Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Digitális tévézés: drága mulatság lesz

Szentes - Egymillió tévénézőt érint hazánkban az analóg műsorszórás 2012-es megszűnése. Az Antenna Hungária ingyenes digitális szolgáltatását most a lakosság 60 százaléka érheti el – ha van ehhez megfelelő tévékészüléke vagy dekódere.
Május elsejétől megindult az RTL Klub digitális földi sugárzása – kísérleti jelleggel. Az Antenna Hungáriának egyelőre a Duna Televízióval van aláírt szerződése, így digitális kínálatában csak a Duna Tv és Duna II Autonómia nézhető, illetve kódolt formában az ATV és a Hír TV. Az utóbbi két csatorna műsorai azonban nem nagy felbontásban, hanem hagyományos, analóg jellel foghatók, feltöltőkártyás előfizetéses rendszerben.

Mint arról a delmagyar.hu már többször beszámolt: 2012-re megszűnik hazánkban a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós műsorszórás, helyét pedig a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia veszi át. A jelenlegi, analóg földi sugárzásban országosan három csatornát (m1, TV2 és RTL Klub) lehet továbbítani, ezeket szoba- vagy tetőantennával, ingyen foghatják a nézők. Az átállás azoknak jelent majd változást, akik most kizárólag ezt a három programot látják a tévékészülékükön, és tető- vagy szobaantennával veszik az adást. Ahhoz, hogy a digitális adást nézni tudják, egy dekóderre lesz szükségük, vagy olyan tévére, amelybe a jelátalakítót már gyárilag beszerelték. A digitális technikának köszönhetően a tévéadásokat előfizetési díj nélkül a legmodernebb HD (High Definition – nagyfelbontású) minőségben élvezhetik majd a nézők: zajmentes kép- és hangminőség, nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. A digitális jel átalakításához szükséges dekódert 20-50 ezer forintért bármelyik műszaki boltban meg lehet vásárolni. A jelátalakítóval is rendelkező tévék ennél jóval drágábbak: 80 ezer forint alatt elvétve lehet csak kapni, de másfél millióért is láttunk.

Keresse a matricát

A digitális földi televíziós sugárzás vételére alkalmas dekódereket és integrált televíziókészülékeket egy MinDig Tv matricával kell ellátniuk a forgalmazóknak, így biztosítva a vásárlók megfelelő tájékoztatását.

Magyarországon tavaly december 1-jével indult útjára a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás. Az ehhez szükséges hálózat kiépítését a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomás antenna cseréjével kezdte meg az Antenna Hungária Zrt. A tornyokra egyidejű analóg és digitális műsorsugárzásra is alkalmas készülékek kerülnek. A rekonstrukciós munkálatokat a kabhegyi és a szentesi telephelyeken is elvégezték már, de idén újabb 8 adóállomást „digitalizálnak". A szolgáltatás most a lakosság 60 százaléka számára elérhető, ez az arány 2009-ben eléri a 85-86, majd 2010–2011-re 96 százalékot.

A MinDig Tv elnevezésű szolgáltatás annak a körülbelül egymillió embernek a legfontosabb, akiknél nincs sem kábelszolgáltatás, sem egyedi műholdas vételre lehetőség – például azért, mert nincs pénzük a havi több ezer forint előfizetési díjra. A digitális földfelszíni tévézés esetében az Antenna Hungária célja az, hogy minél több kódolatlan, vagyis ingyenesen vehető műsor kerüljön fel a hálózatra.

Korábban a Magyar Televízió mindkét programja – az m1 és az m2 – csatlakozott a digitális földfelszíni műsorsugárzás hálózatára: a tévénézők kísérleti jelleggel több mint egy hónapig nézhették HD-felbontásban a két csatornát. Az Antenna Hungária most az MTV kedvező döntését várja, hogy aláírhassák a hosszú távú szerződést. Közben kereskedelmi csatornákkal is folynak a tárgyalások, így elképzelhető, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás kínálata hamarosan további műsorszolgáltatókkal gyarapszik.

Olvasóink írták

 • 15. Power 2009. május 10. 12:40
  „Már alig várom, hogy a kísérleti adásban HDTV-n nézhessem Győzikét, Mónikát, Balázskát... ez minden vágyam.:)”
 • 14. mgabor 2009. május 08. 13:57
  „"nem nagy felbontásban, hanem hagyományos, analóg jellel foghatók"
  digitális jel az is, csak nem nagyfelbontású.

  egyébként meg ahogy növekszik az igény, az viszi majd le a vevők árát, ugyanúgy, mint ahogy anno DVD lejátszót is 100 ezer forinton felül lehetett kapni, most meg ötezerért hozzádvágják.”
 • 13. barkzso 2009. május 08. 11:47
  „Semmi mester, csak mielőtt hozzászólok valamihez - előtte tájékozódóm - ugyébár? :)

