Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kiköltöztetnék a szentesi zöldségpiacot

Szentes - A várostáblán túlra, a Szarvasi úti nagybani piacra költöztetnék át pár éven belül a zöldségpiacot. Az ötlet kidolgozói szerint ezzel lehetne orvosolni a piacnapokon tapasztalható parkolási gondokat. A kofák és a vásárlók úgy vélik, ez halva született ötlet.
Egy bő évtized után újra költöztetnék a zöldségpiacot Szentesen. Az elképzelést egyelőre csak a nemrég társadalmi vitára bocsátott integrált városfejlesztési stratégiában fogalmazták meg. A dokumentum szerint pár éven belül, mintegy 20 milliós ráfordítással lehetne a Rákóczi utcán működő árusítóhelyet átköltöztetni a Szarvasi útra. Indoklásként az szerepel, hogy a környéken kevés a parkolóhely, piaci napokon – csütörtökön és vasárnap – pedig a szomszédos áruház vásárlói sem tudnak parkolni, annyi autó foglalja a helyet a közeli utcákban. Az ötletgazdák szerint azzal, hogy az 1999-ben átadott, de azóta is szinte kihasználatlan nagybani piacra vinnék át a kofák asztalait, megoldódna a helyzet, a felszabadult belvárosi területet pedig lakóparkként lehetne hasznosítani.

A szentesiek megszerették a Rákóczi utcai piacot. Az őstermelők szerint így is kevés a vásárló a nagybanihoz még kevesebben járnának. Fotó: Bíró Dániel
A szentesiek megszerették a Rákóczi utcai piacot. Az őstermelők szerint így is
kevés a vásárló a nagybanihoz még kevesebben járnának. Fotó: Bíró Dániel

– Halva született ez az ötlet, a nagybani túl messze lenne a városközponttól – mondta lapunknak Levendovics György. A szentesi őstermelő szerint így is sokkal kevesebben járnak piacra, mint néhány évvel ezelőtt, de oda „a kutya se menne ki". A nyugdíjas úgy véli, eleve értelmetlen volt megépíteni a nagybanit, az pedig még nagyobb butaság lenne, ha nekik is oda kéne kijárni. Csernus Jánosné is hasonlóképpen vélekedik. Az idős asszony arra mutatott rá, hogy legtöbb vevőjük nyugdíjas, vagy olyan család, amely a közeli emeletes házakból könnyűszerrel leugorhatnak vásárolni anélkül, hogy autóba kellene ülniük. Csütörtökön több, Csongrádról vagy Bokrosról érkezett kofával is beszéltünk. Azt mondták, ők épp azért járnak át Szentesre, mert a csongrádi piacot még ennyi vásárló sem keresi fel, mint az ittenit.

Vándorló piacok

A XVIII. század végétől a mai Kossuth téren rendezkedett be Szentes piaca. Az országos vásárokat a mai Apponyi téren tartották. A piacot az 1950-es években ideiglenesen költöztették át a Deák Ferenc utcába, de mivel nem találtak jobb megoldást, az 1990-es évek derekáig ott is maradt. Onnan a Rákóczi utcai Volán-telep helyén kialakított placcra költöztek a kofák. A múlt század közepéig az Arany János és a Klauzál utca sarkán működött az úgynevezett kispiac, míg a mai buszállomás helyén tyúkpiac volt sok éven keresztül.

