Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Gyűjtőszenvedélyből lett a szegvári babamúzeum

Gyűjtőszenvedélyből lett  a szegvári babamúzeum
Először meghökkenti az arra járókat a szegvári babamúzeum, sokan azonban később többször is visszatérnek. Antal Péter gyűjtő beavatott minket a tárlat titkaiba.
– A feleségem kezdte gyűjteni a játékokat, és ha ő csinált valamit, akkor nagyon alaposan utánajárt a témának – mesélte lapunknak Antal Péter gyógyszerész, aki nemrégiben elhunyt feleségével alapította a szegvári babamúzeumot.

Hozzátette: először csak a maguk örömére gyűjtögettek, később ötlötték ki, hogy olyan hellyé varázsolják a gyűjteményt, amit mindenki élvezhet. Hetente járták a régiségvásárokat, üzleteket, hogy újabb darabokat szerezzenek.

A több száz darabos gyűjteményben – amely nemrég költözött át a szegvári kastély hátsó részébe – láthatunk különböző méretű és korú mackókat, népviseletbe öltözött, valamint porcelán-, kaucsukfejű, rongy- és karakter babákat is.
 
A részletekre is nagyon ügyeltek a kiállítás rendezésekor. Belépőt viszont sosem szedett Antal Péter és felesége. Fotó: Karnok Csaba

– Egyes játékokat igyekeztünk munka közben ábrázolni. Van itt barkácsolás közben megfáradt, gyalupadon szunyókáló medve. A látogatók nagyon szeretik a boltos, az iskolás vagy épp a patikus példányokat is. Utóbbit nem hagyhattuk ki, hiszen a feleségem is ezzel foglalkozott, én pedig még ma is – mesélte Antal Péter miközben körbevezetett minket a nem mindennapi gyűjteményben. Rengeteg játékot kaptak külföldről is: voltak olyan külföldi látogatóik, akik ittjártuk után hazájukból küldtek játékokat. Öt unokájuk is becsempészte már ide régi kedvenceit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaga van a lapistói víznek

Szaga van a lapistói víznek
- Időnként szürkés színű és gázolajszagú - mondta a szentes-lapistói ivóvízről az egyik helyi lakos, Vida Mihály. Tovább olvasom