Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Klórmérgezést kapott két pólós Szentesen

Szentes - Két szentesi vízilabdás fiú került kórházba klórmérgezés miatt vasárnap este. Tegnap kiengedték őket, de az ÁNTSZ lezáratta az uszoda 33-as medencéjét. Úgy tudjuk, új vízforgató kell, aminek beszerzése hónapokba telhet.
Már jól vannak, ezért hazaengedték azt a két szentesi vízilabdás fiút, akit vasárnap este utánpótlás bajnoki mérkőzésük után kellett beszállítani a szentesi kórházba. Kollégiumi nevelőtanáruk hívta ki az ügyeletet a pólósokhoz, akik szüntelenül köhögtek, folyt az orruk, és a szemük is könnyezett. – Fulladtam, annyira rosszul voltam, amikor behoztak. Két injekciót kaptam, de csak reggelre javult az állapotom – mondta lapunknak Jenovai Tamás, az egyik fiatal sportoló.

Az ügyeletes orvos a mentőket riasztotta, ők pedig a gyermekosztályra vitték a két fiatalt.

Jenovai Tamásért és csapattársáért, Szécsi Bálintért edzőjük, Kocsis István (középen) ment tegnap a kórházba. A szerző felvétele
Jenovai Tamásért és csapattársáért, Szécsi Bálintért edzőjük, Kocsis István (középen) ment tegnap a kórházba. A szerző felvétele

– Mivel még nem tudjuk, pontosan milyen vegyi anyag okozta a roppant kellemetlen tüneteket, csak feltételezni lehet, hogy klór irritálta a vízilabdások kötő- és nyálkahártyáját, illetve a tüdejüket – nyilatkozta lapunknak Gyenes Ágota. A kórház orvos igazgatója hozzátette, a tisztiorvosi szolgálat vizsgálata deríti ki, mi miatt lettek rosszul hétvégén a sportolók, akiket elláttak, és megfigyelésre éjszakára is bent tartottak.
Nem ők voltak az egyetlenek, akik rosszul lettek a meccs után. Információink szerint csapattársaik, az ellenfél játékosai és még a játékvezetők is panaszkodtak a sátoros medence rossz levegőjére. Többen csak tegnap reggel fordultak orvoshoz.

Az ÁNTSZ-nek a kórházból szóltak a mérgezés miatt. Tegnap délelőtt méréseket végeztek a tisztiorvosi szolgálat szakemberei a 33 méteres medencénél, majd – ideiglenesen – lezáratták azt. – Bármikor megismétlődhet a probléma, ezért egészen addig, amíg a műszaki hibát ki nem küszöbölik, lakat marad a medencén – szögezte le lapunknak Tóth Gábor, a szolgálat szentesi kirendeltségének vezetője.

Hónapokig lakat maradhat a 33-as medencén. A szerző felvétele
Hónapokig lakat maradhat a 33-as medencén. A szerző felvétele

