Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Lezárult az óvodai összevonásvita Mágocson

Nagymágocs - Nem változtatta meg az óvodai csoportösszevonásról hozott korábbi döntését a nagymágocsi önkormányzat. Néhány hétig marasztalták volna az elbocsátott óvónőket, hogy megnyugtassák a szülőket, de az óvodapedagógusok nemet mondtak a kérésre. Május végéig az igazgatóhelyettes és egy dada ügyel majd a 23 fős minicsoportra.
Szólni szerettek volna, de tanácskozási jog híján hallgatásra kényszerültek az óvodai csoportösszevonás ellen tiltakozó nagymágocsi szülők a képviselő-testület keddi ülésén. A döntéshozók vitájában csak ketten érveltek amellett, hogy vizsgálják fölül az önkormányzat márciusi határozatát. Mihály Jánosné lapunknak is elmondta, óvodapedagógusként nem támogathatott olyan intézkedést, amely hátrányosan érinti a piciket. Márpedig az tagadhatatlan, hogy így a közel 30 fős csoportlétszám mellett kevesebb figyelem jut majd a gyerekekre. A pénzügyi bizottság tagjaként úgy látja, másképp is meg tudta volna oldani ezt a kérdést az önkormányzat, nem kellett volna 5,4 millió forintos megtakarításért az óvodához hozzányúlni.

A többség viszont másképpen gondolta: a 12 tagú grémiumból 10-en megint jóváhagyták a határozatot. A döntést úgy hozták meg, hogy arról nem esett szó, hogy május 15-e után ki lesz a legkisebbekkel az elbocsátott óvónők helyett.

Május végéig az igazgatóhelyettes és egy dada ügyel majd a 23 fős minicsoportra. Fotó: Tésik Attila
Május végéig az igazgatóhelyettes és egy dada ügyel majd a 23 fős minicsoportra.
Fotó: Tésik Attila

Stibál Róbert polgármester lapunknak azt mondta, ezzel nem foglalkoztak, hiszen ez az intézmény belügye. Megtudtuk, hogy a testületi ülés előtt két órával ajánlatot tettek a két elküldött óvónőnek: ha maradnak május végéig, kifizetik a szabadságukat. Ezt nem fogadták, fogadhatták el az óvónők, mert éppen munkaügyi perre készülnek az elbocsátásuk miatt.

