Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Egy kézben a közművelődés Szentesen

Szentes - Nem úgy alakultak a bevételek három hónap alatt az egységes irányítás alá került közművelődési intézményekben Szentesen, mint ahogyan azt a laikusok várták. A szakemberek szerint viszont jót tett a város kulturális életének, hogy a volt megyeházi konferencia-központot a művelődési központhoz csatolták.
A városi könyvtárhoz tartozott idén április 1-jéig Szentesen a felújított volt megyeházi kulturális és konferencia-központ. A képviselő-testület döntése szerint azóta a művelődési központhoz integrálták. Az önkormányzat féléves gazdálkodásáról szóló beszámolóban szerepelt olyan kitétel, hogy három hónap alatt nem hozta az összevont intézmény a várt bevételeket. Elhangzott a testületi ülésen olyan nézet is, miszerint még nem érzékelhető a megtakarítás sem.

A polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője a téma kapcsán lapunknak azt mondta: az átszervezéssel járó bizonytalanság a kezdet kezdetén meghatározta a dolgozók hangulatát. Az összevont intézményből azonban csak néhány olyan munkatárstól voltak kénytelenek megválni, akinek határozott időre szóló szerződése volt – tájékoztatott Mihály Béláné. Hozzátette: később szépen kialakult a munka menete, úgy szervezték azt meg, hogy hatékonyabb legyen. Nagy érdeklődés kísérte a nyári színházi programsorozatot a megyeháza udvarán, ahová vendéglátóegység is kitelepült a szezon idejére. Jó kezdeményezésnek bizonyult, hogy a foci Eb-t és az olimpiát kivetítőről követhették nyomon – ideális környezetben – a baráti társaságok. Az irodavezető szerint nyáron már hozták a bevételt a rendezvények. Úgy véli: jó döntés volt a kulturális intézmények összevonása, mert egy kézbe került a programszervezés.

A volt megyeházi kulturális központban minél több egynapos konferenciának szeretnének helyet adni. Fotó: Tésik Attila
A volt megyeházi kulturális központban minél több egynapos
konferenciának szeretnének helyet adni. Fotó: Tésik Attila

Korábban szó volt arról, hogy a szintén a művelődési központhoz tartozó Móricz Zsigmond Művelődési Házat értékesíti vagy más célra hasznosítja a város. Eddig sikerült megmenteni az intézményt, amelyet sok civilszervezet tagjai a második otthonuknak tekintenek. Ősztől ez az intézmény ad helyet a gyermekeknek szóló színházi előadásoknak is. Erre azért van szükség, mert a művelődési központ elveszítette – legalábbis időlegesen – a felújítás alatt lévő Petőfi Szálló épületében a Tóth József Színháztermet. Ezért nagyszínházi bemutatókat a rekonstrukció befejezéséig nem tudnak szervezni a népművelők. Helyette pódium-előadások lesznek a volt megyeházi kulturális központ dísztermében még akkor is, ha annak adottságai nem mindenben felelnek meg az ilyen produkcióknak.

A bevétel növelése is a célok közé tartozik

A megyeházi kulturális és konferencia-központ szakmailag a művelődési központ profiljába illik. Az intézmény igazgatója, Varróné Szabó Ildikó lapunknak azt is elmondta: meghozta az eredményt az összehangolt munka, amelyet a nyári színházi előadások sikere is bizonyít. Az összevonás elsődleges célja egyébként sem az anyagi megtakarítás volt, hanem szakmai szempontok indokolták az összevonást. Ennek ellenére folyamatosan dolgoznak azért is, hogy bevételeik emelkedjenek. A megyeházi kulturális központban – többek között – minél több egynapos konferenciának szeretnének helyet adni. Hosszabb időre tervezett rendezvényekkel – elegendő szálláshely hiányában – addig nem igazán számolhatnak, amíg a Petőfi Szálló felújításával nem készülnek el a kivitelezők.

Olvasóink írták

  • 1. szentesi tanár 2008. október 13. 21:27
    „"A volt megyeházi kulturális központban minél több egynapos
    konferenciának szeretnének helyet adni" - így a képaláírás. A fotón viszont nem a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ, hanem a Művelődési és Ifjúsági Ház fogadóterének részlete látható. Csak a pontosság kedvéért. ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvoda nyílik a katolikus iskolában Szentesen

Szentes - Az őszi szünetre előreláthatólag elkészül az óvoda a szentesi Szent Erzsébet Katolikus… Tovább olvasom