Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy év alatt sem zárult le a Loboda-ügy

Szentes - Egy éve halt meg az a 31 éves anyuka, akin egészségügyi küretet végzett el nőgyógyásza a szentesi kórházban, és a beavatkozás során kilyukadt a nő méhfala. Még mindig tart a nyomozás, leghamarabb ősszel kerülhet át az ügy a vádhatósághoz. Úgy tudjuk, csak Loboda Fábiánt gyanúsítja a rendőrség.
Egy év telt el a sajnálatos eset óta: tavaly júliusban egy 31 éves helybeli asszony spontán elvetélt, ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti-nőgyó- gyászati osztályán. A beavatkozáskor azonban kezelőorvosa kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Három nappal később a hibázó nőgyógyász maga vitte műtőbe az asszonyt, és csak akkor derült ki, hogy bélműtétre is szükség lesz. Több héten át az intenzív osztályon kezelték a nőt, de így sem sikerült megmenteni az életét.

Kezelőorvosát, Loboda Fábiánt a szentesi kórház vezetése akkor részben felfüggesztette a munkavégzés alól. Februárban azonban a debreceni klinikáról érkezett szakértői vizsgálatra hivatkozva az intézmény főigazgatója engedélyezte, hogy ismét munkába álljon. Azóta jelentési kötelezettséggel műthet és vezethet le szülést a nőgyógyász.

A kórház részéről Baráth Lajos megbízott főigazgató lapunknak most azt mondta: a polgári jogi igényekre vonatkozóan az intézmény és az elhunyt hozzátartozói egyezséget kötöttek, a büntetőjogi eljárásban viszont nem érintett az intézmény, csupán a munkatársa.

Egyelőre kérdés, ki a haláleset felelőse a szentesi nőgyógyászaton. A szerző felvétele
Egyelőre kérdés, ki a haláleset felelőse a szentesi nőgyógyászaton.
A szerző felvétele

A nyomozás még folyamatban van – tudtuk meg a rendőrség megyei szóvivőjétől. Szenti Szabolcs hozzátette, a szakértői vélemények egy része már a rendelkezésükre áll, ugyanakkor a körülmények pontos tisztázása érdekében további szakvélemények beszerzése vált szükségessé. Reményeik szerint a vádemelési javaslat ősszel átkerül az ügyészséghez.

Miért tart mindez ilyen sokáig? Szenti Szabolcs azt mondta, bár nincs ismeretlen szereplője a tragikus történetnek, mivel bonyolult ügyről van szó, amelynek minden vetületét ki kell vizsgálni, időigényes a végére járni. A szóvivő szerint előfordul, hogy ilyen ügyekben hosszan elnyúlik a bizonyítás.

Megkerestük az elhunyt nő férjét, aki úgy fogalmazott, jellemző a magyar igazságszolgáltatásra, hogy még mindig ott tart az ügy feltárása, ahol hónapokkal ezelőtt.

