Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Dugig a szentesi szeméttelep

Szentes - 2009 végén lejár a szentesi szeméttelep működési engedélye. Nagy kérdés, hová kerül 2010-től a Kurca-parti város hulladéka. Bonyolítja a helyzetet, hogy Csongrádról is ide hordanák az építési törmeléket.
Idén még helyet tudnak szorítani a szentesi szemétnek a berki városrészben működő lerakóban, de hamarosan megtelik a szeméttelep, meghosszabbított engedélye pedig 2009 végén lejár. A helyzet kezelése érdekében már 2006-ban megindult az előkészítő munka, hiszen eredetileg 2008 végéig üzemelhetett volna a lerakó, de csak addig jutottak, hogy Szentes csatlakozott a délkelet-alföldi régió hulladékgazdálkodási rendszeréhez, amelynek központja Orosházán van. A 88 települést tömörítő társulás benyújtotta pályázatát, de az új beruházásokra még várni kell, ami azt is jelenti, hogy egyelőre nem tudni, 2010-től a korszerű hulladékkezelő létesítmények megépítéséig hová kerül a szentesiek szemete. A vásárhelyi lerakó lehet a célállomás, de ez azzal járhat, hogy hulladékszállítás és -ártalmatlanítás növekvő költségei miatt emelkedni fognak a szemétszállítási díjak Szentesen.

Amit nem úszhat meg a Kurca-parti település, az a további helyi fejlesztés. A cél ugyanis az – ha már máshová kell vinni a hulladékot –, hogy minél kevesebbet kelljen elszállítani, és minél többet lehessen helyben kiválogatni és hasznosítani. Ehhez viszont átrakóállomást, a lomok és veszélyes hulladékok számára hulladékudvart, valamint egy kisebb válogató csarnokot kell építeni. Az összességében több százmilliós beruházásra már pályázott az önkormányzat, de eddig nem járt sikerrel. Szirbik Imre polgármester csak annyit mondott érdeklődésünkre: tudják, hogy szorít az idő, és azon dolgoznak, hogy újfent meghosszabbíthassák a szeméttelep engedélyét. Információink szerint erre csak halovány remény van.

Év végén lejár a szentesi szeméttelep működési engedélye. Fotó: Tésik Attila
Év végén lejár a szentesi szeméttelep működési engedélye.
Fotó: Tésik Attila

Bonyolítja a helyzetet a Csongrádon kialakult sittmizéria. A Tisza-parti város szeméttelepét bezárták, oda ezért, a felgyői hulladékkezelő központhoz pedig azért nem lehet építési törmeléket vinni, mert nincs aprító berendezése és befogadási engedélye. Úgy tudjuk, az év eleje óta tucatnyian keresték föl Csongrádról a szentesi szeméttelepet, hogy otthagyhatnák-e sittjüket. Mint megtudtuk, Felgyőn már tervezik egy ilyen lerakó kialakítását, de mivel ennek költsége is százmilliós tétel, csak pályázati forrásból tudják megvalósítani. Vagyis idén még biztos utaztatni kell a csongrádi építési törmeléket.

Makó és Vásárhely hulladéka

Bár nemrégiben azt írtuk, hogy a Makón 1988-ban átadott Földeáki úti hulladéklerakó 3-4 éven belül betelhet, ha nem épül hozzá még egy gyűjtőkazetta, a telepet üzemeltető Bio-Pannónia Kft. üzemvezetője, Geráné Mészáros Mária most kitérő választ adott arra a kérdésre, meddig tudják fogadni a szemetet. A telep egyébként EU-konform, és 2020-ig szóló engedélye van. Vásárhelyen, a lelei út mellett 1995 nyarán regionális hulladéklerakót adtak át, amelynek szintén 2020-ig szól az engedélye. A kisebb dombként magasodó depóba évente 70-75 ezer tonna lakossági kommunális hulladék kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés a 451-es úton

Szentes - Három részeg fiatal menekült autóval a rendőrök elől szombat hajnalban a Szentes és… Tovább olvasom