Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Halál a Tisza-hídon

Szentes - Munkatársával ment át a Körös-torokba szórakozni Farkas Péter, aki vasárnapra virradóra biciklijével egy munkagödörbe esett a Tisza-hídon. A 30 évesen elhunyt fiatalember rokona, Cseuz László szerint a kivitelező cég, a szakhatóság és a rendőrség is hibázhatott.
„Szentimentális, törékeny teremtés vagyok, akinek rengeteget számítanak a lelki dolgok. Nem lázadok már, megnyugodtam. Megnyugodtam, mert hazaértem. Haza." Így vallott magáról egy közösségi oldalon az a 30 éves szentesi fiatalember (a korábbi rendőrségi közleményben 32 évesként szerepelt), aki vasárnapra virradóra egy munkagödörbe esett a felújítás alatt álló Tisza-hídon. Olyan súlyos koponya- és tüdősérülést szenvedett, hogy a kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni.

Farkas Péterről és tragikus haláláról beszél az egész város hétvége óta. Felkerestük édesanyját, aki azt mondta, lapunkból több részletet tudott meg, mint a rendőröktől. Rettenetesen megrázta az eset, nem is akart nyilatkozni a tragédiáról. Azt kérte, próbáljunk beszélni fia barátaival, hátha ők tudnak lényeges dolgot mondani a történtek előzményeiről.

Cseuz László többször szólt az illetékeseknek a hídon tapasztalt veszélyforrások miatt, hiába. Fotó: Tésik Attila
Cseuz László többször szólt az illetékeseknek a hídon tapasztalt veszélyforrások miatt, hiába.
Fotó: Tésik Attila

Megkerestük Farkas Péter barátait, akik előbb gondolkodási időt kértek, majd közölték, nekik sincs hozzáfűznivalójuk a sajnálatos esethez. Annyit azért megtudtunk, hogy nagyon sokan kedvelték a Legrand több nyelven beszélő közgazdászát, aki minőségbiztosítási feladatot látott el a cégnél. Szabadidejében zenélt, néhány héttel ezelőtt a Kurca-parti Cocktail Party elnevezésű rendezvényen dzsesszzenekarával, a Leo Triplettel lépett fel. A szombaton történtekről csak annyit sikerült kiderítenünk, hogy egy munkatársával indult el a Körös-torokba, de hogy kivel vagy kikkel indult vissza, nem tudtuk meg.

Cseuz László szerint sokan hibáztak. Fotó: Tésik Attila
Cseuz László szerint sokan hibáztak.
Fotó: Tésik Attila

A család közeli hozzátartozója, Cseuz László vállalta, hogy megosztja lapunk olvasóival véleményét. A biciklivel több olimpiát megjárt nyugdíjas testnevelő manapság is szokott kerékpározni Szentes és Csongrád között, és azt mondja, a hídon való átkelés veszélyei miatt hiába fordult az illetékesekhez, rá se hederítettek. Beszélt a helyszínen dolgozókkal, illetve felkereste a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályát, de egyiknek sem lett eredménye. – Aki Csongrád felől, a gáton érkezik a Tisza-hídhoz, csekély forgalom esetén nem tudja megállapítani, hogy szabad-e átkelnie a hídon vagy sem, mert a jelzőlámpát a töltés vonalán túl helyezték el. Feltételezem, unokaöcsém is úgy halt meg, hogy mikor feltekertek a hídra, nem tudták, melyik irányból érkezőknek mutat zöldet a jelzőlámpa. A tragédiához elég lehetett annyi, hogy a Szentes felől jövők elől megpróbáltak lehúzódni a biciklisek, de Péter nem vette észre a munkagödröt. Szerintem hiba volt nem megnyitni az elkészült járdarészt, mert még ha szűk is ott a hely, legfeljebb leszállnak a kerékpárosok, és tolják a biciklit – fogalmazott Cseuz László. A testnevelő szerint az a bűnös, aki ezt a közlekedési rendet kitalálta, és engedélyt adott rá.

2 biztonsági őr volt a hídon

A rendőrség pusztán annyit közölt tegnap a halálesettel kapcsolatban, hogy szakértők bevonásával megkezdték a vizsgálatot. A hídfelújítást végző Mahíd-2000 Zrt. munkavédelmi szakemberei is szemléztek tegnap a hídon. Nagy Sándor projektvezető azt mondta lapunknak, két biztonsági őr ügyelt aznap éjjel, egyikük szólt is a felbontott útpályára tévedt bicikliseknek, de ők nem hallgattak rá. Hozzátette: elég szokott lenni a munkaterület ilyen szintű (egyébként előírások szerinti) elkerítése, de okulva a sajnálatos esetből lehet, hogy szigorítani kellene a szabályozást. A munkavédelmi vizsgálat csütörtökön folytatódik.

Gyalog ne indulj el!

