Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

210 éve kaptak iskolát a szentesi reformátusok

Szentes - 1803-ban épült meg Szentes első emeletes építménye, téglából és cseréptetővel. A református iskolát Kiss Bálint harcolta ki a szentesieknek. A tanítás egy évvel később kezdődött meg 236 gyermek számára. Ma 447 tanulója van a nagymultú alma mater-nek.
Az egykori főtéri központi református népiskola alapkövét 1803. március 28-án helyezték el a jelenlegi református iskola helyén. Az ünnepi szertartást Kiss Bálint lelkész végezte, akinek sikerült elérnie, hogy az épület emeletes legyen, téglából és cseréptetővel épüljön. Ez volt a város első emeletes építménye, amelynek terveit Jauernik Ferenc vásárhelyi építőmester készítette.

A Kiss Bálint Református Iskola diákjai húsvéti istentiszteletre érkeznek a nagytemplomba.
A Kiss Bálint Református Iskola diákjai húsvéti istentiszteletre érkeznek a nagytemplomba.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
A kivésett alapkőbe óntáblát helyeztek el, amelyre rámetszették az építés dátumát, az egyházi és világi vezetők, tanítók neveit; megörökítve, hogy akkor a szentesi reformátusok száma 8629, az iskolás gyermekek száma pedig 236 fő. A főtérre néző, koraklasszicista stílusú épületben 1804 őszén kezdődött meg a tanítás, majd 1928-ban elbontották, s helyére épült a ma is álló Kiss Bálint Református Általános Iskola. Az új iskola tervezői Dobovszky József István és Antal Endre helyi építészek - olvasható Labádi Lajos főlevéltáros, helytörténész 2013-as évfordulós naptárában.

Napjainkban 447 gyermek koptatja a padokat az iskolában, mely 1993 óta ismét a református egyház fenntartása alatt működik. A Szentesi Nagytemplomi Református Egyházközséghez 2012-ben 138-an fizettek egyházfenntartói járulékot, hetente 90-100 fő jár a nagytemplomba. Az egyházközséghez keresztelők, esküvők, temetések kapcsán 886 fő tartozik. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a városban jelenleg hány református él, de a 2001-es statisztikai adatok szerint 8717 élt itt, vagyis nagyjából annyian, mint 200 évvel ezelőtt.

Jeles szentesi évfordulók

Jeles Szentesi Évfordulók 2013. címmel Labádi Lajos szentesi főlevéltáros állította össze azt a naptárt, amely számos, a városhoz köthető esemény évfordulójáról számol be.. Januártól havonta dolgozunk fel egy-egy évfordulós szentesi eseményt, mai vonatkozásait is bemutatva. 

 
Szentes lakossága a KSH adatai szerint 2012-ben 28476 fő volt. Az 1803-as lakossági adatoknak híján az 1828. évi országos adóösszeírás és a megyei népösszeírás adataira hagyatkozva állítható, hogy a város lakosainak száma 16 134 fő (férfi 8277, nő 7857), tehát jó 12 ezerrel többen élnek ma a városban. A családok száma akkor 2979; a házak száma 2282 volt. A férfiak felekezeti megoszlása: református 5298, római katolikus 2499, evangélikus 197, görögkeleti 178, zsidó 76 élt a városban Annak ellenére, hogy kevesebben éltek Szentesen, arányában több református volt itt.

Szentes lakossága a 17. század folyamán tért át a református hitre, a katolikusok beköltözése a 18. században indult meg a Harruckern család kezdeményezésére. A 20. század utolsó néhány évtizedéig a felekezeti különbségek a lakóhely szerinti elkülönüléssel párosulva sok esetben sajátos kisközösségekké szervezték a szentesi társadalmat. A Felsőpárton zömében református, a Kisérben katolikus családok éltek, az Alsópárt vallási szempontból vegyes lakosságú volt.

1951-ig egy református egyházközség létezett Szentesen, majd három kisebb részre tagolódott: Szentes Felsőpárt-, Szentes Alsópárt- Kiséri- és Szentes Központ Egyházközség jött létre. 2001-ben a két utóbbi egyesült Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség néven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell nézni, mire adnak pénzt Szentesen

A sportot támogatni kell, de ellenőrizzük, mire adunk pénzt – fogalmaztak a városatyák. A közművelődési koncepcióban sok hiányosságra mutattak rá a grémium tagjai. Tovább olvasom