– Meg akartuk nyugtatni a szülőket, ezért fordultunk a minicsoport óvónőihez – nyilatkozta lapunknak Reményi Ferencné, az óvoda vezetője. Mivel ők nemet mondtak, úgy döntöttek, hogy az óvodavezető helyettese lesz a picikkel, az ő munkáját pedig egy dada segíti majd. Reményi Ferencné szerint ez nem jelent visszalépést, hiszen ugyanígy ketten szoktak ügyelni egy csoportra.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. minuszésplusz 2009. május 05. 14:35
  „De a konfliktusokat fel lehet oldani, csak lehetőség és kommunikáció kell hozzá. Igaz?
  Itt tényleg csak az lett volna a lényeg, hogy felhívjuk a figyelmet az oviban történő dolgokra. Nem kellett volna provokálni és visszavágni, de lehet, hogy én sem hagynám szó nélkül az igazságtalan becsmérlést. Sajnos azonban így nem segítettünk az óvónéniken és a gyerekeken. Továbbra is úgy gondolom, hogy legalább a blogon tartsunk kapcsolatot. Vonára, vezírre és mindenki másra is számítok, mert az ellentétes nézetekből is születhet működő megoldás. Még Vonára visszatérek egy pillanatra, mert olyan megtörtént eseteket hozott fel, ami - még ha hihetetlen is - tényleg úgy volt, és lehet , hogy többen is tudtunk róla, de nem mertük elmondani. Illetve a véleményét közölte, ami most még nincs tiltva. (?) Kultúrált módon megbeszélhetünk bármit, mert minden hozzászóló véleménye számít.”
 • 62. Szipor 2009. május 04. 20:03
  „"Mondd, szerinted létezik egyértelmű igazság?
  - Igen, mindenkinek a magáé. Ez minden konfliktus forrása. (Vavyan Fable)”
 • 61. golgota 2009. május 04. 17:09
  „Hölgyek-Urak!
  Ezek után csak nem bírom kiállni és leírom az általam levont konzekvenciát erről a csúnya játékról amit egyesek folytatnak az általuk kipécézett emberről!
  De mindenek előtt szeretném leszögezni,hogy én aztán tényleg nem vagyok senkinek a rokona(hála Istennek nincs Mágocson egy se)! Volt egy kis időm és elolvastam az összes eddigi létező hozzászólást a cikkel "kapcsolatban".És szomorú de mérhetetlen rosszindulatot véltem felfedezni azon egyének írásaiban akik a legjobban felháborodtak vona megnyilvánulásain.
  Én úgy vettem észre,hogy a "dicsérő" szavak nem is igazán a vona névhez szólnak annál inkább annak akit elképzeltek eme név mögé.
  Hölgyek-Urak!
  Azért mert valaki négy éven át küzd egy nyamvadt érettségiért még nem jogosítja fel,hogy ilyen becsületsértés határán bidergő rágalmat írjon más embereknek(re)!Mert ugye aki ennyire "művelt" az tudja,hogy minden olyan rossz ,csúnya dolog amit állít mindaddig rágalomnak minősül ameddig nincs be bizonyítva És tényleg nem az iskolai évek számítanak,hanem az emberi intelligencia ami ugyebár vagy vele születik az emberrel vagy nincs mert azt tanulni nem lehet!
  Nem mellesleg vona "vitapartnerei" az igazi problémával kapcsolatban egy kukkot sem szóltak ami arra enged következtetni,hogy fogalmuk sincs az egészről csak könnyebb volt valakibe belekötni!
  Vona egyetlen hibát követett el mégpedig azt,hogy nem látta át a hátsó szándékokat és belesétált abba csapdába ,hogy felült a provokációknak.Ugyanis a hozzászólások alapján mindenki láthatja,hogy nem ő kezdte a "harcot".
  Hölgyek-Urak´
  Önöktől bátor cselekedet volt értékrendről,becsületességről,szeretetről írni másoknak,holott önök nem ismerik e szavak fogalmát.És több olyan hozzászóló volt aki nyersen fogalmazott csak ők felismerték a rosszat és nem vettek tudomást a provokálókról.
  Az önök írásain kívül senki véleményéből nem áradt ennzi gyűlölet és rosszindulat ami csak egy primitív és alul iskolázott emberből tud előbújni! Egy jó tanácsom lenne önöknek !Van egy ilyen mondás: "NE ÍTÉLJ,HOGY NE ÍTÉLTETHESSÉL!"”
 • 60. valaki7 2009. május 04. 17:04
  „Na ezt mostmár én se birom ki szó nélkül,mondjáok már meg miért kell egy embert bántani azért mert kiáll egy ügy melett inkább ti is tennétek valamit a faluért mint hogy bántjátok egymást ,és szeretném megkérdezni hogy ti ismeitek vonát mert ha igen akkor biztos nem ilyen véleménnyel lennétek róla mert igenis jó anya szépen neveli a gyerkeit stb....,,inkább ti is álljatok ki egy jó ügy mellé és talán akkor többre megy ez a falu.”
 • 59. 2-gyerekes 2009. május 04. 16:07
  „Igazatok van ez az egész már nem az oviról szól hanem VONÁROL,ÉS MÉG Ő BESZÉL istenem az egész falu rajtuk röhög mert mostmár mindenki tudja hogy ki is ő ,és miket csínál DOLGOZIK-MI ,hát persze mit A PÉLDÁS ANYUKA .....az óvonőket azért nagyon sajnálom.”
 • 58. 1gyerekes 2009. május 04. 07:23
  „Személy szerint én is sajnálom a két óvónőt, amiért elküldik őket. Nekem sem az ő helye nem kell, sem a másé, van nekem munkahelyem, egyelőre, ami sajnos a mai világban sem biztos. Utaznom kell, hogy munkába járhassak, de megteszem, mert muszály.
  Ez a vita réges régen nem erről szól, hogy miért éppen őket küldik vagy hogy miért a "legeslegjobbakat" küldik .
  Ez részemről arról szól, hogy vona mindenkit pocskondiáz, pedig lehet, hogy nem ártana a saját háza táján seperni.
  Tehát a lényeg: SAJNÁLOM a történteket, és én is egyetértek a felháborodással, de vona olyan arrogánsan, agresszívan adja elő a dolgokat, hogy gondoltam nem ártana fékeznie. Erről ennyit, ez a baj, hogy írva sokkal rosszabb véleményt nyílvánítani, mint elmondva, mert így a hangsúlyok sem oda kerülnek, ahova én gondolom.
  További szép napot és tényleg nem az óvónők ellen volt kifogás.”
 • 57. vezír 2009. május 03. 22:50
  „Aranyos Etelka Óvónéni!
  Tudod mi jutott az eszembe Ceausesou-ról? A diktatúra!
  És ezzel az üggyel kapcsolatban ki jutott eszembe? A Ceausesou!”
 • 56. Power 2009. május 03. 22:30
  „54-nek: Gondoltam, hogy nem akarod "sztárolni", azért írtam azt amit írtam! :)”
 • 55. vezír 2009. május 03. 22:23
  „Szipor, gillette, 1gyerekes, Cappy!
  Őszintén, nektek tetszik ez, hogy két kiváló óvónőt az utcára raktak? Ti tapsoltok ennek? Nekem ez jött le a vallomásaitokból!
  Szégyeljétek magatokat! Más kárának tapsolni! Csak olyan emberekről (?) tudom elképzelni ezt akinek van valami érdekeltsége az ügyben vagy egy rohadt nagy se..nyaló!!! Én a ti gyerekeiteket sajnálom, hogy ilyen családban kell felnőniük ahol az érdekek és nem az érvek érvényesülnek. Nincs egy normális érvetek, csak mocskoljátok azokat akik védik a két óvónénit!!!!!
  Melyikőtöknek nincs biztos állása? Melyikőtöknek kell az óvónői szék!!!!!! Vagy más a cél? Azt tanácsolnám nektek, próbáljatok meg az eszetek után érvényesülni és ne így!!!!!!!!! De ami nem megy azt nem kell erölteni!!!!!!!!”
 • 54. csutka 2009. május 03. 22:14
  „Power nem akartam Én Jutka óvonénit sztárolni.De elég szomorú ha egy ekkora emberke észreveszi ha valaki morcosan fogadja reggel a gyerekeket vagy esetleg van egy-két szava kora reggel a kicsikhez.
  És tudod a gyerekek őszinték.”
 • 53. Power 2009. május 03. 22:04
  „52-nek: Már kezdem látni a glóriát Jutka óvónéni feje felett! :)”
 • 52. csutka 2009. május 03. 21:56
  „Bocsánat Jutka óvonéni amiért kisbetűvel írtam a Neved.”
 • 51. csutka 2009. május 03. 21:54
  „Szép jó estét mindenkinek.

