Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fórumoztak a gazdák

Szentes - A Gazdakörök Csongrád megyei és Szentes kistérségi szervezete augusztus 10-én fórumot rendezett Szentesen, az Aranykalász étteremben. A megjelenteket Szőke János, a helyi szervezet elnöke köszöntötte.
Futó Tamás, a Csongrád megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezető munkatársa összefoglalta a régió növénytermesztésének mutatóit. Elmondta, hogy már tavaly is 360 mm-el kevesebb csapadék esett az átlaghoz képest, erre az idén még 270 mm kiesés „rájött". Az aszály miatt a gabonafélékből – jó esetben – a szokásos átlagtermés fele várható, de például a kukoricából, vagy a napraforgóból még ennél is kevesebb.

az Aranykalász étteremben Fórumoztak a gazdák.
Az Aranykalász étteremben fórumoztak a gazdák.

Hozzátette: országos összehasonlításban, a megyénkben nagy az öntözött területek aránya, de egyébként még tovább kellene növelni ezt az arányt. Viszont az idén is nagyon költséges ez a tevékenység: 1 ha öntözési költsége 60-70 ezer forint. Mondandóját úgy zárta: nehéz a helyzet, de a kormányzati szervek igyekeznek enyhíteni a gondokat.

Pinjung Emil, az MVH Csongrád megyei kirendeltségének vezetője ezután a pályázati lehetőségeket ismertette. Konkrétan szólt többek között a területalapú támogatásról, a fiatal gazdák kezdő támogatásáról, a Gazdanet pályázatról (számítógépek vásárlása), az állattartó telepek fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatról, a tejtámogatásról, az anyajuh támogatásokról.

Kispál Ferenc, a Gazdakörök Csongrád megyei szervezetének elnöke beszámolt a gazdák érdekében végzett munkájukról, tájékoztatást adott az eredményeikről, felajánlotta további konkrét segítségüket.

Farkas Sándor, a szentesi kistérség országgyűlési képviselője törvényhozás erre az ágazatra vonatkozó első félévi munkáját ismertette. A kertészeknek jó hír, hogy még ebben az évben döntenek a termálvíz hasznosításának 2015. utáni feladatairól, lehetőségeiről.

Jakab István, a Magosz elnöke a gazdakörök országos munkájáról, valamint a szervezet és a kormány közötti együttműködésről számolt be.

A fórumon többen érintették a mezőgazdasági járművek „zöld rendszámával" kapcsolatos helyi anomáliákat. Határozott kritika érte a helyi Polgármesteri Hivatal okmányirodájának ezzel kapcsolatos tevékenységét. Szóvá tették általában a gazdák ügyeinek gyorsabb, pontosabb intézésének szükségességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videóra vette, ahogy egy liter borért becsinált egy hajléktalan

Egy szentesi pultos egy liter bort ígért egy hajléktalannak, ha becsinál. A videót később feltette az internetre. Tovább olvasom