Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Felavatták az új tisztítóművet Derekegyházon

Derekegyház - Már megkezdte próbaüzemét a korszerű derekegyházi szennyvíztisztító, amely 616 millió forintból épült. Ennek köszönhetően körülbelül ötödével csökken a szennyvízkezelés költsége.
616 millió forintból készült el a tegnap felavatott korszerű, Derekegyház összes szennyvizét befogadó tisztítómű. A beruházás a Dél-alföldi Operatív Programtól 485 millió forintos uniós támogatást kapott. Mint azt a szerdai projektzárón Szabó István polgármester elmondta: a községnek 131 millió forint önerőt kellett biztosítania, de még ehhez is nyertek az Unió önerőalapjából 33 milliót. Az 1740-es lélekszámú, 577 ingatlanból álló falunak azért volt szüksége a csatornázásra és a tisztítóműre, mert ez a környék legmélyebben fekvő települése, és a gyakori magas talajvízszint miatt sokszor kellett szippantani a derítőket. Ez alkalmanként 16 ezer forintos költséget jelentett az ott élőknek. A csatornázásnak hála a szennyvízkezelés költsége körülbelül 20 százalékkal csökken. A valamivel több mint 20 kilométernyi szennyvízcsatorna két átemelő segítségével a központi tisztítóműbe viszi a szennyvizet. A mintegy 8 kilométerre lévő tompaháti településrészből pedig egy gyűjtőaknában gyűlik össze, onnan szippantósautóval szállítják a tisztítóműbe.

20 százalékkal csökken a szennyvízkezelés ára Derekegyházon. Fotó: Korom András
20 százalékkal csökken a szennyvízkezelés ára Derekegyházon.
Fotó: Korom András

A beruházás ingatlanonként 276 ezer forintba került a helyieknek, akik 30 százalékos állami támogatást kapnak a törlesztéshez, a fennmaradó összeget pedig 8 éven át havi 2000 forintos részletekben törleszthetik. Aki egy összegben akar fizetni, annak 215 ezerbe kerül a fejlesztés.

Szerdán zárult a tompaháti új közösségi ház pályázata is. A már átadott, felújított ifjúsági és művelődési házat 24,5 millió forintból modernizálták, ebből 22,1 milliót uniós támogatásból nyertek, 2,5 milliót pedig a derekegyházi önkormányzat saját erőként biztosított.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta Szabó Szilvesztert?

A Szentesi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a 17 esztendős Szabó Szilvesztert. Tovább olvasom