Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A gátra viszik a szentesi tiszai strandot

A tiszai strand fövenyéből erősítik meg a gátat Szentesen. A töltés javításához előbb agyagot használt a Hódút Kft., de a vízügy leállíttatta a munkát. A kivitelező cég megállapodott az önkormányzattal, most a partról nyerik a megfelelő földet, a Tisza a hiányt jövőre pótolja hordalékkal. A töltésen vezető kerékpárútnak szeptember végéig kell elkészülnie.
A Hódút ígéri: a munka végén rendet tesz. Fotó: Tésik Attila
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a Hódút Kft. által használt bánya teljesen átázott, ezért onnan nem tudták kitermelni a közeli gát megerősítéséhez szükséges földet. A kivitelezéssel megbízott cég – szabálytalanul – agyagot kezdett beépíteni a töltés mentett oldalába – mondta Ötvös Mihály. A vízügy szentesi szakaszmérnöke szerint az agyagos feltöltésnek beláthatatlan következményei lehettek volna a következő áradáskor. Előírás, hogy a gátakat szemcsés szerkezetű talajjal kell megerősíteni, hiszen áteresztő hatása révén csökkenti a veszélyt, a gát pedig csak így képes megóvni az épített környezetet.

Szentest és Csongrádot köti össze

Ha a kitermelhető föveny elfogy a tiszai strandon, mennyisége még akkor sem elegendő a töltés megerősítéséhez – fogalmazott Varga József. A főépítés-vezető számításai szerint 12,5 ezer köbméter szemcsés szerkezetű földre van szükségük, melyet a csapadékos idő miatt most sokkal messzebbről és sokkal drágábban tudnak beszerezni, mint ahogy azt eredetileg tervezték. A munkát határidőre, szeptember 26-áig akkor is el kell végezni. A gáton vezető kerékpárút Szentest és Csongrádot köti össze, régi álma ez a beruházás mindkét város lakóinak, akik október elsején szavazni fognak – mondta a Hódút munkatársa.

Látva az agyagos építkezést, a vízügy leállította a munkát a Tisza közelében. Ötvös Mihály és kollégái javaslatára viszont az önkormányzat és a vásárhelyi cég arról állapodott meg, hogy utóbbi a tiszai strand fövenyéről termeli ki és szállítja el a földet a töltés megerősítéséhez. Az eredeti szerződés szerint legalább kétezer köbméter homokos talaj elszállításáról volt szó, a Tisza szintjének emelkedése miatt ez legfeljebb másfél ezer lehet. Ötvös azt mondja, a következő tavaszon a Tisza hordalékkal pótolja a hiányt.

Varga Sándor pedig úgy vélekedik: a gyors megoldás kapóra jött, hiszen időszakonként egyébként is tisztítani kell a fürdőterületet. A strandot üzemeltető városellátó intézmény vezetője megegyezett a vásárhelyi céggel arról, hogy a munka végén a tönkretett utakat helyreállítja a Hódút Kft. A cég egyébként természetben fizet az elszállított földért a szentesi önkormányzatnak. Lapunk információi szerint köbméterenként 400 forint értékű munkával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót nyert Szentes

Birtokba vették tegnap a szentesi Horváth Mihály utcában az értelmi fogyatékosok korszerűsített… Tovább olvasom