Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Kertészkedő iskolások

Szentes - A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai kóstoltak bele a veteményezés örömeibe a Szentesi Református Otthon kertjében. A Vesd bele magad program keretében megvalósuló munka során nemcsak a kertészkedés, hanem az otthon termesztett zöldségek ízére is rákaphatnak.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége idén második alkalommal hirdette meg a Vesd Bele Magad! iskolásoknak szánt programot. A résztvevő iskolák, osztályok márciustól szeptemberig minden hónapban küldenek beszámolókat a termesztésről, az alapanyag felhasználásról. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek találkozzanak az előállított termékek fontosságával és felismerjék a saját zöldség minőségbeli különbségét. Felfedezhetik, hogy a zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni, megtapasztalhatják a különbséget a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között íz és felhasználhatóság tekintetében.

Kertészkedő iskolások - GALÉRIA

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
A program keretében az iskola száz csomag vetőmagot nyert, melyet a második, harmadik és negyedik osztályos gyerekek vetettek el a református otthonban saját kerti szerszámaikkal. A maradék magnak az iskola kertjében találnak helyet - tájékoztatott Cseh Lajosné, a program koordinátora, aki szerint az iskolások lelkesen ragadtak kapát és gereblyét.

Locsolókannával és kertiszerszámokkal felszerelkezve látott a munkának a 2/A osztály. Míg a csapat egyik fele sárgarépát, retket, borsót, kaprot, vöröshagymát és kukoricát vetett, a többiek sorban álltak a kútnál.
Szerencse Dávid az ásót is megragadta, de a magok szétszórásában is kivette a részét, csakúgy, mint Benkő Bence. Gránicz László otthon is szokott segíti nagyapjának- főleg az öntözésben-, így nem idegenkedett a feladattól most sem. Szabó Réka és Tóth Réka nagyon örültek a kertészkedésnek, mert ezzel az otthon lakóinak is segítenek, akik már nem tudják művelni a kertet.

Olcsóbb, ha saját termesztésű zöldség kerül az asztalra- csicsergik a gyerekek, hozzátéve, a boltban sok esetben kétes minőségű külföldi zöldség kerül a pocokra, amit nem szívesen vásárol meg az ember. Ha nagyok lesznek, akkor is fognak majd veteményezni- ígérik a nebulók, akik őszig rendszeresen járnak az otthonba locsolni, kapálni.

Olvasóink írták

 • 2. Dr.Tonyk 2013. május 07. 09:17
  „Annak idején kisiskolás koromban nálunk is volt kertje az iskolának. Egy-egy technika órán gondoztuk, bár nekünk falusi gyereknek nem sok újat mutatott egy kert. Utáltuk is csinálni.
  A megtermelt "javakat" pedig a tanárok hordták haza. :) Gyerekként nem sokat láttunk belőle hivatalosan. Azért a hétvégi focizásokkor behajtottuk a tizedet, vámot, füstadót, kapuadót, áfát, termékdíjat, stb.

  1. nie
  Épp aktuális volt felhozni a pedagógusok szünetét mi? Savanyú a szőlő? Már hogy ilyen furcsa képzavarral éljünk... :-/
  Miért nem lettél pedagógus? Neked is lehetne szüneted!”
 • 1. nie 2013. május 06. 12:55
  „S nyáron a tanító nénik járnak kertészkedni ?- szünetüket rövidítve, elvégre mindent e gyerekekért!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúztak a szentesi középiskolások

Ballagási ruhájukat öltötték fel a szentesi végzős középiskolások szombat délelőtt. Tovább olvasom