Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Másfél millió forint a szentesi megyeháza felirataira

Szentes - Máig nincs felirat a felújított volt megyeháza épületén, amelyet két éve avattak. Hornyik László független helyhatósági képviselő a testülettel együtt nem fogadta el az interpellációjára adott választ, miszerint másfél milliót terveznek a feliratok elkészíttetésére, de az idén sincs erre pénz a költségvetésben.
Az egykori megyeházán még most sincs semmilyen tábla, amely azt tudatná, hogy milyen intézmények működnek az épületben. Pedig két éve annak, hogy a felújítás befejezése után felavatták a házat. A máig hiányzó feliratokat tette szóvá interpellációjában Hornyik László független települési képviselő, hozzátéve: tüntessék fel a levéltár, a múzeum és a konferencia-központ nyitvatartási idejét is.

Semmi sem utal arra, hogy milyen intézmények működnek a volt megyeháza épületében. Fotó: Tésik Attila

Közérdekű bejelentésére Hornyik azt a választ kapta a polgármesteri hivatal illetékes irodájától, hogy a volt megyeházán lévő intézmények nevét és nyitvatartási rendjét feltüntető táblát a Kossuth téri kapura tervezik elhelyezni. A rézbe vésett feliratok mintegy 300 ezer forintba kerülnek. Az elképzelések szerint kiraknának még a főbejárat előtti zöld területre egy táblát, amelyen magának az épületnek a neve szerepelne: Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ. Ezt megvilágítanák, hogy sötétedés után is látsszon. Ennek a költsége több mint egymillió forint. Másfél millió forintnyi összeg azonban nem szerepel az idei büdzsében, így a város csak akkor tudja elkészíttetni a táblákat, ha átcsoportosítja a kiadásokat, vagy többletbevételre tesz szert.

Hornyik László azonban nem fogadta el a választ – és a képviselő-testület sem. Lapunknak azt nyilatkozta: nem kívánja, hogy másfél milliót költsenek rá, megtenné egy olyan olcsó tábla is, mint amilyen a gyermekkönyvtár falán van.

Helytelen névválasztás

Szentes 1878-ban lett Csongrád vármegye székhelye. A neoreneszánsz stílusú megyeháza 1883-ban épült fel a város főterén Makay Endre tervei alapján. A megyeszékhely státust 1950-ben veszítette el a település. Már csak ezért is helytelen szerintünk a felújított épületnek Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ nevet adni. Még akkor is, ha az idősebb korosztály most is megyeházának emlegeti az épületet. Lapunk felvetésével egyetértett a nyelvészet és történettudomány jó ismerője, a város díszpolgára. Bucsány György elmondta: az 1960-as, 70-es években született korosztály számára már tartalom nélküli a megyeháza elnevezés. A nyelvészeti szabályok szerint pedig még akkor is hosszú az épület tervezett elnevezése, ha nem szerepel benne a megyeháza szó. Hozzátette: tekintettel kellene lenni az olvasó befogadóképességére is.

Olvasóink írták

  • 2. bxb 2008. március 15. 15:22
    „Van itt pénz mindenre! Csak amire kellene... na arra nincs!”
  • 1. axa 2008. március 09. 10:42
    „hun a péz?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új pályázatot írtak ki árokfelújításra Szentesen

Szentes - Felbontotta a szentesi önkormányzat a dunántúli kivitelezővel a szerződést a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására, mert a cég még hozzá sem kezdett a munkához. Tovább olvasom