Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

5,3 milliárd forintos kötvénykibocsátás Szentesen

Szentes - A pályázatokhoz szükséges önerőt önkormányzati kötvények kibocsátásával teremtené elő a szentesi városvezetés is. A képviselők a mai ülésen döntenek az 5,3 milliárd forintos csomagról.
Az uniós pályázati támogatások eléréséhez elengedhetetlen az önerő, melyet más önkormányzatokhoz hasonlóan a szentesi sem tud könnyen előteremteni. Az önerő biztosításához a városvezetés álláspontja szerint kedvező konstrukció a kötvénykibocsátás. Az önkormányzati kötvény olyan értékpapír, melyet a város pénzintézetnek ad, és cserébe nagyon kedvező feltételek mentén, azonnal kap hitelt – magyarázta lapunknak Szirbik Imre. A polgármester elmondta, hogy az 5,3 milliárd forintos valutaalapú hitel húsz évre szól, alacsony kamatozással.

A kötvény révén számításai szerint 17,5 milliárd forint pluszforráshoz jut a város, melyből természetesen beruházásokat lehet megvalósítani. A képviselők elé kerülő tervezet szerint a már folyamatban lévő és tervezett beruházásokon felül további négymilliárdot költhet majd el különböző fejlesztésekre a következő testület.

Szirbik elmondta, ebben az ügyben konzultált gazdasági szakértőkkel, véleményük szerint a konstrukció a legborúlátóbb jóslatokat figyelembe véve is megállja a helyét. Az öt önkormányzati ciklusra szóló kötvényprogram megvalósulásának leglényegesebb feltétele a polgármester szerint a szigorúan értelmezett költségvetési egyensúly.

A hitel visszafizetésének több forrása van, ezek egyike sem terheli a költségvetést. A csatornázási program előtakarékossági befektetéséből hamarosan 120 milliót nyer a város, a polgármester számít a 900 millió forint iparűzési adó évenkénti 50 millió forintos növekményére. A belvárosi üzlethelyiségek bérleti díját a piaci árhoz közelítve évente hetvenmillió pluszforráshoz jut a város, ezenfelül pedig a talajterhelési díj emelkedése sem szerepel a költségvetésben. Szirbik bízik benne, hogy a testület elfogadja az előterjesztést, annál is inkább, mert az ülés előtt tárgyaló önkormányzati bizottságok egyhangúlag támogatják a javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogol, de nem fizet az autós Szentesen

Szentes - A fizetőparkolást a bevezetés óta csak részben sikerült elfogadtatni a szentesi… Tovább olvasom