Más forrásból úgy értesültünk, kezd letisztulni a gyanúsítotti kör. Először négy orvos felelősségét vizsgálta a rendőrség, de most már csak Loboda Fábián neve szerepel gyanúsítottként. Bár az osztályvezető orvos közvetlenül felel beosztottjai munkájáért, a szakemberek szerint büntetőjogilag a felelősséget egy szakorvos önállóan viseli.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. hajjahajja 2009. július 30. 14:15
  „Flex, erőteljesen hasonlít:)”
 • 22. törpapa 2009. július 30. 05:43
  „Az én testvérem 3 gyermeket hozott világra az adjunktus úrnál és mind a három necces volt mert az első és a harmadik esetben is a dokinak köszönheti a gyermekei életét a másodiknál meg a sajátját.
  Sértően kevés pénzt tudtak adni a szülésért és a tanácsadások idején alig egy párszor,magánrendelést nem is engedhette meg magának de minden esetben az első vizsgálattól a szülésig és az azt követő kórházban töltött idő alatt úgy bánt vele az említett orvos,mintha százezreket adtak volna neki.
  Ez az ügy már amúgy is egy lerágott csont mikor hagyják már békén szegényt nyugodtan dolgozni?”
 • 21. flexsnake 2009. július 29. 20:19
  „http://www.szentesinfo.hu/mozaik/images31/orv4.jpg
  Róla van szó?”
 • 20. flexsnake 2009. július 29. 20:16
  „17. az osztrák orvosok olcsóbbak. És még csúszópénzt sem kérnek. HA sürgősen kell akkor már mindegy hogy meghalsz vagy megöl egy magyar orvos.”
 • 19. Zsé 2009. július 29. 18:42
  „Vitatkoznék azzal, hogy L. F. az egyetlen emberséges orvos a nőgyógyászaton!
  Sajnos nekem is volt dolgom vele, nyár elején kellett az ügyeletre mennem, vérzés, majd vetélés lett a dologból. Ő volt az ügyeletes orvos, senkinek nem kívánom, hogy úgy bánjanak vele, mint ez az orvos velem. Amikor egy nő kétségbeesve megjelenik, arra várva hogy mondjanak neki valamit az állapotáról, nem arra van szüksége, hogy szó szerint "leugassa", fintorogjon, hisztizzen az orvos. 3 napig feküdtem a kórházban, és egyetlen orvosra sincs panaszom őt kivéve. Azt sem értem, hogy ha már több "ügye" is volt, hogy engedhetik dolgozni? Persze, emberek vagyunk, tévedünk, na de ennyiszer?????
  Az igaz, hogyha a mai világban egy kismama azt szeretné, hogy foglalkozzanak vele, és ne kelljen órákig ücsörögni vizsgálatra várva, fizetni kell, magánrendelőbe járni. Ilyen világot élünk. De ha ez kell ahhozz, hogy odafigyeljenek rám,fizetek (az ésszerű határokon belül).
  Én is csak konkrétan egy nőgyógyászhoz járok, de ettől függetlenül egyik ügyeletes orvos sem volt olyan lekezelő velem, mint L.F. Remélem az életben többet nem lesz vele dolgom.
  Még csak annyit, hogy a látogatók is úgy léptek be a kórterembe, hogy minden bent lévőnek köszöntek. L. F. megengedte magának, hogy úgy lépett be, hogy csak a saját betegének köszönt: Jó reggelt XY, hogy érzi magát? Mintha a többiek ott sem lettek volna.... Ennyit róla.”
 • 18. hajjahajja 2009. július 29. 18:15
  „Na azért ne kövezzük meg az összes orvost azonnal...”
 • 17. nimo 2009. július 29. 18:00
  „16Mert van pénzed a külföldire csak sajnos az emberek 80%-nak nincs pénze rá!Csak ha sürgösen kel menNed akkor mi van?”
 • 16. flexsnake 2009. július 29. 16:48
  „12. én nem tudom hányan turkáltak egyszerre az áldozatban de csak egy szike vágta át amit nem kellett volna. Vagyis egy gyilkos jelenleg is tevékenykedik.
  Ez gyilkosság, az emberölés akkor is az ha az figyelmetlenségből következik be. Az orvos nem tévedhet. A pék igen, de ő süthet másik kiflit.
  Az orvosok nagy része emberi nulla. Jönnek hogy jaj keveset keresnek meg a felszereltség de ez nem mentség arra hogy tartják a markukat és nem figyelnek a betegre.
  Ez húsüzem, nem egészségügy. Nincs az a pénz amiért én magyar kórházba befeküdnék.”
 • 15. nimo 2009. július 29. 14:15
  „triniti Még csak annyit hogy én is féltem de a melletem levö szülésznök mert bizony a szülésem allat hármat "fogyasztottam" el mind mind nagyon kedves volt velem!Segitetek támogatak és vigasztaltak mikor kiderült nem sikerül megszülni a pici babámat!Én csak jó véleményel vagyok róluk!Na jó azért nekem is volt negatív élményem de azok a csecsemös növérek voltak tudnék róluk mesélni de az más téma!Szóval kedves triniti kitartás megéri!”
 • 14. nimo 2009. július 29. 14:07
  „triniti!Én nem a sajnálatos esetet komentáltam csak a személyes tapasztalatomat írtam le!Nagyon sajnálom én is a családot csak sajnos azt senki sem tudja mi történt akkor és ott ki is valojában a hibás!”
 • 13. hajjahajja 2009. július 29. 12:35
  „Hát sok igazság van abban amik itt levannak írva.
  Előszöris.A családnak ez soha fel nem dolgozható veszteség, s bármi is lesz az ügy végkifejlete, a társat, gyermeket, testvért semmi enm hozhatja vissza.
  Másodszor.Nem fogom védeni Lobodát, de tudom, hogy vállalni fogja a tetteinek a következményét.
  Mindazonálltal továbbra sem hiszem, hogy csak" Ő hibázott.Persze, a műtétet ő rontotta el, de nem csak ő az orvos a szülészeten.Hogy nem vette észre senki, hogy az asszonnyal baj van, mikor szenvedett???