Gyalogos- és kerékpáros-forgalom az úttesten – utasít a tábla a szentesi Tisza-híd lábánál. Fotós kollégánk, Tésik Attila és Cseuz László meg is fogadta az ukázt, de amikor már szemből érkezett a kocsisor, bátorkodtak lelépni a munkaterületre. Nem tették jól – legalábbis a híd őre szerint, aki úgy vélte: ott kellett volna maradniuk a kamionok előtt, mert őt arra utasították, hogy a munkaterületre senki be ne tegye a lábát. Hogy nyomatékosítsa álláspontját, még rendőrt is hívott. Tanulság: ne indulj el gyalog a hídon, mert ha nem akarsz meghalni, a rendőr visz el.

Olvasóink írták

 • 17. KovácsPistike 2009. augusztus 08. 16:02
  „Több mint felelőtlenség egy munkagödröt fedetlenül, éjszakára világítás nélkül otthagyni. Remélem, hogy megtalálják a felelős(öke)t és elnyerik méltó büntetésüket. Tudom, ez már nem sokat segít a szülők fájdalmán, de aki(k) elrontott(ak) valamit, annak a felelősséget is vállalni kell.”
 • 16. Lacko84 2009. augusztus 07. 16:29
  „Őszinte részvétem a családnak!

  Medvejánosnak igaza van,énis ezen gondolkoztam hogy úgy kell átmenni a hídon hogy beállsz a kocsi elé és nem engeded hogy megelőzzön! Bár amilyen őrültek vannak,lehet megpróbálja és a végén elüt. Nem értem miért nem lehetett körbekeríteni a munkagödröket és a munkaterületet normálisan. A biztonsági őrökről neis beszljünk, ott terpeszkednek a kocsiba és semmit nem csinálnak.:S Ezért kapják a pénzt. Tiszta szégyenek. Azt se értem mi a jóistent csinálnak eddig azon a k...va hídon? Mi tart ennyi ideig? Mondjuk ha 10 munkásból nem 2-ő dolgozna akkor lehet már kész is lenne! Ez magyarország<------ kisbetűvel mert undorító egy ország! Azt se értem ha kész az egyik oldal és van járda rész akkor miért zárják le,nehogy véletlen rátudjon menni a biciklis esetleg és ne üssék el vagy ne szorítsák le az útról.”
 • 15. Power 2009. augusztus 07. 12:26
  „A legnagyobb baj, hogy ennyire érzéketlenek és figyelmetlenek vagyunk egymással szemben.
  Egy apró figyelmesség is életet menthet.”
 • 14. PankaSopron 2009. augusztus 07. 09:06
  „Őszinte részvétem a testvéreknek, a szülőknek, a barátoknak!”
 • 13. medvejanos 2009. augusztus 07. 08:42
  „Ekkora hazugságot... még hogy a biztonsági őr szólt!
  A biztonsági őrök tudtommal a csongrádi oldalon lévő munkagödör elött egy lakókocsiban vannak.
  Onnan ordibált át a másik oldalra vagy hogy történt ezt mégis? - nem tudom elképzelni.

  Szerintem ha többen mentek erre biciklizni úgy oldjátok meg, hogy oldalt előre mentek az első kocsi elé... beálltok ketten egymás mellé és nem hagyjátok, hogy megelőzzön. Anyázni fog meg dudálni biztosan, de legalább sikeresen átérsz. (nem kell a rizsa autósok tudom, hogy most kapni fogom ezért)”
 • 12. karoly1975 2009. augusztus 06. 18:17
  „öszinte részvétem a családnak!azért arra kiváncsi lennék,nem jött szemböl auto ami el vakitotta a kerékpárost?mert sajnos ha kerékpár megy senki nem kapcsol át tompitott lámpára.ez csak egy felvetés mivel nem ismerem az elözményeket pontosan...”
 • 11. PinkPanther 2009. augusztus 05. 23:28
  „Először is őszinte részvétem az elhunyt családjának.

  Az eset kisértetiesen hasonlít egy bizonyos Kft. ténykedésére Szentesen egy pár évvel ezelőtt.Akkor egy kisfiú sérült meg igen súlyosan, a felnőttek hanyagsága miatt, (Remélem ő már azóta meggyógyult) szinte azonos körülmények között. A különbség annyi volt, hogy fényes nappal a Kossuth utcán és a járdán.

