Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Huszonöt év – ezer kamion adomány

Fábiánsebestyén - Orvosi karrierjét is feladta Elisabeth Fessl de Alemany, hogy rászorulókon segíthessen. Negyed évszázad alatt ezerkamionnyi adományt gyűjtött, a legtöbbet Magyarországra hozták. Elisabeth lett Fábiánsebestyén első díszpolgára.
Mit sem sejtett arról Elisabeth Fessl de Alemany, hogy egy rangos elismerésben részesül a szombati fábiánsebestyéni ünnepségen. Úgy tudta, azért hívták meg a település rendezvényére, hogy beszámoljon az elmúlt 25 évben végzett adománygyűjtő munkásságáról. A díszpolgári cím átvétele után beszélgettünk vele.

Jugoszláviából Németországba

Elisabeth Fessl de Alemany 1936-ban született a vajdasági Magyarcsernyén. A Zágrábi Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát. – Édesapám révén német, édesanyám jóvoltából pedig magyar nemzetiségűként éltem az egykori Jugoszlávia területén. Kuláknak kiáltották ki a családunkat, német származásunk miatt pedig fasisztának is, pedig jó néhány, Dél-Németországban élő rokonunk megjárta a lágert. A származásom miatt az egyetem után nem kaptam munkát. Ezért mentem Németországba – mesélte Elisabeth asszony.

1962-től a németországi Bottrop és Hamm kórházában foglalkoztatták, majd az esseni egyetemre került, ahol docensként, majd igazgatóhelyettesként dolgozott, közben akadémiai tanácsadóként is tevékenykedett. 1999-ben ment nyugdíjba, akkor már közel egy évtizede segített a rászoruló országok lakóinak. Férje spanyol.

Elisabeth Fessl de Alemanyt Fábiánsebestyén első díszpolgárává avatták. A szerző felvétele
Elisabeth Fessl de Alemanyt Fábiánsebestyén első díszpolgárává avatták. A szerző felvétele

– A 60-as években orvoshiány volt Németországban. A férjem Madridban dolgozott traumatológusként. A főnöke javasolta, hogy próbálja ki magát a Ruhr-vidéken, ahol a bányászbalesetek révén speciális sérülésekkel is találkozhatott. 1964-ben házasodtunk össze, vagyis ötvenegy éve. Egy 50 éves adoptált gyermekünk van.

Feladta orvosi karrierjét

Elisabeth a romániai forradalom után kezdett adományokat gyűjteni. – Rokonaink laktak Romániában, időnként találkoztunk, amikor még Jugoszláviában laktam. Szörnyű szegénységben éltek az emberek. A román forradalmat, Ceausescuék elfogását, kivégzését a tévében kísértük figyelemmel a férjemmel. Akkor éppen Madridban voltunk. Miután hazamentünk Németországba, azt mondtam a férjemnek, nekem segítenem kell. Riadóztattam a barátaimat, ismerőseimet. Alig egy hónap alatt 120 ezer márkát gyűjtöttem össze, ami hatalmas pénz volt. Ebből élelmiszereket, gyógyszereket vásároltam, és elindítottam az első teherautónyi adományt Romániába. Így kezdődött az adománygyűjtés – idézte fel a kezdeteket. A jótékony cél érdekében orvosi karrierjét, pozícióját is feladta. Úgy érezte, így sokkal több emberen segíthet.

Sok helyen tüntették ki

Elisabeth Fessl de Alemany munkáját számos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon, Szerbiában, Németországban. Csongrád megyében „Alkotói díjat" kapott, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend keresztjét vehette át. 2007-ben Fábiánsebestyénért Kitüntető Érmet, 2012-ben Fábiánsebestyén Községért Kitüntetést kapott. Bottropban a legjobb embernek választották. Tiszteletére Alemany Erzsébet-házat építettek Isaszegen.

– Egyedül kezdtem dolgozni, majd Csilla von Boeselagerrel. Megalapítottuk a Kelet-európai Segélyszervezetet, aminek jelenleg 335 tagja van. Csilla von Boeselager 1994-ben hunyt el, a segélyszervezet azután vette fel a nevét. A vasfüggöny lebontása után azt hittem, eltelik 5-6 év, és jól élnek majd a volt szocialista országok lakói. Az élet azonban nem igazolta a reményeim. Egyre több helyen volt, van szükség az adományokra. Önkéntesekkel, önkéntes szervezetekkel dolgozom. Eddig több mint 1000 kamionnyi adományt juttattam el a rászoruló, nem állami szervezeteknek, a legtöbbet Magyarországra.

„Legszívesebben a teherautón halnék meg"

Több Csongrád megyei településre is szállított már adományokat. Fábiánsebestyénnel 24 éve áll kapcsolatban, akkor a fejlesztésre váró Erzsébet Otthont segítette, azóta pedig adományaival több intézményüket is berendezték, felszerelték, például az orvosi rendelőt, a mentési központot, a polgármesteri hivatalt, a faluházat, az iskolát, bölcsődét, étkezdét. A fábiánsebestyéni képviselő-testület ezt a munkát ismerte el a díszpolgári címmel.

– Idén 79 éves leszek. A mai napig minden munkában részt veszek: a gyűjtésben, az adományok válogatásában, teherautóra pakolásában, az adomány szállításának megszervezésében és a célállomásra juttatásában. Önkéntes munkatársaim az utóbbi években megpróbálnak kímélni a munkában, de nem hagyom. Mindig azt mondom nekik, legszívesebben a teherautón halnék meg. Egy percre nem fordult meg a fejemben, hogy abba kellene hagyni az adománygyűjtő munkát, hiszen tudom, hogy milyen nagy szükség van ott, ahová a kamionjaink érkeznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a pénz, hol a pénz?

A késésben lévő uniós projektek listáján szerepel a szentesi kórház 2,5 milliárdos beruházása is, bár ezt a támogatást már visszavonták Tovább olvasom