Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Közmunkás őrzi a bicikliket Szentesen

Szentes - Közel hússzor annyi kerékpárt loptak el tavaly Csongrád megye városaiban, mint gépkocsit. A felderítés nehézkes ezekben az ügyekben, ezért Szentesen a megelőzésre helyezték a hangsúlyt: a buszállomásnál közmunkás vigyáz a biciklikre.
713 kerékpárt loptak el tavaly Csongrád megye városaiban, vagyis átlagosan mindennap kettőt. Ha lakosságarányosan nézzük az adatokat, Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen fenyeget leginkább annak a veszélye, hogy lába kel a biciklinek. A Kurca-parti városban 114, a Maros partján 113, Vásárhelyen 150 biciklit loptak el 2009-ben, Szegeden 281, Csongrádon 49, Kisteleken 1 ilyen ügy szerepel a rendőrség nyilvántartásában.

Általános tapasztalat, hogy legtöbbször pályaudvarok, buszállomások környékéről és tárolókból viszik el a járgányokat. Nagyon nehéz felderíteni az ilyen eseteket, általában minden negyedik nyomozás zárul sikerrel. A drágább bringák legtöbbször alkatrészként végzik, a középkategóriásoknál a vázszámot szokták átütni.

Amióta napközben közmunkás vigyáz a biciklikre a szentesi buszállomáson, egy kerékpárt sem loptak el. A szerző felvétele
Amióta napközben közmunkás vigyáz a biciklikre a szentesi buszállomáson,
egy kerékpárt sem loptak el. A szerző felvétele

A statisztika szerint hiába javul évről évre Szentes közbiztonsága, a biciklitolvajokkal nem tudtak mit kezdeni, a lopások száma évek óta nem változott. Bár 20 ezer forint érték alatt csupán szabálysértésnek minősülnek ezek az esetek, bűncselekményekről is beszélhetünk, hiszen 2007 és 2009 között a tolvajok mintegy 100 darab Cruiser típusú, 35–150 ezer forintot érő kerékpárt loptak el csak Szentesen. A mountain bike-okat is kedvelik a bűnözők: hétvégén egy negyedmillió forint értékű kerékpárt vitt el ismeretlen tettes egy vásárhelyi társasház zárt tárolóhelyiségéből.


Ősszel stratégiát váltott a szentesi rendőrség: a megelőzésre helyezték át a hangsúlyt. Felmerült, hogy be kellene kamerázni a legforgalmasabb közterületeket, de ennél olcsóbb és hatékonyabb megoldást talált az önkormányzat és a nyomozóhatóság. – A városellátó intézmény foglalkoztat egy közmunkást, aki a buszállomás környékén ügyel napközben a biciklikre – mondta lapunknak Balogh Szabó Imre. A rendőrkapitány szerint az ötlet bevált, amióta őrzik a tárolót, onnan egy biciklit sem loptak el, év eleje óta a városban összesen 10 kerékpár tűnt el. Éppen ezért lehetséges, hogy a városközpontban máshol is bevezetik a személyes felügyeletet. Mint megtudtuk, a lopott járgányok kiszűrése érdekében a napokban fokozottan ellenőrzi majd a kerékpárosokat a szentesi rendőrség.

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. április 04. 17:41
  „Helyes ! Például Szegeden is őrizhetnék a parkolókat, így nem lenne ennyi munkanélküli.

  Végre egy normális önkormányzat ! Sőt én megemelném a fizetéséét a közmunkásnak, természetesen központi költségvetés terhére. A heréknek meg megfelezném az én hasznomra.”
 • 2. hírfigyelő 2010. március 22. 19:53
  „Erre is lehet költeni... De legalább a kerékpárőr bére kevesebb, mint az erre a problémára költött összeg...
  Lehet máshol is belehetne ezt vezetni.”
 • 1. niemand 2010. március 19. 14:18
  „Máshol is jó lenne!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét mesterlövész Szentesen

Rendhagyó akciót hirdetett hét szentesi vállalkozás. A „hét mesterlövész” hathetes programot indít, amelynek lényege, hogy a szövetkező vállalkozások egymást ajánlják a hozzájuk betérő vásárlóknak. Tovább olvasom