A 33 méteres medencére múlt héten húzták föl a sátortetőt, a vendégek és a sportolók péntek óta használhatják. – Semmilyen gond nem volt a hétvégén, nem panaszkodtak a látogatóink. A mi ellenőrzésünk és a szakhatóság mérései is azt mutatták ki, hogy a medence vizének klórtartalma határértéken belül volt. A problémát a már korszerűtlen vízforgató okozza, ami képtelen az előírásoknak megfelelően naponta többször átmozgatni a vizet, így a lassú vízforgás miatt a fertőtlenítő anyagok nem tudnak megfelelően elkeveredni. A vízilabdások keverték fel ezt a vizet, és ennek a páráját lélegezték be a mérkőzés alatt, attól lettek rosszul – mondta lapunknak Deák Albert. A Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint hónapokba telhet, míg legyártják és beszerelik az új vízforgatót, ami 25 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 18. jtozso 2010. október 26. 21:47
  „Azt javaslom az egymást ócsárolóknak,hogy inkább figyeljenek arra a szakmai megállapításra,melyet Kathryn leírt.Az egymásra mutogatás helyett fogadják meg szakszerű ajánlatát és ne próbálják csak a vízforgatóra fogni a történteket,ugyanis megfelelő ellenőrzés és odafigyeléssel biztos működtedhető az fránya vízforgató addig míg másik nem lesz.Szerintem a kötelező javításokat kell,kellett volna elvégezni(főleg a klór adagoló környékén minden évben.
  Amennyiben viszont már korábban is látszott,hogy a teljes vízforgató már alkalmatlan(korábban alkalmas volt)a víz kellő forgatására akkor tervezni kellett volna a cseréjét.”
 • 17. éljenszentes 2010. október 23. 12:55
  „Úgy látom Zombor és Gemma egy hajóban eveznek.
  Ha önök sokkal jobb programokat tudnának szervezni, mint Albert, miért nem tették ezt meg a korábbi években?
  Ha jól emlékszem, vízilabda meccseken és edzéseken kívül más nem is volt a strandon.
  Egyébként nagy megelégedéssel tölt el, hogy Ön, kedves Gemma úgy gondolja, hogy Albert írja ezeket a sorokat. Ebből arra következtetek, hogy amit írtam, egy olyan ember is írhatta volna, aki jól ismeri az uszoda jelenlegi menedzsmentjével szembeni aknamunkát.
  Tehát fején találtam a szöget.
  Javaslom, hogy keressenek maguknak valami építő jellegű elfoglaltságot, amivel a városunk hasznára lehetnek, és hagyják békén azokat, akik teszik a dolgukat és még értenek is hozzá!”
 • 16. zombor 2010. október 22. 15:44
  „..."jobbnál jobb programok"...,,,???hm....
  Albert te miről beszélsz?
  A szépségversenyt hova sorolod, mert hogy nagy bukta volt...!?”
 • 15. Gemma 2010. október 22. 11:28
  „Re:éljenszentes
  Drága Deák Úr! Miért nem írja alá a saját nevét? Ez az ömlengő önéljenzés teljesen magára vall.
  A megnövekedett létszámú bevételből nem futja új vízforgatóra?”
 • 14. éljenszentes 2010. október 21. 22:01
  „Re: Gemma
  Kedves Gemma. Úgy látom, magára vette.
  Sajnálom és érzem, hogy soraiból sugárzik a tehetetlen düh.
  Kérdezze meg azt a több tízezer vendéget, akik a strandon töltötték a nyarat rendezett környezetben, és jobbnál jobb programok közül választhattak, látnak-e változást a korábbi évekhez képest?
  Szerintem igen. És a strand népszerűsége a megnövekedett forgalomban is konkrétan mérhető, nem az én szubjektív véleményem.
  Ha Ön gazdasági bűncselekményekre gyanakszik, miért nem fordul bizonyítékaival a rendőrséghez? És milyen milliókról beszél? Talán éppen Ön került messze a pénzesládától? Talán saját magából indult ki?
  Kezdem érteni, mi folyik itt.
  És nem a klóros víz.”
 • 13. Gemma 2010. október 21. 18:25
  „RE:éljenszentes
  Azért kiváncsi lennék milyen maradandót sikerült alkotnia az elmúlt másfél évben a tisztelet Albert úrnak, amit az elődeinek nem?
  Az biztos, hogy a zsebét megtömnie pár millával, a kedves gzdasági igazgatójával együtt, aki mint tudvalevő a kórházat is több százmilliós adósságba hajtotta.
  Ha valaki venné a fáradtságot arra,hogy utánna nézzen mi is folyik a strand gazdálkodása körül néhány érdekességet lehetne találni.
  De persze ezt kevesen merik megtenni, mert aki már megpróbálta annak "beverték a fejét"!!!!!”
 • 12. éljenszentes 2010. október 20. 17:38
  „18 éve, hogy ugyanaz a vízforgató keveri a vizet a medencében.
  18 éve, hogy alulméretezték a vízforgató teljesítményét.
  18 éve, hogy az ÁNTSZ megfelelőnek tartja.
  18 éve, hogy klóros a levegő a sátor alatt.
  És most valakiknek nagyon csípi a szemét.
  Talán azoknak, akik az új igazgató sikereit nehezen tudják feldolgozni, hisz ők maguk kevés maradandót alkottak ebben a szakmában.
  Neveket nem említek, de aki magára veszi, jól teszi.”
 • 11. lepkevár 2010. október 19. 21:29
  „RE 8 : Azért a koronglövőkre nehéz lenne ráfogni az uszodi klormérgezést. Nem szeretnél te szegény gyerekek helyében lenni azt garantálom!”
 • 10. z927 2010. október 19. 20:20
  „Albert! Ennyi - a főnöki székben eltöltött - idő után, annyit igazán tudhatnál, hogy a vízilabda olyan sport, ahol a játékosok felkavarják a vizet.”
 • 9. Kathryn 2010. október 19. 19:16
  „1. frakk: vízminősítést oktatok, ennek keretében hetente mérem a szegedi ivóvíz klórtartalmát. Az esetek túlnyomó többségében egy huncut molekulát sem lehet kimutatni. Az ivóvizünk messze az egyik legjobb az országban. Jó.
  Az uszoda más tészta. A sátortető alatt felgyülemlik a klórgáz, ami a medence vizéből diffundál ki. A koncentrációja közvetlenül a vízszint felett a legnagyobb, ahol az úszók lélegeznek. A felgyülemlés oka egyszerű spórolás. A légbefúvó ugye télen meleg levegőt fúj a sátor alá. Ezt kívülről kéne vennie, fölmelegíteni (pl. -20 fokban) és benyomni. Ehelyett belülről veszi a mondjuk 17 fokosra hűlt levegőt. Azt sokkal olcsóbb felmelegíteni és használni. Az aprócska probléma pedig az, hogy ezzel együtt a klórgáz is cirkulálni kezd, a vízbe bejövő és onnan kijutó klór pedig egyre jobban telíti a sátor alatti levegőt. A SZUE sátor Tisza felőli végénél tökéletesen látszik, hol az ajtó, amit az úszómester időnként kinyit, amikor már nem bírja a klórlégzést. A tujasorból az oda eső tuja már kipurcant.
  Egyetértek veled, télen sátoros usziban úszni egészségkárosító.”
 • 8. flexsnake 2010. október 19. 16:39
  „kellett egy kis reklám a csapatnak. fontos volt kiemelni hogy vízilabda..... kamu az egész.”
 • 7. Szuki 2010. október 19. 13:29
  „Szegedi usziba sem kapni levegőt, bár ott "modernebb" a rendszer! Ergo: kupola=rossz levegő!
  Másfelől gondolom most is szokásosan "betartották" a fürdési tilalmat a sátor felhúzása után(reggel sátorhúzás, klórozás, savazás, aztán du meg már edzés; máshol egy hétig nem mehet be senki az uszodába)

