Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Közszolgálati érmet kapott a művésztanár

A szentesi zeneiskolában tanít Kertész Ákos, aki muzsikustársaival rendszeresen szerepel Európa zenei fesztiváljain. A növendékei előtt is nagy tekintélyt szerzett művésztanárt a polgármester közszolgálati éremmel tüntette ki.
Kertész Ákos legkedveltebb műfaja a dzsessz. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi művésztanár úgy véli, tanítani és muzsikálni csak együtt érdemes. Szerinte ugyanis a zenélés közben megszerzett tudást át kell adni, és érdemes élni azzal a lehetőséggel, hogy a növendékek vevők a könnyűnek vélt műfajra. Kertész Ákos már kisgyermek korában itta magába a zenét, ugyanis édesapja otthon folyton dzsesszt hallgatott. Úgy tűnik, elrendelt út várt rá: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Szegeden előbb ütőhangszeres zenetanár, később egyetemi oklevele szerint művésztanár lett. Az első hallgatói évektől tanít a szentesi zeneiskolában, ez pedig tizenegy esztendeje van így.

Az év valamennyi hónapjában rendszeresen utazik Európa fesztiváljaira, a minap tért haza Normandiából, ahol folkfesztiválon szerepelt, hasonló közeg vár rá nemsokára Skóciában, ahol szintén világzenei találkozót rendeznek a műfaj barátai. Ezután Belgium következik, s még ebben az évben utazik tanítványaival együtt egy lengyelországi fellépésre. Mint mondja, a szentesi zeneiskola az a pont, ahonnan elindul, és ahová mindig visszatér.

Megkínálta a sors a fővárosi élettel is, de kiderült, hogy a zene nem lehet helyhez kötött, a muzsika nyelve nemzetközi. Világutazóként gyakran van távol az intézménytől, ahol dolgozik, de mint mondja, eddig sikerült jól gazdálkodni az idővel.

Többnyire fiúk a hallgatói az ütő tanszaknak, a dob inkább őket vonzza. Sokan úgy vélik, hogy az izmokat megterheli a dobolás, és ehhez erőre van szükség. Ákos szerint ez nem föltétlen van így: szerinte az egyik legnagyszerűbb dobos egy hölgy, Tarry Line Carrington, aki elegáns ruhában ad fergeteges koncerteket.

A régi tanítványok mára zenekarokat alapítottak. Lehet látni, hogy Kertész Ákos növendékei még öltözködési stílusukban is követik a tanár urat, akit nem csak a tudása, de a habitusa miatt is tisztelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsületzászló Szentesnek

Legalább tízezren tolongtak szombaton este a szentesi Kossuth téren és környékén, ahol fergeteges… Tovább olvasom