Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gondozott kertváros lett a putritelepből

Szentes - Kertvárosi hangulatot áraszt az egykori szentesi putritelep. Csatornázott és aszfaltozott utcák, fekvőrendőrök, többnyire rendezett porták sorakoznak a romatelepen.
Ég és föld – tömören így lehetne jellemezni a különbséget a szentesi romatelep és a tévéhíradókban mostanában látható, cigányok lakta utcák között. Amíg például Csongrádon is régóta ugyanazokat a fejlesztéseket hiányolják az Alsóváros többségében cigány lakói, a Kurca-parti város egykori putritelepe ma inkább kertvárosi hangulatot áraszt. Öt éve építették ki itt a gázvezetéket. Azóta a tehetősebb lakók be is vezették házaikba a gázt, de a többség továbbra is fával vagy szeméttel tüzel.
Bár az árkokban van némi szemét, a porták többsége rendezett. Lakhatatlannak tűnő házat csak egyet láttunk. Több utcában tiltó tábla figyelmeztet az illegális hulladéklerakás következményeire.

A Magyari utca egyik önkormányzati bérlakásában élő Szabó János szerint a táblák önmagukban nem riasztják el a rendetlenebbeket, de az ígért „kukucskálók" – akik felírják a szabálytalankodókat – más magatartásra késztetik őket is. A 68 éves férfi például összegyűjti és elégeti a szemetet, mert gázra – ahogy az utcában senkinek – neki sincs pénze.

Barna Zsigmond szerint csak egy kevés homok és két kapu kellene a roma gyerekek boldogságához. Fotó: Bíró Dániel
Barna Zsigmond szerint csak egy kevés homok és két kapu kellene a roma gyerekek boldogságához. Fotó: Bíró Dániel

– Itt már igencsak megvan minden – mondta Kövér-Kis Imréné. Amikor megkérdeztük, az idős asszony éppen unokáját terelgette a Dankó Pista utcában, amelynek két végén fekvőrendőr is strázsál. Néhány házzal odébb lakik Bari Krisztián, aki úgy véli, nagy szükség volt a lassítókra, mert a melegebb hónapokban, de főleg nyáron az aszfaltút játszóhelyként szolgál, szinte ellepik a környékbeli gyerekek. – Játszótér kellene még nagyon. Tudjuk, hogy régóta tervezi az önkormányzat, de még nem történt előrelépés – vetette föl a fiatalember.

– Az úton és az árkokban játszanak a kölykök, oda hordanak mindent, ezért szemetesebb a vízelvezető – magyarázta Barna Zsigmond. Az idős férfi szerint az is megtenné, ha a szomszédos utca üres telkét letúrnák, homokot terítenének rá, és felállítanának két kaput. – Egész nyáron ott rúghatnák a labdát a gyerekek, és nem is kerülne sok pénzbe
– tette hozzá. Barna Zsigmond azt még hozzáfűzte: alig várják már, hogy folytatódjon a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, mert esős napokon nehezen folyik el a víz egyes porták elől.

Játszótér: csak pályázatból

A szentesi önkormányzat ígérete szerint amint lesz megfelelő pályázat, benyújtja a város, hogy megépüljön a régóta tervezett Lavotta utcai játszótér – mondta lapunknak Faur Zoltán. A cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a szentesi romatelep fejlesztése országos szinten is példaértékű. Faur megjegyezte, a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése természetesen folytatódik, sőt a közmunkaprogramban is szerepel, vagyis megélhetést is biztosíthat néhány munkanélküli romának erre az évre.

Olvasóink írták

 • 8. qwertzu 2009. március 16. 17:09
  „cortez_junior!