  Smost a kórházról.Gyalázat.Ha nncs orvosod, lesem sz@rnak.Órákig nézheted egy egyszerűvizsgálatra várva, hogy aterhes nő csak megcsörgeti az orvosát ahogy beér az osztályra, s ő 5 percen belőlott van.Ha nincs orvosod, ez min.2 óra hossza várakozás.
  Majd szájhúzogatva megjelenikegy orvos, aki lesz oly kedves, és megvizsgál mindenféle empátia nélkül....
  A növérkék fásultak, unottak, rosszkedvűek, mogorvák.A higiéniáról nem is bészélve.
  Szóval borzasztó a helyzet, miközben te életed legszebb korszakát éled, s mindent tudnmi szeretnél a babádról, még egy mosolyt sem kapsz, nemhogy választ a kérdéseidre.
  Hát ennyit arról, ha nincs orvosod.
  Ha van?Akkor egész más a helyzet:)
  Sajnálatos dolog ez.

  Mégis azt kell hogy mondjam, az egész osztályon talán L.F.dr az egyetlen kedves, szimpatikus, emberséges és hozzáértő orvos.
  De megértem a családot, hogy ők ezt nem így gondolják...”
 • 12. csillagpor 2009. július 29. 10:04
  „Nagyon régóta - az események kezdete óta figyelemmel kísérem az eseményeket....és mindig arra a következtetésre jutok, hogy valamit rettentő módon nem értek.
  Azt, hogy a szentesi kórház milyen helyzetben van azt sokan tudni véljük, azt, hogy milyen erők mozgatják a háttérből a dolgokat azt csak találgatjuk.
  Az biztosan feltűnne mindenkinek, ha pozitív eseményekkel kapcsolatban említenék az intézményt - mert ez hosszú évek óta már nem fordult elő. Mintha valaki(k) tudatosan züllesztenék le - lassan már az is csoda, hogy működik (ez nem az üzemeltetőnek köszönhető) Itt nagy divat besározni dolgozókat, munkatársakat, akiktől meg akarnak szabadulni.
  A konkrét üggyel kapcsolatban kizártnak tartom, hogy egy ember felelőssége merül csak fel - megkérdezném halkan, hogy hol voltak az ügyeletes orvosok, nővérek és elsősorban az osztályvezető főorvos, aki nemcsak azért kapta ezt a titulust, hogy jól érezze magát azon a bizonyos szamárlétrán, hanem igenis vállalja a felelősséget OSZTÁLYA működéséért minden tekintetben. Hol voltak a ,,kollégák" a napi kis és nagy viziteken, főorvosi viziteken és ott mit csináltak????? Nem a betegek állapotáról kell naponta többször tájékoztatást adni??????
  Tényleg nem jellemző az orvostársadalomra, hogy a másikat ,,lenyomják" - de a szülészet és nőgyógyászat egész más kategória - itt úgy tűnik így akarnak a kollégák megszabadulni egy olyan munkatárstól, akinek sok betege van - a pénz nagy úr mindenhol.
  És azt sem tekinthetjük mellékes tényezőnek, hogy az orvosi műhibával vádolt orvosnak van egy felesége, aki többször nyert pert jogi úton a kórházzal szemben - ez Szentes, ez nem hagyják szó nélkül!!!