  Miért ???????? És mi lesz még ???”
 • 10. ihose 2009. augusztus 05. 11:30
  „Biztonsági őr??!! amikor mi szombat este mentünk, akkor az autojába aludt,máskor a tvt nézte....”
 • 9. csucsu2 2009. augusztus 05. 10:02
  „A képen látható korlátot vasárnap reggel 8 kürül ácsolták össze. Előtte nem volt ilyen.
  A felújított rész buszsoffőrök szerint is keskenyebb lett, mint ezelőtt volt, a talán így szélessebbé vált járda rész a felújított oldalon pedig le van zárva.
  Elkészült a két város között a kerékpár út, de a híd a bicikliseknek olyan, mintha nem is lenne.
  Utólag persze mindenki okos, de azért vannak olyanok, akik azért kapnak igen jelentős fizetést, hogy előre is okosak legyenek, na most ők hol vannak?”
 • 8. Azazel 2009. augusztus 05. 08:18
  „Igen, Cseuz Lászlónak van igaza. Egyértelmű, hogy az ő (szakértői) véleményére kellett volna adni, nem pedig egy irodából "meghatározni" a forgalmi rendet.

  Mellesleg : "...két biztonsági őr ügyelt aznap éjjel, egyikük szólt is a felbontott útpályára tévedt bicikliseknek, de ők nem hallgattak rá."
  Vagyis ilyen hozzáállás mellett a hidat is el lehet lopni; ha teljes felelősséggel végezte volna a munkáját ez az ember(többek között ő is), nem történt volna meg a tragédia! Ez olyan mintha azt mondanám egy kisgyereknek, hogy ne játszon a tűzzel, de hagynám hogy aztán magára gyújtsa a házat...
  Na ez a borzasztó szerintem !!!

  Részvétem a családnak.”
 • 7. Pengemester 2009. augusztus 05. 07:27
  „Ott a pont zongoristánál. Ha a Tanár Úr tekintélye,kerékpáros tapasztalata pusztába kiáltott szó,akkor nagyon nagy a baj. A másik kérdés:körbe volt kerítve a munkagödör,ki volt világítva,avagy nem foglalkoztak vele. Az egy dolog,hogy volt biztonsági őr,akár egy szakasz katonát is kirendelhettek volna...”
 • 6. zongorista 2009. augusztus 04. 23:22
  „Nem tudom, Tanár Úr ÍRÁSBAN vagy CSAK SZÓBAN tett "panaszt" a hivatalokban.
  Ha csak szóban, akkor sajnos ez annyi, mintha semmi se történt volna!
  De ha írásban, akkor nyoma van és ez a lényeg!
  Mindenkit erre biztatok, hasonló észrevételeket ÍRÁSBAN, TÉRTIVEVÉNYESEN, stb benyújtani!
  Ő a város kerékpáros-ikonja - legalább kicsit azért odafigyelhettek volna arra, amit mond!”
 • 5. rozsavirag 2009. augusztus 04. 21:46
  „Mélységes együttérzésem a családnak, a barátoknak. Ekkora szerencsétlenséget!!! És 30 éves volt, szegény.”
 • 4. petymeg41 2009. augusztus 04. 17:59
  „Hát ez borzasztó tragédia! Őszinte részvétem a szülőknek, rokonoknak, barátoknak!

  Fogadni merek, hogy az illetékesek ezt is meg fogják úszni büntetlenül! Szeretném látni a képét, tudni a kilétét annak, aki elrendelte ezt az egészet! Azt üzenem neki, hogy soha ne hagyja a lelkiismerete nyugodni a szegény fiú halála miatt! Ezt miért nem írják meg és teszik közzé? KI A FELELŐS???”
 • 3. lágytojás 2009. augusztus 04. 17:01
  „Egyetértek Cseuz úrral.Nagyon veszélyes átmenni a hídon.Multkor rám is szolt a biztonsági őr miért ugrok le a biciklimről a "munka területre".Hiába mondtam neki hogy azért mert különbem elütött volna egy kamion.A híd két oldalának azon kis részén ahol eddig közlekedtek a biciklisek sose volt gond.Mindig kölcsönösen elengedik egymást.Jóval biztonságosabb volt!Egy embernek kell meghalni hogy oda figyeljenek!nem most kellett volna döntéseket,intézkedéseket meghozni!Hanem elötte!Attól Ő még nem fog élni!”
 • 2. niemand 2009. augusztus 04. 13:21
  „Ismertem és szerettem Petit, nagy vesztesség, hogy elment és sajnos "Hazatért". Mély együttérzésem a családnak, s mindenkinek aki szerette.
  Tanár úrral egyetértek. Ennyit ér, ha valaki, valami hibára hívja az iletékesek figyelmét?
  Tanár úron kívül kinek értékes az ember élete?
  Tanuság? inkább tapasztalat! Ha nincs kocsid,maradj otthon,mert nem számít az életed, ha biciklis vagy gyalogos vagy!”
 • 1. pillecukor 2009. augusztus 04. 12:36
  „Őszinte részvétem!

  Cseuz Lászlóval teljes mértékben egyet értek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a töltés oldala

Vasárnap késő délután kétszer is riasztották a tűzoltókat a Csongrádi sugárút végére és a Zsitva… Tovább olvasom