Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Az új szentesi igazgató nem keres ellenségeket

Egyelőre tájékozódik, ismerkedik intézményének egyik felével – a Horváth Mihály gimnáziummal – az összevonással megszületett új szentesi középiskola igazgatója. A másik felét, a közgazdasági szakközépiskolát ismeri Inokai-Tóth László, eddig ott dolgozott informatikatanárként.
A kinevezett, majd lemondott Cseuz László helyére rendkívüli ülésen megválasztott igazgató azt mondta, nem lesz létszámleépítés, nem számít támadásokra, ő sem lát maga körül ellenségeket. Kérte, kérdéseinket előre küldjük el neki, faxon.

– Önként jelentkezett, vagy a megyei önkormányzat kérte fel az igazgatóságra?
– Én és a megye vezetői egyaránt tettünk lépéseket azért, hogy az a bizonytalan helyzet megoldódjon.

– Úgy tudjuk, ön kezdeményezett. Így van?
– Mindkét fél tett lépéseket. Szakmai kihívásnak tekintem az igazgatóságot, tehát vállalom a felelősséget.

– Bácskainé leváltása után Cseuz László lemondott, bár előtte azt mondta, felkészült a támadásokra. Ön mire számít?
– Szeretném eloszlatni a félelmeket. Ellenségeket nem látok magam körül. Nem fogok támadni senkit, ezért nem lesz ok arra, hogy engem támadjanak. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: létszámleépítés nem lesz.

– Tagja a Fidesznek?
– Semmilyen politikai szervezetnek nem vagyok tagja.

– Mit kíván tenni azért, hogy az iskolában a helyzetét megszilárdítsa, és tekintélye legyen?
– Eddigi munkám során sikerült kivívni a szülők, kollégák megelégedettségét. A tekintély nem magától jön, kemény munka eredménye.

– Informatikusként lát esélyt arra, hogy a drámai tagozat fejlődését segítse?
– Információim szerint a drámai tagozat országosan elismert. Fejlődését segíteni tehát közös érdek. Az itt végzett diákok magas szintű szakmai tudása hozzájárul a város és az intézmény nevének öregbítéséhez. Meg kell ismernem a drámai tagozat működésének személyi és tárgyi feltételeit, hogy megtudjam, jelenleg milyen szinten áll.

Felmentett igazgatók

Mindkét középiskola felmentett vezetőjével kapcsolatban ugyanazt fogalmazta meg Inokai-Tóth László: van lehetőség arra, hogy a korábban általuk vezetett iskolában dolgozzanak. Bácskainé Fazekas Márta lapunknak azt mondta, úgy tűnik, meglesz a számára megfelelő számú francióaóra, tud tanítani tehát a gimnáziumban. Az összevonással kapcsolatban a véleménye nem változott. Pádár Zoltánné közgazdász szakos tanárnő lapunknak annyit mondott, jelenleg tanárként tölti szabadságát. Véleményét a felmentéséről és az új igazgató kinevezéséről egy év múlva kívánja elmondani.  
– A közgazdasági szakközépiskolában tervez változtatásokat?
– A gazdasági téren lezajlott összevonáson túl nincs szó egyéb változásokról. Létrejön egy csúcsszervezet a gazdasági feladatok ellátására. Az eddigi képzési szinten sem szűkíteni, sem bővíteni nem szeretnék a következő tanévben. A diákok a megszokott iskolájukat és megszokott tanáraikat kapják szeptemberben. A létrehozott új intézmény nevét, tehát a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola elnevezést viszont rá kell írni különböző dokumentumokra. Ezen túlmenően megmarad az iskolák arculata.

– A gimnázium szellemi hagyományait is megvédi?
– Mivel egy másfél évszázados intézményről van szó, minden értéket, ami az iskolai élettel kapcsolatos, meg kívánok őrizni, és mindazokat, melyek eddig fennálltak, ápolni szeretném. E téren nem tervezek változtatásokat.

– Milyen szellemi értékekről van szó?
– Ezt még nem teljesen látom át. De miután a létezőket megismertem, megőrzöm.

– A megye gazdasági érvein túl, ha az iskolák szellemi életében az ön tervei szerint nem lesz változás, akkor mi értelme volt az összevonásnak?
– Ezt megítélni nem az én tisztem.

– Mit mond a szülőknek, miért válasszák az ön által vezetett intézményt?
– Azért, amiért eddig is. Szeretném a jelenlegi színvonalat megtartani, a kollégákkal jó viszonyt próbálok kialakítani, és az iskolát a közélet felé megfelelő módon szeretném képviselni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis tárgyalják Borzi Márta ügyét

Mégis meg kell tárgyalni a tavaly márciusban leváltott szentesi kórházigazgató, Borzi Márta fegyelmi… Tovább olvasom