Olvasóink írták

 • 12. Power 2009. augusztus 14. 21:50
  „Nem a 140 éves Széchenyi-liget arculatát kellene 130 millióért megváltoztatni, a fákat kivágni, hanem a zöldségpiac fejlesztésére, parkolók bővítésére, vagy az utak karbantartására kellene felhasználni ezt az összeget.”
 • 11. sörpocak 2009. augusztus 11. 11:02
  „Már többször is írtam a helyi fórumba, hivatali honlapra. Ott a zöldségpiac. Már eleve nem ide kellett volna telepíteni. Ha meg itt van, akkor a nagy területen lehetne, sőt kellene építeni parkolót. Egyből megszünne az az anomália, ami a parkolást illeti. A nagybani alig 600 m-rel lenne kijjebb. Hja, hogy a nagyságos panelban lakóknak ez már távolság? Nem tudnakn csak úgy leugrani a tizesből? A nagybanin van hely, ha valamikor piacnak építtette a Jóska gyerek, akkor töltse be a rendeltetését! És még valami. Valamikor volt szavazás a városban és (igaz kevesen szavaztak, jórészt öregek, nyugdíjasok), de akkor elutasították. És az is felvetődött, sőt néhány éve még volt is, hogy autóbuszjárat indul a piacra. Ezt a volt kgst piacnál megoldották, de annyira kevés öreg vette igénybe, hogy megszünt.
  Itt van az ugye, ami nem a segggünkbe van, az már nem jó. Miért nem? Nem tudnak 500 m-t gyalogolni, vagy autózni?
  Ha pedig marad a régiben minden, akkor miért nem lehet a kofákat a hét minden napján beengedni a piacra? Miért csak hetente kétszer? Igény biztosan volna rá, ahogyan a piacos napokat elnézem, hemzsegnek a vásárlók. Igaz, néha magasabbak az árak mint egy zöldséges boltban. Én mindíg egy-két árústól vásárolok, akiket ismerek, tudom, nem máshonnan vett árút árúsítanak.”
 • 10. nimo 2009. augusztus 11. 05:20
  „A piacnál éppen láttam ott van egy nagy kihasználatlan terület tele gazzal!Miért nem csinálnak oda parkolot???,”
 • 9. gerbera 2009. augusztus 11. 03:30
  „Város vezetése nézze meg a szentesi utakat,Rákoczi ,Ady,Vásárhelyi ,Kossuth utcák olyanok mintha cross pálya lenne,gödrös,csatorna fedelek mélyek .Utcák elhanyagolt állapotúak.Ezzel kellene törődni.”
 • 8. gerbera 2009. augusztus 11. 03:23
  „Idős termelőkkel jól kibabrálnak ,város kieső részére cigőljék az árújukat.Lakosság télen hóba , jeges utakon csúszkálhat messzire .Okos város vezetése miért kétszer csinálja meg ugyanazt.Rákoczi utcában kialakították a zöldség piacot,nem kevésbe került, most kitalálták ,hogy város kieső részre ki helyezik ,ujabb költség a város pénzéből.Nappal állandóan nyitva a piac nagykapuja, akár minden nap lehetne árusítani .Más gondok is lehetnek, külső piac Árpád TSZ tulajdona (nem vagyok benne biztos, lehet hogy a várostól bérli,,,fetételezés).Önkormányzatnak teher fenntartani a Rákoczi utcai piacot ,át adja a TSZ-nek,inkább az itt a probléma.Kormány ujabb elvonásokat hajt végre az önkormányzatokon,városnak nem kifizető fenntartani a zöldség piacot.Helypénzszedőt, udvarost ,vizdijat,áramszámlát, gázszámlát nem tudja kigazdálkodni.”
 • 7. tevekecske 2009. augusztus 10. 19:31
  „Mezővárosban először korlátozták az állattartást, most meg ez a piac....
  Talán ha a hét több napján is lenne piac, akár minden nap is, talán csökkenne a zsúfoltság. Nem feltétlen a kiköltöztetés a megoldás......”
 • 6. keletaru 2009. augusztus 10. 09:41
  „Ebből is látszik ( fizetett képviselőink ) "értünk" dolgoznak felelősséggel ! É R T Ü N K ?! Üdv Kuci”
 • 5. medvejanos 2009. augusztus 09. 14:34
  „Egyértelmű a lakosság helyzetének további sujtása a célja. A termelőknek kevesebb vásárlója lenne és kevesebben vennék a helyi olcsó terméket.

  Ki fog kijárni odáig mikor ennek itt a helye és ide jár mindenki.
  Tiltakozunk nem kell tönkre tenni a város zöldség piacát.”
 • 4. niemand 2009. augusztus 08. 16:13
  „Lenne egy kérdésem? Mi a város vezetőinek a célja? Még jobban kitolni a lakosággal vagy indítani egy mozgalmat: Hogyan lehetetlenítsük el még jobban a sz....siek életét? Az ilyen és hasonló kérdésekre hol szavazhat az egyszerű szentesi polgár?”
 • 3. Power 2009. augusztus 08. 13:40
  „2. hozzászólás mivan??? 2009.08.08. 13:08
  "az én adóforintjaimból fizetett emberek"
  Egyetértek Veled, de ilyen embereket én nem ismerek.
  A "mi adóforintjainkból" fizetett minisztereket, képviselőket, polgármestereket, stb. túlfizettük, ugyanis
  nulla munkáért nulla fizetés jár.
  Ezek a vezetők megrekedtek az ötletelés szintjén. Erre nincsen bocsánat!”
 • 2. mivan??? 2009. augusztus 08. 13:08
  „és a megürült placcra lakópark helyett inkább hipermarketet építsünk. van még egy-két cég, amelyiknek nincs szentesen áruháza.
  tapossuk el végleg a helyi próbálkozásokat.
  most komolyan az én adóforintjaimból fizetett emberek ilyen ötleteket találnak ki?
  botrány.
  volt már olvasható más cikkeknél tett hozzászólásokban, hogy a parkolódíj miatt a belvárosi üzletek helyett inkább a t...o-ba járnak egyesek, mostantól kettesek is odafognak marokkói paprikáért, meg argentín meggyért.
  gratulálok.
  hol lehet nemmel szavazni ez ellen a "társadalmi vitára bocsátott integrált városfejlesztési stratégia" ellen?”
 • 1. Power 2009. augusztus 08. 12:59
  „Minden butaságra van pénz, csak arra nincs, amire kellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten is beleestek a híd gödörébe a tragédia előtt

Szentes - Egy nő és egy fiatalember is beleesett a szentesi Tisza-híd munkagödreibe a vasárnapi… Tovább olvasom