • 72. Pandora 2013. július 12. 20:01
  „ma nagyon felment nálam a pumpa a Tescoban! totál hülyének nézik a vásárlót. az akciós címkével ellátott termékről a péntárnál kiderült, hogy az bizony nem leárazott. És a vevőszolisok képesek azt mondani, hogy azt biztos nem a dolgozók tették rá.. Akkor mégis ki a fene? Be nem ismernék, ha hibáznak.
  Talán ha több árellenőrzőt kitennének, kevesebb lenne a reklamáció, mert azalatt a 10 perc alatt, amíg ott várakoztam, vagy 5 vásárló jött reklamálni, hogy nem annyit fizetett, mint amennyi a polcon feltüntetett ár. Ha kicsi az eltérés, a kedves vevő észre sem veszi, hogy többet fizetett.

  Másik kedvencem a Spar matricák. Mi a frászért nem lehet egyértelműen megfogalmazni, hogy a 20%-os kedvezmény csak azoknál a termékeknél érvényesíthetők, amelyek nem akciósak, hanem normál áron futnak. Mert általában csak a kasszánál derül ki, hogy ez a helyzet.

  Egyébként a mennyiségi trükközés a mirelitekre is igaz, a jégkrémek is csak 750-900 millisek. a Készre sütött husik úgyszintén. Akinek minden forint számít, nagyon ébernek kell lennie :)”
 • 71. macs 2013. július 12. 16:56
  „68. .suhym.,
  az emberek többsége csak az árat nézi.
  A múltkor egy ismerősömmel vásároltunk, és amikor az olcsóbb gyümölcsjoghurtot vette le a polcról, megkérdeztem tőle, hogy "Tudod, hogy az nem 500 gramm?" nagyot nézett. :-(”
 • 70. szabójóska 2013. július 12. 14:36
  „Kollégám bőven Kádár idején is méregette a lisztet,cukrot stb. Soha sem volt annyi ,több meg pláne. Aztán kiment Amerikába és ahogy ismerem ott is méri. Kérdezzem meg?Miért kell mindenből pártkérdést csinálni. Ha még nem vették észre a hülyeség,meg a csalás pártonkívüli. A lisztre akkor azt mondta neki a boltos,hogy álltában beszáradt.Mert mondja már meg valaki mit mondjon,meg mit kell csinálni?Pl. a DM nyomjon már ki magából valami állásfoglalást.De nem tud!”
 • 69. szabójóska 2013. július 12. 14:17
  „Csak annyit,hogy a tejföl nem tejföl a csoki meg nem csoki, hanem mindkettő katyvasz.”
 • 68. .suhym. 2013. július 12. 13:32
  „Aki ezt csak most vette észre, eddig nem vásárolt?
  Tejföl évek óta van már 150, 175, 330 vagy 335 grammos, ugyanúgy, ahogy 125 grammos joghurt is, de létezik nagyobb kiszerelés is.

  "A vajkrémes dobozok is csak látszólag tartalmaznak azonos mennyiséget. "
  Már bocsánat, de aki nem látja meg, hogy egyikre 250 gramm, másikra 200 gramm van írva, az vegyen sz6emüveget.
  Az embernek azért van szeme, hogy ne csak nézzen, hanem lásson is!
  Tényleg nem értem, de biztosan bennem van a hiba.
  Részemről, nem "alakra" vásárolok, hanem elolvasom mi szerepel a címkén.