  Tehát: (GOOGLE a mi barátunk :) )
  http://www.mindigtv.hu/

  Ti pedig erről csacsogtok( nem éppen kedvesen) :
  http://www.digikabel.hu/DigiTv.html

  Az égvilágon semmi közük egymáshoz. Nem csak hozzászólásra, információ beszerzésre is jó ám a net, de legalább most már remélem tudni fogjátok a különbséget. Üdv.
  (Egyébként nekem is van az OFF! DigiTV-m és semmi gondom vele több mint 3 éve - forduljatok másik szerelőhöz, lehet hogy állítani kellene az antennán.)”
 • 12. PankaSopron 2009. május 08. 11:23
  „10.
  Taníts minket, Mester!”
 • 11. Lencsi80 2009. május 08. 11:21
  „PankaSopron!
  Én is így jártam a Digivel. Ha fujdogál a szellő, már neki se állok tévét nézni, mert jónéhányszor lemaradtam a végéről és az nagyon dühítő tud lenni. Mellesles: a tányér átmérője is megfelelő.”
 • 10. barkzso 2009. május 08. 11:14
  „Az itt hozzászólók felének halvány ...ja sincs melyik a földi és melyik a műholdas sugárzású digitális tv adás...
  De azért kommentálnak szorgalmasan :) Vödör-é vagy lavóór??? :))))”
 • 9. PankaSopron 2009. május 08. 11:07
  „Azt nem én döntöttem el, hogy a Tóvárosi lakónegyed panelházainak tetejére mekkora tányért tegyenek.

  Amúgy, ha nem egy és ugyanaz a kettő, akkor megnyugodtam.”
 • 8. micsibucsi 2009. május 08. 11:04
  „A jelenlegi kábeles Digitális adásoktól nem vagyok elájulva. Sokszor úszik a kép és kattogó hangot ad, nem beszélve arról. hogy azt a csatornát mi benne foglaltatik a csomagban, amiért fizetünk nem mindig nézhető!”
 • 7. trixi11 2009. május 08. 10:17
  „A digi tv-ről csak annyit, hogy a szerelő azt javasolta vágjunk ki két fát (ami egyébként egész nyáron védi a napsütéstől a házunkat), akkor lesz tökéletes a vétel!
  Egyébként kíváncsi leszek mibe fog kerülni egy ilyen jelátalakító dekóder?”
 • 6. uto-pista 2009. május 08. 09:46
  „Majd az lesz, hogy amikor már majd kellőképpen elterjed ez az (csak nálunk új) földfelszíni digitális technológia, na majd akkor fogják az eddig elmaradt TV előfizetési díjat + ilyen-olyan pótdíjat + szerzői jogdíjat + ARTISJUS matricát + szénipari szolgáltatások díjait (vagy mi van a villanyszámlán) + 4 millió % ÁFA-t stb., stb. majd utólag kivetni. Így szokás ez kis hazánkban, nehogy már olyan jól érezd magad.”
 • 5. hazaipalya 2009. május 08. 09:33
  „kell a f-nek a draga digitv,az interneten 2000 tv adást tudok fogni . nekem az elég :EE”
 • 4. vovozs 2009. május 08. 09:18
  „panka

  meg ha nem sporoltál volna a tányérátmérőn jó lett volna ne, csodálkozz, nálam tökéletes,,,, igaz a digi se egy tökéletes szolgáltató de tán jobb mint a t de itt egyiknek sincs az Antenna Hungária Zrt.-hez köze.....”
 • 3. bespin 2009. május 08. 09:03
  „Panka, ne keverd a kettőt, mert más módszerrel történik a vétel a DigiTv-nél és a földi sugárzású digitális adásnál. Az egyik műholdas adás, a másik földi sugárzású.
  Ha bevezetik, legalább nem nézünk tévét, mert ez a 3 csatorna nem ér egy kalap sz...rt sem. Na jó, az m1, néha nézhető.....”
 • 2. PankaSopron 2009. május 08. 08:42
  „Hát... nekem volt DigiTV-m Fehérváron 1 évig. Az olyan volt, hogyha esett az eső, vagy fújt a szél, vagy esett a hó, akkor nem volt adás. Először csak elkezdett akadozni, utána "lefagyott". Volt olyan, hogy éppen a Jóravaló feleség című film vége felé jártunk, és odakint kisebb szélvihar kerekedett... Azóta sem tudom, hogy mi lett a vége a filmnek. Csak ültünk, és bámultuk a kimeredt képernyőt, hátha majd visszatér. Másnap reggelre visszatért. Bár nem ültünk ott addig.”
 • 1. bo 2009. május 08. 07:49
  „A Junoszt tv-n biztos jól fog mutatni a HD minőség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tiszába ugrott a meglőtt férfi Szentesen

Szentes - A férfi motorjával felhajtott a szentesi Tisza hídra, majd felhívta a feleségét, hogy menjen oda, különben megöli magát. A férfi ugyanaz, akit saját apósa lőtt fejbe légfegyverével a múlt héten. Tovább olvasom