  Amúgy hova rakják azt a sok vízilabdást, úszót, vendéget 2-3 hónapig? Kissé túlzásnak tartom ezt a szigort!

  A fiúknak meg jobbulást!”
 • 6. zombor 2010. október 19. 08:46
  „Visszatérő probléma ha felkerül a sátor és ez nem vicc, felelősöket kell keresni itt is!
  Ennél aktuálisabb témát most...
  Trehány disznók zsákszámra öntik a klórt a medencékbe ha kedvük úgy tartja !
  Olcsó poén lenne így kicsikarni 25 millát forgatóra! ..pedig csúcsbevételes az idei év , vagy még sem ?
  Hangzatos dumák, sötét háttér..., felelőtlen "szolgáltatás?!"...
  Klórmérgezés a szentesi uszodában!!!
  Bravó!Kezdődik már!....vagy ööö, tévednék?”
 • 5. zombor 2010. október 19. 07:14
  „A klórszint határértéken belül volt.../deák
  A lakat addig marad amíg ki nem javítják a hibát/ÁNTSZ...”
 • 4. becsei.sandor 2010. október 19. 07:07
  „Nem eléggé kiemelt,jelentőségével arányos ( három öles ) betűtipussal szedett írás.( Hírnél több,
  cikknél kevesebb.) A delmagyar.hu úgy tudja... kitől ? Saját elképzelés ? Járókelők beszélik ?
  Magát megnevezni nem kivánó szakembertől ? Magát megnevezni nem kivánó politikustól ?
  Magát megnevezni nem kivánó lejárató embertől ? Magát megnevezni nem kivánó,egykori
  alkalmazottól ? A magát megnevezni nem kivánó Teremtőtől ? Esetleg magát megnevezni nem
  kivánó Sámánképzőben tanultuk az ujságírás művészetét ?”
 • 3. szbarat 2010. október 18. 17:52
  „Hogy történhet ilyen kérem szépen egy olyan strandon, amely benne van Magyarország 10 legjobb strandja között?Hm...”
 • 2. ISD_Avenger 2010. október 18. 16:47
  „Szerintem meg a medence partján a túlzott napozástól kapnak bőrrákot, nem a víztől.”
 • 1. frakk 2010. október 18. 13:59
  „Ausztrál kutatók egyértelműen kimutatták az uszodák vizében található klór és a bőrrák kapcsolatát.
  A Klór , igaz hogy hasznos is, de egyben sejt méreg.
  Az ivóvízben levő klór szintén rossz hatást fejt ki az elő szervezetre. Közösen kérjük a klór minimum szintre csökkentését az ivóvízben, annak naprakész hatékony ellenőrzését a város több pontján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított harangláb

Derekegyház-Tompahát - Felújították a Derekegyházhoz tartozó Tompaháton azt a haranglábat, amely… Tovább olvasom