Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Kóbor kutyák tépték szét a kecskéket

Nagytőke – Nem tudni, hogy enni akartak-e, vagy csak a vadászösztön ébredt föl a kóbor kutyákban, amikor megöltek két kecskét a faluban. A nagytőkeiek szerint a közelükben dobják ki a megunt egykori kedvenceket, amelyek éhesek és elvadulnak.
– Na nézd már, mi van ott! Hát megvagy! – csapta össze a kezét Boldizsár Jánosné. A nagytőkei asszony alig akart hinni a szemének: a fiától kölcsönkapott, a rókák befogására való ketrecben annak a kutyafalkának az egyik tagja lapult, amelyik néhány napja széttépte a kecskéit. Azért akarta elmesélni a történetét, hogy felhívja a figyelmet arra: a kidobott ebek egyre nagyobb gondot okoznak a Szenteshez közeli faluban.

– Tíz éve tartok kecskéket, a tejük miatt. Négyen voltak, három fejős és egy bak. Az elkerített kertben voltak kikötve, éjszakára sem zártam be őket az ólba. Kora este még minden rendben volt velük, majd fél 9 körül csengetett a szomszéd, hogy menjek azonnal, mert látta, hogy kutyák marják a kecskéket – idézte fel az eseményeket. A látvány megdöbbentő volt: az egyik jószág már a felismerhetetlenségig szét volt marcangolva, a másik még élt ugyan, de három kutya tépte-marta. A támadást a bak és a legfiatalabb anyaállat sértetlenül megúszta, feltehetőleg azért, mert még nem került rájuk a sor. A kiáltozásra a kutyák elszaladtak, akkor vette észre a gazda, hogy nagy lyuk tátong a kerítésen.

Csak a kecskék megkötésére szolgáló lánc maradt épen a támadás után. Fotó: Králik Emese
Csak a kecskék megkötésére szolgáló lánc maradt épen a támadás után. Fotó: Králik Emese

– Friss törés látszott a dróton, ott jöhettek be. Azt nem tudtam eldönteni, hogy enni akartak-e, vagy csak a vadászösztön ébredt föl bennük, de nagyon csúnya munkát végeztek – mondta feldúltan. Az egyik szomszéd, Miklós Józsefné hozzátette: máshonnan is vittek már el kutyák aprójószágot, de volt, akinek a tehenét kergették a falkába verődött négylábúak. A nagytőkeiek szerint a településük közelében teszik ki a megunt vagy anyagi problémák miatt teherré vált egykori kedvenceket, amelyek éhesek és elvadulnak. Előbb-utóbb emberre támadnak, mondták.

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– Pár napja láttam a falkát üldögélni nem messze a háztól. Akkor hozta ide a fiam ezt a ketrecet. Amelyiket megfogja, azt majd elvisszük a szentesi menhelyre – részletezte. Azt mondta, azóta nem meri a megmaradt két kecskét kiengedni az ólból. Az anyagi kárt 40-50 ezer forintra becsülte, nem beszélve arról, hogy lelkileg is megviselték az események.

– Pénz híján nem sok mindent tehetünk a jelenség ellen, amely akkor harapózott el, amikor bevezették a kutyák kötelező chipezését. Állandó gyepmestert nem tudunk fenntartani. Az önkormányzat munkatársai felszerelés híján nem mernek a kóbor jószágok közelébe menni, ritka, hogy valahogy sikerül elfogni egyet. Az biztos: idegen állatokat látni a faluban, ez pedig biztosan emberi felelőtlenség eredménye – foglalt állást Varga Lászlóné polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. papagaly 2013. július 28. 07:02
  „Életbe kellene lépni egy ember(háziállat) védelmi törvénynek is. Az elvadult kutya (macska) dúvad. Annyi kárt okoz, hogy érdemes lenne lőpénzt fizetni értük. Sajnálatos, hogy a "kutyaszeretők" okozzák eszetlen Szeretetükkel és aztán sóherságukkal az egész jelenséget. A törvényt (a jelenleginél szigorúbbat) kellene betartatni, és rendben lenne az egész.
  Egyébként az állatot sajnálom, amig szolgált, jó volt. De hogy lehet az állatkidobókat elkapni?
  Szigorúan be kell(ene) tartatni a törvényt, nemcsak meghozni, de a végrehajtására is adni embert, pénzt, mert minket fognak kipusztítani.”
 • 4. állatbarát3 2013. július 27. 23:26
  „2. vadfarkatlan 2013.07.27. 16:30
  Ez jó ötlet, lehet meggondoltabb lenne néhány ember.”
 • 3. sorpocak 2013. július 27. 19:14
  „Miért az állatok a bűnösek mindig? Az, aki elmegy lopni, az megélhetési bűnöző? Az, aki kirakja ezeket a szerencsétlen állatokat és rákényszeríti őket ilyen cselekedetekre,mert éhesek, enniük kell, azt nem találják meg?A chip meg értelmetlen, mert pont emiatt dobják ki sokan az állataikat.De, ha megtalálnák, mit kapna?”
 • 2. vadfarkatlan 2013. július 27. 16:30
  „Támogatom a vadászok kilövésre irányuló megbízását. Amint észleli, hogy egy tulajdonos kiteszi a kutyáját, azonnal ki kellene lőnie - a gazdát.”
 • 1. azbest 2013. július 27. 14:03
  „Régebben a vadászok egyik feladata volt, hogy az elvadult kóbor kutyákat kilője. Manapság ez már nem divat. A falumban 7-8 fős elvadult falka támadta a főúton gyalogosan és kerékpárral közlekedőket. Kellett fél év és egy komolyabb sérüléssel járó kutyatámadás, hogy rendeződjön a helyzet. Addig az volt a mondás a panaszra, hogy akinek nem teszik, az hívjon állatbefogót a szomszéd városból 10ezer forint / kutya és még hasonló összeg kutyánként a menhelyen tartásukra. A nagy állatvédelemben már őserdei vadonban érezhetik magukat a lakók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszínvonalú gépek, helyi élelmiszerek, főzőverseny a Kinizsi Napokon

Fazekas Sándor: "4000-rel nőtt a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások száma, és a magyar agrárexport értéke." Tovább olvasom