Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Hétszázmillió mínusz a szentesi kórházban

Szentes - A szentesi kórház vezetői és az érdekvédelmi szervezetek képviselői még nem állapodtak meg a pótlékokról. Várkonyi Katalin főigazgató elmondása szerint az intézmény hétszázmillió forinttal tartozik a beszállítóinak, akikkel előnytelen szerződéseket kötött az előző vezetés – a kórház kárára.
A csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos apróbb nézeteltérések könnyen elsimultak az érdekvédelmi szervezetek és a kórház vezetése között, a legutóbbi egyeztető tárgyalás elhalasztását azonban barátságtalan lépésként értékeli dr. Bodonovits István. A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) képviseletében azt mondta, még azt a tájékoztató anyagot sem kapták meg, amelyből kiderül, egészen pontosan milyen megtakarítással járt a létszámcsökkentés.

Bodonovits István elmondása szerint nyár óta nem készült el az ügyeleti rendszer, azonkívül érintőlegesen került szóba a kollektív szerződés felbontása. E megállapodás lényeges tartalma a dolgozóknak járó juttatások összessége, a törvény szerinti minimum fizetésektől felfelé lehet eltérni. Ha történetesen ezt felbontaná vagy az egyik, vagy a másik fél, a kórház működésképtelenné válhat. Bodonovits doktor mindezt baljós előjelnek tartja. A korábban megkötött rendkívül előnytelen szállítói szerződésekről úgy tudja, azokat egyelőre nem lehet felbontani. Szerinte a finanszírozás jelenlegi rendszerével a kórház nem tud kilábalni a bajból, átfogó konszolidációra lenne szükség. A valódi megoldáshoz biztosan nem lehet elegendő a pótlékok csökkentése.

A szentesi kórház főigazgatója nem egészen érti a főorvos hozzáállását, a pótlékokról szóló megállapodás határidejét ugyanis közösen jelölték ki: szeptember 15-éig kell megszületnie. Várkonyi Katalin emlékeztetett arra, a csoportos létszámleépítéskor beszéltek konkrét számokról, a várható megtakarításról. Hangsúlyozta: a kórház 700 millió forintos szállítói tartozását nem egyszerű feladat csökkenteni. Az intézmény egyelőre az összeg felével tartozik a Euromedic nevű cégnek, így vele szemben adósként kevés eséllyel tudna leülni tárgyalni a szerződés felbontásáról vagy módosításáról. Várkonyi Katalin hangsúlyozta: az előző vezetés a piaci átlagtól eltérő, attól jóval magasabb összegre szóló megállapodást kötött a szállítóval – annak javára. Ha a gyógyászati eszközöket biztosító céggel kötött, öt évre szóló szerződést most felbontanák, a jelenlegi helyzet szerint milliárdos nagyságrendű terhet jelentene a kórháznak. A főigazgató ezért úgy véli, a pótlékok csökkentése most időszerűbbnek látszik egy hosszú távú rendezési folyamat részeként.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegvár visszakapta a tanulópénzét

Szegvár - Visszakapta Szegvár azt a több mint 16 millió forintot, amit tavaly tavasszal utalt át egy… Tovább olvasom