Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Koponyasebészeti láncfűrész a Görgei kiállításon

Szentes - A Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz immár hatodik alkalommal csatlakozott a szentesi Koszta József Múzeum.
Június 22-én délután 4-től éjfélig várta az intézmény négy kiállítóhelye a látogatókat. Ezúttal a szokástól eltérően azért péntekre szervezték a programokat, mert a múzeum 23-án a Móra Ferenc Múzeum meghívásának eleget téve Szegeden vendégszerepel a tavaly Szentesen nagy sikert aratott történelmi divatbemutatójával.

A múzeum nehéz helyzete sem lehetett akadály, a szentesieknek idén sem kellett nélkülözniük az élményt, amit egy kivilágított múzeum éjszakába nyúló látogatása adhat.

Múzeumok éjszakája Szentesen - GALÉRIA

A Péter Pál Polgárház és a Fridrich fényírda is nyitva állt, a Csallány Gábor Kiállítóhelyen pedig igazán remek, családias hangulatban legyezőket, koszorúkat készítettek a vendégek, majd a Zöldág MSE néptáncosai és Balla Tibor tekerőmuzsikája hívta táncba a családokat.
Este a múzeum megyeházi épületében kigyúltak a fények, s ismét több százan keresték fel a kiállításokat.

A legnagyobb érdeklődés A sebesült Görgei című újonnan nyílt időszaki kiállítást övezte. A rendhagyó tárlatot Marjanucz László tanszékvezető egyetemi tanár a kor történelmi eseményeinek magyarázatával, illetve Varga Benedek ajánló soraival nyitották meg. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója ugyan személyesen nem tudott jelen lenni, de az intézményének vándorkiállításáról eljuttatta írását a múzeumba. A tárlat azt a harctéren szerzett súlyos koponyasérülést járja körbe, mely Görgeit érte 1849 júliusában. Markusovszky Lajosnak, Görgei kezelőorvosának szaktudása, részben a tábornok szívósságának volt köszönhető, hogy a sebesülését követő 9. napon már személyesen irányította 25 ezer főnyi seregét.

Múzeumok éjszakája Szentesen - GALÉRIA

A kiállítás, amellett, hogy Görgei emberi nagyságának is emléket állít, egyúttal a hazai baleseti sebészet történetével is foglalkozik: olyan korabeli tárgyak láthatók, mint koponyasebészeti láncfűrész, érfogók, hadorvosi sebészkészlet. A sebészet történetében a fájdalomcsillapítás és a fertőzések elkerülésének kutatása éppen ebben az időszakban indult meg.

Marcsik Antónia előadása is az orvoslás témakörében hangzott, majd a zeneiskola fúvósai már könnyedebb hangulatot teremtettek, végül a Kossuth téren a tűzugrással és a 4. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál tűztáncával, a Dobbantó Néptáncegyüttessel zárult a múzeumi éjszaka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásári hangulat Nagymágocson

Évszázadosnál is régebbi hagyomány a községben, hogy a falu védőszentje, a fiatalon mártírhalált halt Szent Alajos névnapjához eső legközelebbi vasárnap tartják a búcsút. Tovább olvasom