  Golgota! Nem kell elköltözni sehova.Kibírjuk ezt az egy évet féllábon is és jövőre,majd mindenki gondolja meg,hogy hová rakja az x-et.
  Nem akartam,hogy megtudjátok az az Én családom is érintett az ügyben,sajnáljuk az óvonéniket.
  Szeretném itt leírni mit mondott a mi kis ovisunk az óvonénikről.Faggatta a család,mikor nem volt kedve oviba menni,hogy mi az oka.Nos akkor nem volt kedve oviba menni ha nem az ő óvonénijük várta őket reggel.
  Mi magyaráztuk neki,hogy a többi óvonéni is szeret benneteket azt mondta igen még a jutka Óvonéni.
  Győzködtük tovább,hogy a többi óvonéni is .Azt mondta erre 4,5 évesen akkor miért haragszanak mindíg .Mi meglepődve kérdeztük miből gondolod,hogy haragszanak, hát abból,hogy sosem mosolyognak.”
 • 50. golgota 2009. május 03. 21:26
  „Jó estét mindenkinek! Én eddig nem akartam beleavatkozni az egész vitába de nem semmi ami itt folyik!
  Most már megértem,hogy miért költöznek el annyian Nagymágocsról! Erősen gondolkozom rajta én is és csak erősödött bennem a döntéshozatal. Lehet,hogy egy-két személynek nem fog tetszeni de személy szerint jó magam is ellenzem az óvónők elbocsájtását.Szerintem a jövőben még többen gondolkoznak majd rajta,hogy elköltözzenek más községbe vagy városba.”
 • 49. pokolangyala 2009. május 03. 21:09
  „1gyerekes! Elég gyerekes vagy! Cappy! Vagdalózol itt a helyesírási szabályokkal közben te sem jól gyakorolod!
  Kikezdtétek vona-t közben egy értelmes hozzászólást sem olvastam tőletek a dologgal kapcsolatban! Egyik azt nézi ki mikor ül a gép előtt a másik a helyesírást nézegeti a harmadik fenyegetőzik,hogy tudja ki-kicsoda!Pedig dehogy .Igazából teljesen mindegy a tény az tény marad itt az óvodai csoport megszüntetéséről van szó! Én is ellenzem és attól,hogy egy személyt kinéztek magatoknak és a végsőkig marjátok az a dolgok lényegén nem változtat és vona-n kívül úgy olvastam,hogy más is megírta nyersen és keményen a véleményét csak azt nem tudjatok marni mert szóba sem állt veletek ! Kíváncsi leszek rá,hogy mennyibe fog kerülni az önkormányzatnak a munkaügyi per mert több mint valószínű,hogy az óvónők nyerik meg és az többe kerül mint a végkielégítésük!De úgy látszik így is megéri egyeseknek!”
 • 48. Cappy 2009. május 03. 20:42
  „Vona!