  Nem ismerjük a körülményeket , és azt hiszem nem is fogjuk -- sajnos.”
 • 11. triniti 2009. július 29. 08:18
  „nimo! neked szerencséd volt, de kíváncsi vagyok ha te jártál volna úgy,-mert ugye a véletlen nem válogat-ez lenne-e a véleményed. Szívszorító, és elképesztő ami a családdal történt, csoda hogy ép ésszel kibírják, és kívánom mindenkinek, hogy soha , de soha ne kerüljön ilyesfajta kiszolgáltatott helyzetbe. Én még szülés előtt állok, de bevallom nagyon félek...”
 • 10. nimo 2009. július 29. 07:23
  „Én 6hete szültem és maximálisan megvoltam és vagyok elégedve a szentesi orvosokkal növérekkel elégedve!Szülésem másnapján ment az orvosom szabadságra minden nap bejött és megnézet de ugyan úgy a többi orvos is köztük az emlitett doki is!Ha anyira rossz a szentesi korház a környékröl miért járnak ide szülni a kismamák(Csabacsüd Cibakháza Csanádapáca Csépa) pedig feléjük is van korház!”
 • 9. zongorista 2009. július 28. 22:43
  „Mostanában rengeteg rosszat hallok a szentesi kórházról ismerősöktől. Nemcsak a nőgyógyászati osztályra vonatkozó horror-történetek ezek!
  -Csak beteg ne legyen az ember!!!-”
 • 8. sörpocak 2009. július 28. 21:56
  „Bonyolult az ügy, mint írják. Igen bonyolult, mert mint az tudni illik, orvos, orvos ellen nemigen szokott rosszat mondani, hiszen a betyárbecsület ugye....! Mitől is bonyolult? Nem tudni.Az ember hibázik, hiszen azért ember. Ez vonatkozik fokozottabban az orvosokra. Ők emberekkel dolgoznak, nekik mégjobban oda kellene figyelni, nempedig a zsebüket tárogatni. Ha hibáztak, ismerjék el, nepedig ügyvédekkel mentsék magukat.”
 • 7. csutka 2009. július 28. 21:07
  „Sajnálom az elhunyt fiatalasszonyt,de sajnálom a dokit is.Ő a szentesi szülészet legemberségesebb orvosa.”
 • 6. flexsnake 2009. július 28. 19:25
  „Ezeket az orvosokat el kellene tiltani a szakmától.”
 • 5. niemand 2009. július 28. 17:52
  „Az orvos is ember és hibázhat,de felelősség alól ez nem mentesít. Ha valaki hibázik, vállalni kell a felelősséget ,mindenkinek a tetteiért. Pontot kell tenni a dolog a végére, meg kell találni az igazságot!!!!mert egy család tragédiája nagyon nagy. Hibázni, de ekkorát?”
 • 4. garbon 2009. július 28. 17:32
  „Nyújtják mint a rétest , hogy se eleje se hátúlja ne legyen.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan tegyük vonzóvá Szentest?

Szentes - Bírósági bejegyzésre vár a Szentesi Vendégszeretet Egyesület, amely 13 taggal és 1 pártoló taggal a közelmúltban alakult. Tovább olvasom