Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kispiac, kis haszon, kevés vásárló Szentesen

Szentes - Szinte magukat kínálják Szentesen a Kossuth utca és a Klauzál utca sarkán lévő kispiac árui. Hagyma, répa, paradicsom majd kicsattan, de aranylik a méz és a dió is. Vevőt azonban csak elvétve látni.
Pedig az idő is jó. Megéri ez így a termelőknek? Mint kiderült, nem. De nem is csak ezért állnak ide.

A tojást áruló Szabó Imréné és Benkő Margit szerint nem éri meg itt árulni, hiszen a nagy áruházláncokba csábultak a vevők. Ott olcsóbban jutnak hozzá a termékhez, és az már többnyire nem érdekli őket, hogy minőségileg van-e olyan jó, amit vesznek, mint a házi termelés. A két árus szerint akinek van pénze, ott vásárol, akinek nincs, az itt se tud.

A kispiacon árulók termelők: az első művelettől az utolsóig mindent maguk végeznek, de a munkájuk nincs megfizetve. Mégis maradnak, mert élni valamiből, ha nehezen is, de kell. Szerencsére vannak olyan törzsvásárlók, akik hetente visszajárnak a megszokott helyre.

Háromszáz forintot árulni reggeltől estig: ezt bírni kell.
Fotó: Tésik Attila

A többi árus se látja derűsebben a helyzetet. Akad közöttük, aki összesen 350 forintot árult úgy, hogy reggeltől délig a hidegben állt. Sőt akad olyan is, aki egyenesen úgy gondolja, hogy bár nem kalappal, de szinte koldulni jár ide.

Mindennap kihozza a portékáját Mitlasovszki Ferenc. Azt mondja, akár megéri, akár nem, kijön, mert nyolcvanon túl jár, de amit bír, megcsinál. – Aki megöregedett, az se alhat éjjel-nappal – fűzi hozzá.

Feri bácsi a számlázás miatt aggódik, ő nem ért hozzá, és tudja, hogy vannak ezzel így mások is. Pedig változtak a szabályok, bizonylatot kell adni minden mezőgazdasági értékesítésről, és elmulasztását szigorúan büntetik. A vásárlók hiánya mellett ez se könnyíti meg a Klauzál utcai kispiacosok helyzetét.

Az APEH szerint

Az APEH honlapján a következő olvasható a nyugtaadási kötelezettségről: a termelő első teendője, hogy minősítse tevékenységét. Ha saját fogyasztásra termelt, de most nagyobb lett a termés, és ezt az eseti felesleget kiviszi a piacra, nem keletkezik nyugtaadási kötelezettsége. Ha a családi szükségletet meghaladóan, jövedelemkiegészítés céljából állítja elő a terméket, akkor vizsgálni kell, hogy a konkrét termék előállítása mezőgazdasági tevékenységnek minősül-e (zöldség, tejtermék stb.) vagy sem (füstölt szalonna, szárazkolbász). A második esetben mindenképp, az első esetben pedig akkor kell nyugtát adni, ha a bevétel eléri az 500 ezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbik Imre a makói modellt követné

Szentes - Önálló képviselői indítványában Szirbik Imre azt javasolja a megyei önkormányzatnak, hogy… Tovább olvasom