  Magyar Tudományos Akadémia: A magyar helyesírás szabályai!
  Talán megvehetnéd magadnak, a későbbiekben hasznodra válhat Neked és gyermekeidnek is.
  Figyelmedbe ajánlanék egy-két fontos könyvet is a gyermekneveléssel, gyermekpszichológiával kapcsolatban, de szerintem azoknak a szerzőknek a nevét sem tudnád kiejteni a könyvtárban, esetleg a könyvesboltban.
  Nem vagyok szellemileg Veled egy szinten, sem én, sem a házastársam. Agresszivitásod, butaságod határtalan. Ha lerakod az asztalra azt, amit én, talán szóba is fogad Veled állni. Ha addig érne az agyad, mint az enyém, akkor annak Te csak örülnél. (Természetesen a Te szavaiddal élve).Végig Kedves a bizonyítványod magyarázod, hogy telik egy napod. Viszont tudom, tudjuk,hogy ki vagy. Ez innenstől kezdve nem szorul magyarázatra. Ez már épp elég! Ez volt az utolsó, hogy lealacsonyodjak erre a szintre, amelyet Te képviselsz.
  Mellesleg: ha azt feltételezed rólam, rólunk, hogy egy személyt képviselünk, mondhatni alkotunk 1gyerekessel, Gillette-tel, tévedsz! Talán Te játszod ezt a kis furfangos játékot. Na itt árultad el magad!Talán csak Te képviselsz egy véleményt? Na Kedves Vona, itt a bibi!

