Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Fábiánsebestyén: kevés az esély a várossá válásra

Fábiánsebestyén - Bár Fábiánsebestyén 21 másik településsel együtt pályázott a városi rangra, a Csongrád megyei községnek kevés az esélye, hogy elnyerje a címet. Egy 7 fős szakértői testület a közelmúltban az esélytelenek közé sorolta.
A 71,73 négyzetkilométeren fekvő, 2073 lakosú Fábiánsebestyén idén benyújtotta pályázatát a várossá válásra. Ezt a Csongrád megyei községen kívül, a január 31-i határidőig még 21 település tette meg, köztük a már 2007 óta folyamatosan kandidáló Csákvárral és az egyetemi falunak titulált Piliscsabával. Utóbbiaknak jó esélyük van a városi „sarzsi" elnyerésére, míg Fábiánsebestyénnek minimális – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium héttagú szakértői testülete a leggyengébb jelöltek közé sorolta az előselejtezés során Lepsénnyel, Tarcallal és Tiszaalpárral. A bizottsági értékelés alapján Navracsics Tibor miniszter június 30-áig tesz javaslatot a köztársasági elnöknek, aki július 31-éig dönt a várossá avatásról.

Az egészségügyi központ modern épületegyüttese. Ez még nem elég a városi címhez. Fotó: Karnok Csaba
Az egészségügyi központ modern épületegyüttese. Ez még nem elég a városi címhez.
Fotó: Karnok Csaba

Megírtuk: a jobb esélyek mellett szólt, hogy az idei évtől hatályban lévő törvény szerint „városi cím adható annak a községi önkormányzatnak, amely térségi szerepet tölt be, és fejlettsége eléri az átlagos városi szintet." Szakértők szerint a gyakorlatban dől el, mit értenek a jogalkalmazók ezen, mert a jogszabályban nincsenek részletes szempontok, célszámok, fejlettségbeli küszöbértékek. Fábiánsebestyén például általános iskolát, bölcsődét, gondozási központot, könyvtárat, községi étkezdét és vízművet üzemeltet.

Csongrád megyei városok

Megyénkben a régi városok – Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád és Makó – mellé 1989-ben csatlakozott a 6100 lakosú Mórahalom és a 7100 lelkes Kistelek, 1993-ban a 6800-as Mindszent, 2005-ben a 8030 polgárnak otthont adó Sándorfalva és legutóbb, 2009-ben a 3000-es lélekszámú Csanádpalota.

A bizottság ítéletéről szerettük volna megkérdezni Fábiánsebestyén polgármesterét, Kós Györgyöt, aki kijelentette: lapunknak nem nyilatkozik, és ezt a jó hagyományt szeretné megőrizni. A község másik ismert embere, a helyi Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor azonban nem titkolta csalódottságát. – Csodálkozom ezen az előzetes döntésen, hiszen településünk a térségben meghatározó szerepet tölt be – közölte Farkas. – Nemcsak a világhírű lovasversenyek miatt, lassan minden hónapban akad olyan rendezvény, amely országos hírű, amelyre érdemes ellátogatni. A polgármester és a képviselő-testület Fábiánsebestyén folyamatos fejlesztése mellett foglalt állást, amelyet támogatok. A térségi szerep mellett szól az is, hogy a helyi általános iskolába 50 gyerek ingázik, Szentesről is járnak hozzánk. Természeti kincsekben is bővelkedik, gazdag a környék, és egy rohammentőt is működtet a község. Városként mentőállomásunk is lehetne, valamint a fejlesztésekhez szükséges uniós pályázati pénzekből is nagyságrendekkel többhöz jutnak a városok. Bízom benne, a végleges döntés Fábiánsebestyén mellett szól majd.

Olvasóink írták

 • 6. Bellaciao 2013. május 15. 07:30
  „Legyen Fábián a főváros és Farkas a főpolgármester!”
 • 5. Power 2013. május 14. 15:03
  „Ekkora butaságot már rég hallottam.”
 • 4. baltazar 2013. május 14. 11:12
  „2073 lakos? Lehet, hogy amikor jövőre újból pályázik, már csak 2000 lakos, az utána következő pályázatnál lehet, hogy csak (mondjuk) 1860 lakos. Szét kell nézni, hogy mi az, ami itt tartaná a fiatalokat. Van-e egyáltalán jövőképe itt egy fiatalnak? Vagy a nyugdíjasok települése lesz Fábián.
  Szerintem a következő dolgok hiányoznak egy sikeres pályázathoz: komplex egészségcentrum szakorvosokkal, kórház, mentőállomás, mozi, több étterem, szálláslehetőség, piac, gumis, benzinkút, több szakosodott bolt, strand, aszfaltozott utcák mindenhol, szennyvízhálózat, átlátszó-szagtalan ivóvíz, havonta legalább 1 köztéri rendezvény, múzeum, nagyobb közösségi (civil) élet.
  Sok sikert a vezetésnek, hogy ezekből valami megvalósuljon.”
 • 3. TELSTAR 2013. május 13. 12:19
  „Lassan már minden tanyaközpont város akarna lenni...”
 • 2. pachakuti 2013. május 13. 11:53
  „A következő jelöltnek javaslom Igást, testvérvárosának pedig Bogárzót.”
 • 1. cumania 2013. május 13. 09:27
  „He-he :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt egy lovast a vonat

A helyszínen életét vesztette az a lovas, aki egy vonat elé esett Szegvár és Szentes között szombat… Tovább olvasom