  Hagyjuk már az álszenteskedést! Erről a városról is lehetne beszélni!
  Néhány éve a szomszéd utcában törték fel a kocsinkat a nagyörvény utcai fajtásaitok, ezt onnan tudom, hogy kergettük őket, és hova menekültek? A putriba! Úgy eltüntek mintha a föld nyelte volna el őket, sajnos nem a mírhó.
  Az egyébként is szerencsétlen fóliásokat a mágocsi úton ugyan ki lopja meg a kábelekben található rezek miatt? Biztos magyarok voltak. Az meg csak véletlen, hogy útba esik a dögkút arrafelé. Igazán razziázhatna az antsz.... ugyan hova hordják az a sok döghúst... és ki eszi meg?
  Ezt nem kell rasszista megnyilvánulásnak venni, ezek tények, mindössze véletlen, hogy kik követik el ezeket. :)
  Tényleg vannak becsületes cigányok, minden tiszteletem az övék, hogy azok tudnak maradni. Csak kevesen vannak, sajnos.”
 • 7. cortez_junior 2009. március 12. 20:17
  „varadipal 2009.03.12. 11:06
  Hát nem tudom minek Gunyolódsz!
  Szerintem Van Köztük külömb ember is mint pl. magyarok közt...
  jah igen és Hidd el nekem nagyon sok Roma ismerösöm van és hidd el nekem hogy dolgoznak..
  nem kell összekeverni az itteni romákat a mástelepüléseken élö romákkal...
  mert szerintem ez az 1 város az ahol igen is megférnek a Romák és a Magyarok egymás mellet!
  Vagy nagyonsok elöitélettel élsz vagy 1szerüen csak nincsennek Roma barátaid.. amit kétlek!
  Jah Igen és szerintem a Csatornázás az nem rajtuk múlik hanem azokon akik tudod abban a szép nagy házban ülnek Szentes központjába tudod a képviselötestület!”
 • 6. rozator 2009. március 12. 12:06
  „Remélem a kilincs is le van betonozva!”
 • 5. varadipal 2009. március 12. 11:06
  „Mikor érjük már meg, hogy nem várnak a csatornázásra, hanem ásnak. Biztos nem érnek rá az ott lakók, annyi a munkájuk.Talán még a szomszédos telket is letúrhatnák önként és dalolva./persze csak a" kölykök"-ért, suli vagy ovi helyett. Ásót, kapát, gereblyét és baltanyelet viszek igény esetén, jelentkezni a kiadónál./
  A strázsáló fekvőrendőrök vigyáznak a gyerekekre, nehogy a nyakláncos kigyúrt izomagyú uzsorabehajtó molesztálja őket a merdzsóval, 1000-rel közlekedve a takaros utcában.
  # 1 .Dodonak igaza lehet!!”
 • 4. sörpocak 2009. március 12. 09:46
  „Mint nemmesszire lakó, tudom, hogy nagy fejlődésen ment át a cigánytelep. Csakhogy nem ezt az egy útcát kellett volna fotózni, hanem a többit. NBa azok, és a tervezett játszótér helye az igazán szemetes. Évente nem kevés pénzt költ a helyi önkormányzat a szemét eltüntetésére. Apropó játszótér. A választásokkor az ígéret a Juhász Gy. utca végére helyezte volna, aztán ez már átkerült a cigánytelepre. Akkor ígérték, hogy néhány hónapon belül lezs játszótér, sportpálya, házikó, gondnokkal. Mára ebből semmi sem valósult meg, csak az ígéret. Igaz Szűcs úr és Faur úr? Most meg már pályázatokat emlegetnek? Nagy átverés show volt ezt az utóbbi választás mindkettőjük részéről. Sajnos az iskolázatlan cigányok meg be is veszik a humbukjaikat!”
 • 3. cortez_junior 2009. március 11. 20:38
  „Megfelelö összefogással, és megfelelö fegyelemmel, mindent el lehet érni, parkositani, szépítrni. vidámabbá tenni a környezetünket!
  És bizom benne hogy sikerülni fog!”
 • 2. Hmmm... 2009. március 11. 08:53
  „Hajra, ha van ertelme a dolognak! Csak ne legyen ertelmetlen penzkidobas1 Ehhez bator es celtudatos vezetoseg kell, aki sarkara all es bunteti a karokozokat ill. azokat, akik elhanyagoljak kornyezetuket.”
 • 1. dodó 2009. március 10. 20:14
  „Látogassunk el egy év múlva is egy tényfeltáró cikk erejéig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem biztos, hogy lesz libamájper

Szentes - Miután megkapta a német ügyvédi iroda árajánlatát, e hónap végéig gondolkodik a Baromfi… Tovább olvasom