Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Drágul a szemétszállítás Szentesen

Szentes - Újfajta járulék drágítja jövőre a hulladéklerakást, így a lakosok is megérzik majd a növekvő költségeket. Többek között erről is döntöttek a városatyák.
– Az elkövetkező években drasztikusan emelkedik majd a hulladéklerakási díj, a jövő évi költségvetés pedig még nem ismert. Ennek tükrében bölcs döntésüket kérem – szólt Szirbik Imre polgármester a képviselő-testület tagjaihoz a pénteki ülésen. Arról a napirendi pontról volt szó, amelynek során a szemétszállítás költségeiről tárgyaltak.

A drágulás oka, hogy még augusztusban született egy törvényjavaslat, amelyben január 1-jétől hulladéklerakási járulék bevezetését rendelik el. A településeknek megoldást kell arra találniuk, hogyan gazdálkodják ki a pluszkiadást – a legkézenfekvőbb megoldásnak az látszik, ha a lakosok is részt vállalnak a költségekből. A jelenlegi, tonnánkénti 5000 forintos ártalmatlanítási díjon felül ugyanis további járulékot kell a jövő évtől fizetni minden, lerakótelepen elhelyezett hulladék után. Mivel ez Szentesen jövőre közel 20, négy év múlva pedig közel 80 milliós éves kiadást jelent majd, a testület azt a változatot fogadta el, amely szerint ez a szolgáltatás jövőre 22 százalékkal drágul Szentesen. Az indoklás szerint így várhatóan veszteség nélkül tartható fenn a városban.

Módosították az idei költségvetési rendeletet. Ekkor elhangzott: két, állami kézben lévő középiskola mindennapos testnevelésóráinak finanszírozásához kér hozzájárulást a fenntartó. Azért vették-veszik el az intézményeket az önkormányzatoktól, mert állítólag nem jó gazdák, fogalmazott a polgármester. – Jól áll a város büdzséje, nem kellene azonban ezzel visszaélni. Abban bízom, hogy jövőre a pénzt is hozzáteszik a feladatokhoz – mondta.

Az egyik jelöltnek nem volt meg a megfelelő végzettsége, a másik induló visszavonta pályázatát, így a bölcsőde vezetésével Szőllősi Ágnes Borbálát bízta meg a testület.

Olvasóink írták

 • 10. nie 2012. október 24. 12:41
  „Megint az jár rosszul, aki rendesen fizette a szemétszállítást, ezután még többet fizethet! Éljen! Valami kedvezőt a lakosok többségét érintő döntés, nem születhetne? Ez jót tenne a város közhangulatának, az ott élők rendes rétegének”
 • 9. nádiposzáta 2012. október 23. 15:39
  „Tényleg a szocik kormányzás alatt hányszor csökkentette a szoci önkormányzat a szemét díját??egyszer sem.

  településeknek megoldást kell arra találniuk, hogyan gazdálkodják ki a pluszkiadást - a legkézenfekvőbb megoldásnak az látszik, ha a lakosok is részt vállalnak a költségekből,,,vállalásról nincs szó akár tetszik akár nem fizetni kell rá terhelik a lakosságra,szocik az elsők mindent a lakosságra hárítanak...kigazdálkodásról ,vagy ötletről szó sincs.”
 • 8. Puttony 2012. október 23. 12:08
  „Nádiposzáta!

  Az országgyűlés fogadta el a hulladékkezelési törvényt, azaz az imádott Fideszed, de a következményeit az önkormányzatok viselik! Sötétséged és vakhited vakká tesz. (egyébként EU írja elő a hulladék megfelelő kezelését, ha az emberek tudatosabbak lesznek a hulladékot is megfelelően újrahasznosítják a költségek is csökkennek majd) Svédországban a hulladék több mint 90%-t újrahasznosítják. Nálunk?”
 • 7. makospite 2012. október 22. 10:43
  „Biztos emelni ekllett? Az kuka befogadóképessége szerint kell fizetni. De a kukák nincsenek mindig tele, tehát a befizetés több volt, mint a ténylegesen elszállított szemét szerint lennie kellett volna. A különbség a szolgáltató szerintem nem megszolgált bevétele! Ha tejért megyek kétliteres üveggel, de csak egy litert kérek, nem kell az üveg nagysága alapján mégis két litert kifizetnem!”
 • 6. nádiposzáta 2012. október 21. 11:40
  „Sörpocak,,én is tapasztaltam hogy ami lehullik ürítéskor azt nem szedik fel ,pedig a kuka nem volt megtömve ,csak a kukás rosszul fogta meg a kukát ..Munkaköri leírásban annyi van hogy a kuka tetejét felhajtani a kuka fülét megfogva felemelve a kocsiba borítva kukát vissza dobva a kitett helyre ,nem számít ha csak a kuka félig ürült ki .Azért nem kap fizetést a kukás hogy lehajoljon az általa okozott környezetet nem kímélve a szét szórt szemétért,nem kap érte több fizetést ,az plusz munka.Remélem hogy a több pénzért több fizetést kapnak a kukások igy megoldott látszik a szemét ügy, nos ha az utcán szétszórt szemetet látunk a kukások csak a munkaköri leírás szerint végzik a munkájukat ,nixta béremelés.Magasabb szállítás költségek mellett továbbra is csak a kukában elhelyezett szemetet viszik el,,éljük szegényebben kevesebb hulladék keletkezik minek a flanc meg a rongyrázás,Mert a szemét tömege minősége árulkodik a szemét kirakóról.:))))”
 • 5. nádiposzáta 2012. október 21. 10:45
  „Drágul a szállítás "balihoho" ne felejtsd el az önkormányzat emeli nem Orbán,ezt is tedd hozzá. .Mi pluszt nyújtanak a magasabb költségekért ,tán azt is meg kellene irniok ,semmit legközelebb csak félig töltött kukát visznek el , mert a kirakott szemét is olyan mint a krémes minél kisebb annál drágább”
 • 4. medvejanos 2012. október 21. 09:33
  „3. sörpocak 2012.10.21. 07:45

  Nálunk nincs ilyen gond, legalábbis eddig még nem tapasztaltam.
  Még régebben egy szemét újrahasznosító (kukás) hagyta szét trehányan a szemetet.”
 • 3. sörpocak 2012. október 21. 07:45
  „Így is drága, de ha ár mégjobban emelik, akkor a szétszórt szemetet, amit ürítéskor otthagynak, szedjék is össze, és az utakat is takarítsák rendesen, nempedig otthagyni a törmeléket és üvegdarabokat!”
 • 2. balihoho 2012. október 20. 18:33
  „Ez is rezsiköltségnek számít ám! Orbán írta konzultációs levelében, "befagyasztottuk a rezsiköltséget!"”
 • 1. nie 2012. október 20. 10:13
  „Ha drágul, drágul! El is viszik rendesen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 millióért telepítenek halat

Közel 5 millió forint értékű pontyot, süllőt, csukát, compót és aranykárászt telepítettek kedden a horgászegyesület vizeibe. Tovább olvasom