  A gyermeknevelésedhez sok időt, energiát, törődést, megértést, empátiát kívánok Neked! Kevesebb agresszióval, több erkölccsel vegyítve! Valamint még egy jó tanács: a számítógépezés, kóros internetezés (esetedben, egész nap megy a gép a ház közepén) függőséget okozhat- amely a gyermek kárára, testi és szellemi fejlődésére károsan hat illetve hathat. Na inkább erre figyelj oda Édesem!”
 • 47. Szipor 2009. május 03. 20:21
  „vonának kellene lenyugodnia, mert ő szapul mindenkit, ő nem tud belenyugodni ebbe az egész történetbe.
  Az tény, hogy nem értünk egyet a helyzettel, de onnantól kezdve, amikor már mindenki hülye, csak ő az okos, más véleménye nem érdekes, ezt bizony nem nagyon lehet szó nélkül hagyni. Úgyhogy javaslom, vona fogadja el a helyzetet, ne akarjon egyedül forradalmat csinálni, ne akarjon kicsinálni senkit, mert meglehet, hogy az a bizonyos puska fordítva sül el és nem vaktöltények vannak benne.”
 • 46. Zsuzsikaovónéni 2009. május 03. 20:00
  „Kedves véleményt nyilvánítók!
  Hihetetlen,szomorú,méltatlan.....sorolhatnám tovább.
  Miért kell ezt tovább folytatni?Eldöntött tény,amin változtatni nem lehet,el kell fogadni mindenkinek.
  Mindennek ellenére Én Nagymágocsot a szívembe zárom,mert sok kedves,jó érzésű,jó szándékú ember él abban a faluban.A harag ,a düh,a mocskolódás nem vezet sehova!
  Mindenkinek megnyugvást kívánok!”
 • 45. gillette 2009. május 03. 19:56
  „Vona ! Már az egész falu tudja hogy kivagy nem volt nehéz rájönni !!!!! a hozzászólásodhoz csak annyit "Az okos ember hülyéskedik a hülye ember meg okoskodik" Ja és nem penge vagyok..... és most hülyéskedem tehát................”
 • 44. 1gyerekes 2009. május 03. 19:20
  „Nem kellett különösöbben nagy ész ahhoz, hogy kitaláljam kivel is állok szemben.
  A magasabb intelligenciához, amivel Te rendelkezel szerintem hozztartozik a helyesírás is, ami úgy látom nem az erősséged, de tanulni soha nem késő!!!
  Úgy gondolom, hogy a cikkben szereplő írástól pontosan te és kis csapatod tértetek el, de nem kicsit.
  Szeretném megkérdezni, hogy milyen erkölcsi normákról is beszélsz, vagy tudod-e egyáltalán mit is jelentenek ezek a szavak. Mert én tudom, ugyanis érettségi bizonytványt is úgy szereztem, hogy kemény 4 évig jártam érte a gimibe nap, mint nap, ellentétben másokkal, akik csak úgy megveszik. Vagy ez lenne a magasabb intelligencia és helyes erkölcsi szokás?????
  Szeretném, ha nem te mondanád meg, milyen cikkekhez is szóljak hozzá, mert állítólag demokráciában élünk, szólásszabadság, stb... vagy inkább hagyjuk, úgysem tudod mit jelentenek ezek a szavak.
  Valóban inkább hagyom is ezt a szócsatát, mert valóban nem vagyunk egyenrangú partnerek, már csak iskolázottság szempontjából sem, de a jóindulat és az emberség nem annak a függvénye, hogy ki hány évet járt iskolába, hanem amit otthonról hozott.....”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadatlan üzletek: sokat kérnek előre

Szentes - A Csongrádi úti Park Centernél és a szentesi városközpontban több mint 20 üzlethelyiség… Tovább olvasom