  Átverés az, amikor valamire ráírják, hogy 1 kg és csak 0,90 kg van benne, de ha szerepel a csomagoláson a súly, és valóban annyi van benne, akkor a vásárló döntése melyiket veszi meg.”
 • 67. Mária21 2013. július 12. 12:26
  „A boros palackokra 40 ft. a betétdíj vásárlásnál, de a visszaváltásnál már csak 10 ft. Amit a tejfölökkel meg a joghurtokkal művelnek az meg külön röhej.”
 • 66. grafika88 2013. július 12. 11:04
  „Még az is jó átverés..mikor kiírják hogy : AKCIÓ !
  Na ezt is meg kell ám nézni ! Mert ahol akciós áron adják..másik boltban akció nélkül olcsóbb !Ezt se nézi a hatóság ! Ezért kell nagyon észnél lenni, na meg észben tartani ..mi hol--mennyibe kerül !
  Az élelmiszer..zöldség..hús..most a tej--tejtermékek ára ISMÉT emelkedik !
  Jön a kifogás : nincs eső ! máskor sok eső volt, most túl meleg van ..nem esznek az állatok, a bocik pl ezért emelik a tejterméket !! na meg az útdíjjj! Na az se semmi !!Na meg emelték..sőt még fogják a benzint-gázolajat !”
 • 65. booo 2013. július 12. 09:47
  „MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!”
 • 64. tökfőzelék 2013. július 12. 08:53
  „De ez már mióta így megy, ki az az okostojás, aki erre most döbbent rá!!!
  És amikről még nem tudunk....
  Tv csatornák HD-s adásai külön csatornán!!! SZÉP CSENDBEN, ECCERCSAK!!! persze immár elérhetetlenek, gondolom - mert még nem volt idegem utánanézni, jópízér ismét HD-ben láthatom azt, amit abban adnak - ha már kaptam (NEM VETTEM!!!) egy olyan tv-t ami ilyet is tud(na)! BRAVO!!! De bárcsak ez lenne a legnagyobb bajom.... Igen, a NEMZETI HÜLYÍTÉS folyik, és milyen érdekes(!) még nem lángol az ország, nem díboltuk szét a városokat...Nem is szeretném, hogy így legyen, csak milyen ékes bizonyíték ez arra, hogy annak idején ki a durva nénikéje bujtogatta a Zembereket! ésatöbbiésatöbbi...
  Meg, mi az, hogy NEM MERI KIMONDANI A KORMÁNY?! Nem is akarja!!! Egy pofátlan, hazug PROPAGANDA (Hitlerék is tanulni járhatnának ez ügyben /Is/) DUMÁVAL SZÉDÍTIK AZOKAT, AKIKET LEHET! NE HAZUDJA A KÉPEMBE, HOGY JÓ NEKEM, MEGHOGY JOBBAN TELJESÍT AZ ORSZÁG!!! A lopásban, a nemzetrablásban, a cinikus pofátlanságban..... ABBAN IGEN!!!”
 • 63. Linka11 2013. július 12. 07:08
  „Ezt hívják úgy,rejtett áremelés ! Tipikusan hülyére veszik a vásárlót, és az még hagyja is magát.Ez a fajta áremelés már egy régi trükk.Pont olyan, mint a kormány sem meri kimondani,hogy megszorítás !Itt sem azt mondják,megemeltük az árat ! Sumákolás megy minden vonalon és közben úgy csinálnak mind ha a mi érdekünkben tennék.- Röhej-!!”
 • 62. Emberségetavilágnak 2013. július 12. 06:49
  „59. történész 2013.07.11. 21:02
  A kiskapu rendeletek mindig ott állnak a törvény árnyékában, aki azokon át jár, mindig jól jár.
  Ez a gyermekkoromban is így volt, csak akkor még nem értettem, miről beszélnek a felnőttek.”
 • 61. CsengeleMSN 2013. július 12. 05:26
  „Igen és a csomagolások alá több levegőt nyomnak, hogy nagyobbnak tűnjön, így igaz lesz az állítás, hogy a levegőért is fizetni kell.”
 • 60. azbest 2013. július 11. 23:53
  „Két százalék körüli kamat a bankbetétre, már akinek még van... a boltban meg egyre nagyobb árak egyre gyengébb minőség mellett. Emlékszem arra is, amikor a 200g-os joghurt 175 - 150 -125 lett, most már ezek szerint csak 110g. Nincs ám infláció, csak lassan magunknak kell vinni a kaját a boltban árult üres dobozokba.”
 • 59. történész 2013. július 11. 21:02
  „57. Emberségetavilágnak 2013.07.11. 20:37

  csak azt nem értem,hogy azok káderek? mert ha én számla nélkül adok valamit belezöldülök a bírságba,a HCCP nincs normálisan-hülyeség egyszemélyes boltban- vezetve bezárnak, hűtőhőfok nincs vezetve, takarító anyag nincs vezetve, csomagolási termék díj nincs fizetve, mérleg nem hiteles stb,,stb,,becsuknak már a végén...ő nekik semmi bajuk.Mindenki tudja róluk,hogy a kapát a párt zászlótól nem tudja megkülönböztetni de megy neki.. Miért lehet piaci milliomos ?”
 • 58. kormoska 2013. július 11. 20:43
  „38.macs

  -Mivel a gyárak kisebb kiszerelésű termékeket forgalmaznak,az alapanyagból is kevesebbet kell beszerezni(gondolj mondjuk a tejiparra),ott az első spórolás.
  -És mivel a 90 grammos joghurtot a 100 grammos árában adjak ezért itt is nyereség képződik!
  -A vásárlónak pedig az a"nyeresége",hogy nem fizet többet mint eddig.........”
 • 57. Emberségetavilágnak 2013. július 11. 20:37
  „55. történész 2013.07.11. 19:50
  Ismerjük azt a családot, amelyiktől vásárolunk.
  Ismerünk általad említett ős-kistermelőt, láttuk már egyiket-másikat a Nagycsarnokban (is) ´betakarítani´ és láttuk utána a standjánál kínálni a portékát.”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engednék önállóan dolgozni a rezidenseket

Önállóan ne ügyelhessenek szakorvosjelöltek az akut ellátást igénylő szakmákban, mert a gyakorlati képzés színvonala ezt nem teszi lehetővé – ezt javasolja a Magyar Rezidens Szövetség. Tovább olvasom