Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Gólt rúgott a foci EB-n a szentesi plébános

Szentes - Balhátvédként lépett pályára a múlt héten Szlovéniában megrendezett katolikus papok VII. Labdarúgó Európa-bajnokságán Topsi Bálint, szentesi plébános. Az egyetlen Csongrád megyeiként rúgta a bőrt, gólt is lőtt az osztrákok ellen.
Gyermekkora óta futballozik a szentesi Szent Anna római katolikus templom plébánosa: egykor a Fradi pályát heti rendszerességgel látogatta, és a Békés megyei Eleken, korábbi szolgálati helyén, baráti társasággal is szívesen focizott. Az utóbbi időben zsúfolt időbeosztása miatt egyre kevesebb idő jut kedvenc sportjára, de az idei katolikus papok Európa-bajnokságára az előző évekhez hasonlóan most is szakított időt.

Balhátvédként lépett pályára a katolikus papok labdarúgó Európa-bajnokságán Topsi Bálint, szentesi plébános.
Balhátvédként lépett pályára a katolikus papok labdarúgó Európa-bajnokságán Topsi Bálint, szentesi plébános.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
- Boszniában, Lengyelországban, a tavalyi gyulai EB-n is szerepeltem, csatárként. Idén balhátvédként számított rám a csapat. Azt tapasztaljuk, hogy kezdünk kicsit megöregedni, kénytelenek voltunk frissíteni a csapaton, ezért három új emberrel erősítettünk: Claudio Misquitta, aki indiai származású, Fejes Csaba és Barazsuly István lépett be idén a válogatottba. Kiss-Rigó László megyés püspök is kerettag, ő a kapusunk, de idén nem tudott velünk jönni a kontinensbajnokságra. Meghívásos alapon áll össze a keret, évről évre kialakul, kit érdemes beválogatni a csapatba.

- A polgármestereknek, színészeknek is van csapata, miért ne lehetne a katolikus papoknak is? A legtöbb férfi szereti a focit, a papok sem kivételek ezalól. Ha kézilabdáznánk, sokkal furcsább lenne. A színész válogatottat rendszerint megverjük - meséli a plébános, aki szerint a katolikus papok mérkőzései csupán annyiban különböznek a televízióban sugárzott meccsektől, hogy a játékosok és a közönség nem káromkodik és nincs lincshangulat. A legfontosabb pedig, hogy nem pénzért játszanak, hanem a sport szeretetéért: így az előforduló felrúgásokat rendszerint a kézfogások követik.

A vitrinben őrzütt labda: volt Fradi-játékosok és a gyulai foci iskola játékosai dedikálták.
A vitrinben őrzütt labda: volt Fradi-játékosok és a gyulai foci iskola játékosai dedikálták.

Tavaly a gyulai EB nagyon jól sikerült, akkor 5. helyen végzett a magyar csapat, idén a 7. helyet sikerült megcsípni, pedig erős csapatként tartják számon őket. Előtte lehetőségeihez képest mindenki edzett otthon. Bár kevés idő jut a sportág művelésére, Topsi Bálint a televízió által sugárzott meccseket is ritkán tudja megnézni, de a Bajnokok Ligájára szívesen odakapcsol, az EB és vb idejére is általában a készülék elé ül, totózni pedig soha nem szokott.

Magyar csapatok közül az FTC a kedvence, nemzetközi porondon pedig a latin-stílusú csapatokat, a spanyolokat, olaszokat részesíti előnyben.
Két focilabdája is van a plébánosnak: az egyik a „gyakorlós", a másikat vitrinben őrzi, mert azt többek között volt Fradi-játékosok és a gyulai foci iskola játékosai dedikálták. Tavaly Gyula adott otthont az EB-nek, ahol a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiára a nemzetközi mezőny elismerően csettintett. Nemcsak az Európa-szintű sportlétesítmény nyűgözte le a vendégeket, hanem a nevelési módszer is: itt ugyanis a nebulók nemcsak futballozni tanulnak, hanem a lelki-szellemi fejlődésre is lehetőség nyílik.

Olvasóink írták

  • 1. TUTI 2013. március 08. 20:33
    „GRATULA ATYA! :) :)
    AZ örömfocit szeretjük!
    HAJRA MAGYAROK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lidl, Hungerit: 2 milliárdos közös forgalom

60 százalékra akarja növelni két év alatt az áruházaiban forgalmazott termékek között a magyar áruk arányát a Lidl. Tovább olvasom