Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

130 millió a 140 éves Széchenyi-ligetre

Szentes - Idén 140 éves a szentesi Széchenyi-liget, amely hamarosan új arcot kap. Bővítenék a játszóterét, futópálya és kerítés épülne a szélén, illetve keskenyebbek lennének a sétányok. 189 fát vágnának ki a ligetben, és helyükre 227 csemetét ültetnének.
Idén éppen 140 esztendeje, hogy létrehozták Szentesen a Széchenyi-ligetet, lánykori nevén a sétakertet. Már 1863-ban megkezdődött a munka előkészítése, de hat évbe telt, mire megnyithatták a környék első díszkertjét a Kurca és a Vecseri-fok által körülölelt sziget déli felében. Ezt a fokot épp az utóbbi hónapokban temették be: helyére az uszodához és az idősotthonhoz vezető aszfaltút, mellé 160 parkoló épült. Néhány napon belül ezt is birtokba vehetik majd az üdülőközpont vendégei.

Az önkormányzat már januárban benyújtotta, így várhatóan heteken belül elbírálják a liget fejlesztésével kapcsolatos pályázatát. A tervek szerint első körben bővítenék a játszóteret, a liget külső körén gumilapos futópálya épülne, illetve egy erdei tornapályát is kialakítanának benne.

Szentes legkedveltebb futópályája a liget – gumilapokat fektetnének a gyöngykavics helyére. A szerző felvétele
Szentes legkedveltebb futópályája a liget – gumilapokat fektetnének a gyöngykavics helyére.
A szerző felvétele

– Felmérettük a liget növényállományát, és a vizsgálat szerint 189 fát kell majd kivágnunk, helyükre pedig 227 csemetét telepítünk – mondta lapunknak Baloghné Berezvai Csilla. A szentesi főkertész hozzátette, ez már egy másik pályázat része lenne: a kettő 130 milliós fejlesztést eredményezne. 3 ezer négyzetméteren gyepesítenek, csinosítanák a gyalogutakat is: a most 6 méter széles sétányokat keskenyebbre szabnák, a gyöngykavicsot pedig lecserélnék. A ligetkapu felújítása kapcsán felmerült, hogy a múlt század elején felállított fakapu másával kellene leváltani a mostani vasbeton szerkezetet, de végül úgy döntöttek a tervezők, hogy csupán renoválják a mai bejáratot.

Sokszor megújult már

Húsz évvel a Széchenyi-liget kialakítása után a szakembereket foglalkoztatni kezdte az átalakítás gondolata. A sétakert rendezése 1894-ben kezdődött: a kivágott fák helyére 36 különféle díszfát, valamint 295 cserjét ültettek. Elkészültek az ezer színben pompázó díszparkok és az új ligeti utak. A ligetet bekerítették, és valószínűleg ekkor állították fel a faragott díszes kaput is. A következő jeles dátum 1953, amikor az Országos Természetvédelmi Tanács természetvédelmi területté nyilvánította.

Olvasóink írták

 • 9. Johns 2009. szeptember 10. 19:55
  „Nem meg hülyeség is...TZök sok szabálytalanság volt a VEcseri foki építkezésnél is,szarnak a tervezésre...PÉnz a lelke”
 • 8. Emibogyo 2009. augusztus 23. 13:00
  „Nekem ez nem teccik...Ez mostmár nem lesz olyan természetes...sztem :(”
 • 7. Power 2009. augusztus 14. 20:42
  „Egy város nem csak a központból áll. Egy párkapcsolatban sem a külsőségek a fontosak.”
 • 6. PankaSopron 2009. augusztus 13. 08:25
  „Jó, nem baj. Akkor én átmegyek a sportpályára. Ott amúgy is mindig jobban szerettem futni. (Bár mostanság leginkább a soproni Anger pályán futok.) Más is támogatja? Kedves futók! Szóljatok hozzá!”
 • 5. longwayhome 2009. augusztus 12. 15:09
  „4.
  ellopni nem lehet. a futás rajta sokkal jobb, nem bassza szét a térded és a bokád. támogatom az ötletet.”
 • 4. PankaSopron 2009. augusztus 12. 08:52
  „Én meg ezen a gumilapos futópályán tipródom. Salakon, kavicson, földön nem jobb nekünk futni? Nem lesz az ott ronda? Vagy nem rongálják meg? Vagy nem lopják el?”
 • 3. misztral 2009. augusztus 11. 20:32
  „Nem lehet valamit segíteni? Szerintem többen szívesen mennének...”
 • 2. Lacko84 2009. augusztus 11. 20:21
  „Ott a pont. Lehetne sokkal szebb kaput odarakni. a mostani kicsit gáz. hamár enynit költenek akkor igazán lecserélhetnék”
 • 1. tevekecske 2009. augusztus 11. 19:57
  „Azért azt a fakapu kérdést még jó volna felülvizsgálni. Szebb lenne, mint a mostani monstrum, ha már megújul a ligetünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bővül a fizetős zóna Szentesen

Szentes - Sokan mérgelődnek, de akad olyan üzlettulajdonos is, aki örül a szigornak, mert legalább üresen maradnak a vásárlóknak fenntartott parkolóhelyek. Tovább olvasom