Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Dolgozna a szegvári főállású anya

A főállású anya gyermekei a törvény szerint csak ebéd utánig maradhatnak az oviban. Szanyi Sándorné szívesen dolgozna ugyan, de négyórás napszámot senki nem ad Szegváron.
Otthon a gyerekekkel. A kicsik csak ebédig maradhatnak az oviban. Fotó: Tésik Attila
A szegvári Szanyi Sándorné szerint példája nem egyedi: a főállású anyák törvény szerint csak délelőtt hagyhatják gyermekeiket alapfokú oktatási intézményben, jelen esetben az óvodában. Ebben a státusban havonta mindössze húszezer forintot kap az államtól, a családi pótlék és az önkormányzati segély összesen kevés jövedelmet jelent. A férje napszámos: a községben akad munka január végétől egészen decemberig, a paprika, a kínai kel és a káposzta a kertészetekben folyamatosan terem. Az anya is szívesen vállalna munkát, amellyel naponta 3500 forint körül lehet keresni, s a család asztalára bővebben jutna betevő. Elkel az élelem egy ötfős közösségben, kiadás akad számos, különösen, hogy a család albérletben él.

Az asszony férjével együtt többször fordult már az önkormányzathoz, hogy bérlakást kapjanak, ezzel a törekvésükkel azonban mindeddig nem jártak sikerrel. Attila nevű fiuk hétéves, az ősszel iskolába megy, Enikő és Erika még a következő évben is óvodás lesz. Az ebédet elkölthetik a többi kisgyerekkel együtt, de azután haza kell menni, mert így szól a rendelkezés – napi négy órában nemigen akad, aki adna napszámot Szegváron, ahol a lakosság jelentős része mezőgazdasági munkából él.

Olvasóink írták

 • 2. Kolovratnik Géza 2008. június 04. 09:25
  „A törvényhozók többsége nem nagycsaládos ill. nem szorúl külön munkavégzésre.
  Személyes véleményem szerint mint nagycsaládos a jejen tv. szerint lévő max 5 óra óvodai elhelyezesés gyermekellenes.
  Mint pedagógus jelentem ki, hogy a gyermek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából a közösségi nevelés a legfontossabb.
  Aki a törvényeket elfogadta épp csak a gyerekekre nem gondolt.
  De van más érvem is. Pl. Az egyik gyermek megbetegszik és órvoshoz kell vinnem. Hova helyezzem a többi gyermeket?”
 • 1. S. K. 2008. április 26. 20:57
  „Én is 4 gyermeket neveltem fel!Nem kaptam főállássú anyai jogot! A gyermekeim megbízható emberek lettek!Mellettük FŐÁLLÁSban dolgoztam!Csak az aki az ÁLLAM által adoptált gyermek nevelésre hagyatkozik,az nem tud gyermeket nevelni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a Lidl is Szentesen

Most már biztos, hogy a Lidl is üzletet nyit Szentesen az idén. A helyi kereskedelmi cégek a vevőik… Tovább olvasom